Kancelář Ombudsmana pro zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace o příspěvku na péči
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Vedení správního řízení
Nástroje územního plánování
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
PŘIHLÁŠKA NA STŘEDNÍ ŠKOLU
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba ČSSZ
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Správní řád -vybrané instituty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odborné sociální poradenství. Konzultační telefonické hodiny: po – st; 9 – 12 hodin. Osobní schůzky musí být předem dohodnuty vzhledem k hygienicko-epidemiologickému.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Přijímací řízení pro žáky vycházející z 5. ročníků
Transkript prezentace:

Kancelář Ombudsmana pro zdraví

Posudkový lékař rozhoduje o pacientovi bez pacienta Pan A. utrpěl v roce 2008 velmi těžkou nekrotizující pankreatitidu. Komatózní průběh s řadou komplikací interního a neurologického rázu mají ten důsledek, že je do značné míry závislý na pomoci druhé osoby. Podle opakovaných neurologických vyšetření v roce 2015 jde o těžce postiženého pacienta s multisystémovým deficitem. V prosinci loňského roku vypršela panu A. platnost průkazu osoby se zdravotním postižením ZTP. V novém řízení obdržel v únoru tohoto roku posudek, který jej hodnotí jako osobu se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti a přiznává mu průkaz TP. Posudek se vydával na základě vyžádané LZ praktické lékařky z počátku roku 2015 a dvou LZ s gastroenterologie z roku kolo: Pan A. se s pomocí rodiny obrací na naší Kancelář Ombudsmana pro zdraví pro radu o dalším postupu. Na jejím základě podává vyjádření k podkladům pro vydání rozhodnutí a žádá v souladu s ustanovením § 3 Správního řádu o uplatnění tzv. zásady materiální pravdy, v této souvislosti mezi jiným i o zjišťovací lékařskou prohlídku lékařem OSSZ na základě žádosti správního orgánu, který řízení vede. Je duben a řízení se poprvé přerušuje. 2. kolo: Aniž by se cokoli z pohledu pana A. stalo, koncem června přichází vyrozumění z úřadu práce, že nebyly shledány důvody ke změně posudkového závěru. Pan A. se opět vyjadřuje v době stanovených osmi dnů a dokládá novou LZ praktické lékařky, zároveň upozorňuje, že jej v srpnu čeká vyšetření na neurologii. Dva dny před tímto plánovaným vyšetřením přijde vyjádření z ÚP – zamítavé.

Posudkový lékař rozhoduje o pacientovi bez pacienta 3. kolo: Pan A. se opět vyjádří do 8 dnů a tentokrát přikládá i LZ neurologa. Zhruba za měsíc přichází vyrozumění o přerušení řízení. Od té doby se neděje nic již více než 2 měsíce. A v podstatě ani nemusí, pokud je totiž řízení z důvodu posouzení zdravotního stavu přerušeno, neexistuje žádná lhůta pro jeho obnovení. Za celou dobu řízení, tedy od února 2015 do současnosti nebyl podle informací pana A. a jeho rodiny znovu kontaktován žádný z lékařů, který se o něj stará. Za celou dobu řízení nebyl ke zjišťovací lékařské prohlídce vyzván ani pan A. Před několika dny pan A. zaslal příslušnému úřadu práce další LZ z neurologie, která opět potvrzuje jeho setrvalý zdravotní stav dokládající multisystémový deficit s výrazně narušenou mobilitou, stabilitou a sebeobslužností.

Nevezmou mi příspěvek na péči? Pan A. přišel s novým dotazem: Nevezmou mi příspěvek na péči, když vlastně už nemám tři čtvrtě roku žádný průkaz osoby se zdravotním pojištěním? Pro mnohé není jednoduché pochopit, že i když je ke všemu třeba posudku stejné lékařské posudkové péče, povaha posuzování je odlišná, tedy přiznání průkazu OZP automaticky neznamená například přiznání invalidního důchodu. A pokud zdravotně postižený žádá o příspěvek na péči, posuzuje jeho nárok opět lékařská posudková služba, avšak podle jiných kritérií. Nepříliš jasné je i to, kdo o čem rozhoduje – Úřad práce, Česká správa sociálního zabezpečení… A především sami lidé nerozumí tomu, co vlastně kdy musí splňovat a jak se mají chovat či kam se mají obrátit, je-li jejich žádost zamítnuta či je jim přiznán jiný stupeň či jiná dávka než očekávali. Zřejmě ve snaze lidem pomoci se setkáváme například v souvislosti s řízením o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením: „Nepodávejte žádné vyjádření, nechte nás rozhodnout a pak se odvolejte. Pomůžeme vám s tím, všechno za vás vyplníme.“

Přílišná složitost a zdlouhavost I v praxi Kanceláře Ombudsmana pro zdraví se potvrzuje, že změna lékařské posudkové péče je nezbytná. Přílišná složitost systému brání lidem plně využít pomoci, na kterou mají zákonné právo. Zdlouhavé posuzování zdravotního stavu postižených, zvláště pokud se žadatel odvolá nebo podá námitky, dělá systém nefunkčním. Změny, které nastaly v letech 2010 (důchodový systém) a 2012 (posuzování závislosti pro účely poskytnutí příspěvku na péči) snad pomohly státnímu rozpočtu a zamezily zneužívání, na druhou stranu dopad na osoby, kteří pomoc potřebují, se zdá nepřiměřený. Postiženého posuzuje posudkový lékař, který jej dostatečně nezná a často se s ním ani nesetká. Není možné, aby poznal skutečný rozsah jeho zdravotních omezení a jeho skutečné potřeby pouze podle vzorku lékařských zpráv. Posudkový lékař je jedinec atestovaný ve speciálním oboru, jeho rozhodování nemusí být vždy plně objektivní. Jak účinnější se jeví to, aby posudky vytvářeli specialisté v oborech, kteří se přímo dotýkají konkrétních pacientů. Jinou možností jsou komise složené z více odborníků včetně například sociálního pracovníka. Např. pro příspěvek na péči je třeba podrobně mapovat specifické funkce a schopnosti postiženého – např. zda si dovede sám obléknout košili, otevřít si konzervu s jídlem, komunikovat nejen ústně, ale všemi prostředky…

KOZ doporučuje:

Podporují nás Podpořte nás

Partneři

Jak podat podnět? Elektronickým formulářem na em na adresu Klasickou poštou na adresu: Kancelář Ombudsmana pro zdraví, Národní 11, Praha 1 Osobně v úřední hodiny, Národní 11, Praha 1, 3. patro Stížnost či dotaz může podat jen ten, kdo sám chce chránit svá práva nebo je zákonným zástupcem či opatrovníkem dotčeného. V případě zastoupení jakékoli jiné osoby je nutné doložit plnou moc či jiný doklad, který k zastupování opravňuje. Vždy je nutné použít formulář Služby Kanceláře Ombudsmana pro zdraví jsou bezplatné

Nadační fond Stránský Zřizovatelem Kanceláře Ombudsmana pro zdraví je Nadační fond Stránský. Projekt vznikl na základě jeho desetiletých zkušeností a dosavadní práce v oblasti podpory občanských práv. Zakladatelem nadačního fondu je MUDr. Martin Jan Stránský - lékař a zdravotnický poradce s mezinárodní působností. Děkuji za pozornost MgA. Kateřina Havelková Kancelář Ombudsmana pro zdraví Národní 11, Praha 1