Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_03 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po B Anotace Prezentace.
Sexuálně přenosné choroby
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_07 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L Anotace Prezentace.
Petr Němec a Jan Novotný
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Číslo v digitálním archivu školy
Nemoci přenosné pohlavním stykem
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_10 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po M Anotace Prezentace.
Aids HIV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_06 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluPřehled událostí Anotace Prezentací zopakuje.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pohlavní soustava.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_09 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Excel – tabulkový editor, funkce AnotaceMS Excel.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_12 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiáluDělení v oboru do 100 – hra na krále, dělení.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_20 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluSvět internetu – cvičení MS PowerPoint – opakováníSvět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_14 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiáluNásobení a dělení v oboru do 100 Anotace Žáci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_ICT_19 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluSvět internetu MS PowerPoint – opakováníSvět internetu.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_13 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS PowerPoint – tvorba prezentací cvičení AnotaceMS.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_02 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word – vlastnosti písma - cvičení Anotace Vlastnosti.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_06 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word - opakování Anotace Velké opakování AutorMgr.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo v digitálním archivu školy
Pavla Stárková Lenka Švecová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace Žák se prostřednictvím digitálního výukového materiálu seznamuje s problematikou rizikového sexuálního chování a jeho přímými následky. AutorMgr. Martina Jaborová JazykČeský jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žák znají rizika a důsledky rizikového sexuálního chování. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova pohlavní nemoc, kapavka, ženské pohlavní ústrojí, mužské pohlavní ústrojí, prevence, léčba, kapavka. Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II. POHLAVNÍ NEMOCI - kapavka

Pohlavní nemoci jsou nemoci infekční Přenáší se výhradně pohlavním stykem Nejčastěji k přenosu těchto nemocí dochází při náhodném pohlavním styku s neznámou osobou Nejčastěji pod vlivem alkoholu, drog. Ale také ze zvědavosti, lehkomyslnosti Při častém střídání pohlavních partnerů se nemoc šíří velmi rychle!!! Pohlavními nemocemi je nejvíce postižena věková skupina 15 – 24 let

Patří k nejčastějším pohlavním chorobám Infekce postihuje nejčastěji sliznici pohlavních orgánů a močového ústrojí Šíří se téměř a výhradně pohlavním stykem Platí to i pro orální a anální styk Ve výjimečných případech se infekce může přenést vlhkou žínkou, nebo spodním prádlem Kapavka vyvolá akutní hnisavý zánět močopohlavního ústrojí Doba od nákazy k propuknutí prvních příznaků je 7 dní

U mužů bývá prvním příznakem pálení a svědění v přední části močové trubice Pálení při močení Hnisavý výtok z močové trubice Předkožka se zanítí a bolí Infekce pak postupuje k prostatě, nadvarlatům Jedním z příznaků je i kožní vyrážka Pokud se kapavčitý zánět neléčí vede k mužské NEPLODNOSTI

Kapavčitá vyrážka Hnisavý výtok z močové trubice

Akutní kapavka postihuje především sliznici pochvy a děložního hrdla, popř. močové trubice Nejčastěji se objevuje hnisavý výtok z pochvy Přenos infekce z muže na ženu je 4x snazší, než opačně Neléčená infekce postupuje a postihuje další orgány jako jsou vejcovody a děloha Často má ženská kapavka podobu rozsáhlého hnisavého zánětu pánve Ženská kapavka též vede k ženské NEPLODNOSTI Infekce postihuje i zevní genitálie

Kapavka na zevním genitálu Kapavka se šíří i mezi prostitutkami

Léčba patří VŽDY do rukou odborníka Muže léčí UROLOG, ženu GYNEKOLOG Podávají se ANTIBIOTIK PENICILÍNOVÉ řady Postižený má za povinnost udat všechny sexuální partnery Brání se tak dalšímu šíření infekce Současně je důležitá i léčba všech sexuálních partnerů

Vzhledem k tomu, že se KAPAVKA šíří především pohlavním stykem, jsou preventivní aktivity zaměřeny na sexuální chování Nejspolehlivější ochranou před infekcí je PARTNERSKÁ věrnost Při častém střídání partnerů je bezpodmínečné používání KONDOMU Významným prvkem v prevenci je i dostatečná informovanost o bezpečném sexuálním chování

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran M:&imgrefurl= tracts/&docid=m6SklleV0NW5cM&imgurl= content/images/uesc_09_img0520.jpg&w=433&h=253&ei=F6XqT8ygI83ltQa6qJnDBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 informace/medicina/video-fotografie-obrazek/kapavka-prenos-vysetreni-priznaky-lecba- video&docid=lAY0MAQH9whSOM&imgurl= ka-priznaky-lecba-vysetreni-diagnostika-video-obrazek- animace.jpg&w=530&h=325&ei=F6XqT8ygI83ltQa6qJnDBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 %3Fakce%3Dtisk%26cisloclanku%3D &docid=pyLOdizQqETswM&imgurl= chlamydie/lymphogranulomavenereum.jpg&w=512&h=341&ei=F6XqT8ygI83ltQa6qJnDBQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 chomutove/&docid=arPqL9Bdr7_-fM&imgurl= content/uploads/2009/08/prostitutky.jpg&w=300&h=222&ei=7qXqT9bONcbvsgak- MmkBg&zoom=1&iact=hc&vpx=751&vpy=170&dur=63&hovh=177&hovw=240&tx=144&ty=108&sig= &page=1&tbnh=16 2&tbnw=212&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:3,s:0,i:81&biw=1440&bih=717