P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. V čem se liší? Eva o hmotnosti 54 kg vyšplhala do výšky 4 metrů za 6.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Klid a pohyb těles ( Účinky síly na těleso) Předmět: FYZIKA Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Základní pojmy z optiky
Newtonovy pohybové zákony
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Název vzdělávacího materiálu
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET 2
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
VY_32_INOVACE_12 12 PRÁCE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Intenzita elektrického pole
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.29 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: listopad Ročník: 3. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhTeplo. Práce. Výkon Materiál slouží k výkladu základních pojmů práce a výkon. V prezentaci je vysvětlena práce z fyzikálního hlediska a podmínky, za kterých je konaná. Následně jsou vyložený výpočty práce i energie včetně vzorových příkladů. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práce Co všechno vlastně může být práce?  Zaměstnání (výdělečná činost)  Dílo, výsledek činnosti – např. diplomová práce  Fyzicky obtížná činnost  Fyzikální veličina  …. [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práce – fyzikální veličina Práce – fyzikální veličina, která popisuje děj, kdy je těleso posouváno po určité dráze působením síly Značka:W Jednotka:1 J (Joule) Práce 1 J je vykonána při posunutí tělesa o 1 m působením síly 1 N

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práce – fyzikální veličina Práce je konána jenom v situacích, kdy se těleso pohybuje působením síly  nestačí samovolně se pohybující těleso: Přestože se kulička pohybuje, nekoná se práce  pohybuje se setrvačností, bez působení síly

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práce – fyzikální veličina Práce je konána jenom v situacích, kdy se těleso pohybuje působením síly  nestačí působení síly Přestože v místě závěsu působí síla, nekoná se práce  těleso se působením síly nepohybuje O konání práce mluvíme jen v případě, kdy na těleso působí síla a těleso se pohybuje díky této síle F

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Práce Rozhodni, ve který případech se koná práce z fyzikálního hlediska: o Jeřáb zvedá břemeno o Petr vystupuje po žebříku o Kulečníková koule se valí po plátně o Zedník vynáší po lešení cihly o Obraz drží na hřebíku na stěně o Jirka běží vzhůru po schodech o Vzpěrač zvedá činku o Kosmická loď s vypnutými motory pluje vesmírem

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Řešení Rozhodni, ve který případech se koná práce z fyzikálního hlediska: Jeřáb zvedá břemeno Petr vystupuje po žebříku Kulečníková koule se valí po plátně Zedník vynáší po lešení cihly Obraz drží na hřebíku na stěně Jirka běží vzhůru po schodech Vzpěrač zvedá činku Kosmická loď s vypnutými motory pluje vesmírem

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet práce

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklad výpočtu práce 2,5 m 180 N

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výkon V technické praxi není podstatný jenom výsledek (jak velká práce byla vykonána), ale velký význam má rychlost s jakou je práce vykonána Rychlost konání práce vyjadřuje fyzikální veličina výkon  množství práce vykonané za 1 sekundu Značka:P Jednotka:1 W (watt) Stroj pracuje s výkonem 1 W, jestliže za 1 s vykoná 1 J práce.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet výkonu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ws, kWh, MWh

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování - převody jednotek Doplň správně tabulku: mJ J ,06 kJ0,35 MJ2,64

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Převody jednotek - řešení Doplň správně tabulku: mJ J ,5 102,06 kJ 0,01 0,35 3, ,01050, MJ 0, , , ,64 0, ,

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování - výkon Seřaď následující zařízení vzestupně podle výkonu a)100 W b)2,4 kW c)0,03 MW d)0,006 kW e)5642 W f)7 MW g)830 mW h)13,6 W

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování - výkon - řešení Seřaď následující zařízení vzestupně podle výkonu g) 830 mW d) 0,006 kW h) 13,6 W a) 100 W b) 2,4 kW e) 5642 W c) 0,03 MW f) 7 MW

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování - výpočet práce a výkonu Karel (m = 56 kg) vylezl na strom do výše 8 m. Jakou práci při tom musel vykonat? S jakým výkonem průměrně pracoval, jestliže celý výstup trval 23 s.  Rozbor: Karel musí překonat tíhovou sílu, tzn. minimální síla, kterou působí na dráze 8 m odpovídá velikosti tíhové síly, kterou na Karla působí Země Výkon vyjadřuje rychlost konání práce – určíme-li celkové množství vykonané práce, můžeme snadno určit množství práce vykonané za 1 sekundu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování - řešení

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] CROCKER, Walter. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: REICHL, Jaroslav. Výkon, příkon, účinnost [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠEDIVÝ, Přemysl; WOLF, Ivo. Práce - výkon - energie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu