Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Dotační možnosti pro obce a města
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Principy sociálního podnikání
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Základní principy sociálního podnikání
Jak se pozná sociální podnik
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Horizontální témata EU
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Společenská odpovědnost organizací
Marketingové prostředí
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
2016 Ing. Milan Venclík, MBA předseda představenstva Sociální podnikání v praxi.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Lidé, procesy, partnerství
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Festival lokální ekonomiky 2016
Terezie Mertlíková, ředitelka
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Lidé, procesy, partnerství
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka

Trutnovská zeleň, o.p.s.  obecně prospěšná společnost a sociální podnik, který vznikl v roce 2010  základní záměr a cíl je zaměstnávání znevýhodněných osob na trhu práce a šíření a podpora environmentální udržitelnosti životního prostředí

Skupina lidí, kteří mohou být znevýhodnění na trhu práce  nízký nebo vysoký věk zaměstnance, lidé se zdravotním znevýhodněním,  osoby bez přístřeší a vzdělání,  lidé se závislostmi,  osoby po výkonu trestu, příslušníci menšin, matky s dětmi,  osoby pečující o osobu blízkou …

Principy sociální ekonomiky  Vytvoř it sociální podnik, který je orientovaný na řešení otázek zaměstnanosti, sociálního začleňování a místního rozvoje. Celkový počet zaměstnanců z cílových skupin je minimálně 30%  Trutnovská zeleň, o.p.s. – závazek minimálně 66,6 %

Posílena role vnitřních a vnějších vztahů sociálního podniku Vnitřní vztahy sociálního podniku  Zapojení se do rozhodování, řešení problémů. Např. zaměstnanec přijde do práce pod vlivem alkoholu, krádeže uvnitř podniku ale také úspěchy a neúspěchy v pracovním životě.  Pomáhají při utváření vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem.

Posílena role vnitřních a vnějších vztahů sociálního podniku Vnější vztahy sociálního podniku  posilují sociální kapitál sociálního podniku a místních společenstev  sociální kapitál je souhrn všech vztahů, sociální prestiže a postavení, sociálních kontaktů  místní sociální kapitál – zdroje ve vztahu k lidem

Lokalita a místní rozměr podniku  Sociální podnik vykonává svoji činnost přednostně v místě své působnosti a potřeb s využitím místních zdrojů. Zisk je vracen do místní komunity.

Specifické financování a použití zisku v sociálním podniku  Hospodaření sociálního podniku směřuje k dlouhodobé ekonomické stabilitě a udržitelnosti (interní a externí). Případný zisk z účasti na trhu je používán přednostně pro rozvoj sociálního podniku nebo pro naplnění jeho obecně prospěšných cílů a principů sociálního podnikání.

Pracovní činnosti zaměstnanců Trutnovská zeleň, o.p.s.  úklid veřejných ploch, prostranství, příkopů  péče o lesní hospodářství, intravilán a extravilán  ekologická separace elektroodpadu, činnosti ve stavebnictví  environmentální výchova – Ostrov přírody

Pracovní činnosti – sázení stromků

Pracovní činnosti – pálení klestu

Pracovní činnosti – úklid klestu

Pracovní činnosti - prořezávky

Pracovní činnosti - zázemí

Pracovní činnosti – Ostrov přírody

Výběrová řízení a sociální podnik v regionu Severovýchod  vysoutěžená cena x veřejný prospěch  objem zakázky – absence místního rozměru  výše obratu – někdy ještě bývá  kvalifikační požadavky – směs různých činností – nesplnitelnost, zvyšování nákladů na zakázku

Výběrová řízení a sociální podnik v regionu Severovýchod  podhodnocená cena – vícepráce, subdodávky  subdodávky x partnerství  reference se neberou v úvahu  státní podniky neberou soc. podniky jako řešení znevýhod. osob na trhu práce, proto VZ neobsahují veřejnou prospěšnost

Výběrová řízení a sociální podnik v regionu Severovýchod  státní podniky mají malou povědomost o sociálním podnikání  samospráva má zajeté systémy v zadávání VZ a je pro ně těžkopádné měnit zajeté zvyklosti  veřejné správa – vypisování VZ je centrálně pro ČR a nezohledňuje potřebnost regionu, princip soc. podnikání – místní rozměr

Výběrová řízení a sociální podnik v regionu Severovýchod  v oblasti soukromého podnikání by rádi přijali nové podmínky v zadávání VZ, kde nebude jen rozhodující cena  napříč celým regionem je názor, že nové podmínky ve VZ povede k větší transparentnosti a snížení korupce při výběrovém řízení  snazší kontrolovatelnost dodržování veřejné prospěšnosti

Trutnovská zeleň, o.p.s. Děkuji za pozornost. Terezie Mertlíková Facebook: Ostrov přírody Trutnov Bojiště