 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L-3-004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Leoš Janáček.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Karel Čapek ( ) Další.
Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová
KAREL ČAPEK.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek – 1. část tvorby
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Karel Čapek a Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Michal Vosáhlo Karel Čapek Michal Vosáhlo.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Humanismus z latinského humanus = lidský různé myšlenkové směry a postoje, zaměřené na člověka, lidství a lidstvo.
Karel Čapek.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Markéta Prokopová Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Čapek - cestopisy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Americká próza mezi válkami
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L-3-004

Karel Čapek 2. část tvorby

Čtvrté období tvorby léta 20. století V tomto období se Karel Čapek soustřeďuje na románovou „noetickou trilogii“ Noetika – nauka o poznání, o hledání pravdy

trilogie Hordubal, Povětroň, Obyčejný život Díly jsou spojeny filozoficky, řeší problém co je to pravda, zda je možno poznat pravdu.

Podle románu byl natočen i stejnojmenný film.

Hordubal Po delší době se Hordubal vrací z Ameriky ke své rodině na Podkarpatskou Ukrajinu. Nevrací se však vítán, jeho žena se mezitím sblížila s čeledínem Štěpánem. Hordubal je zabit a během vyšetřování se ukazuje, jak obtížné je poznat pravdu o jeho smrti, pravdu o lidech, poznat motivy lidského jednání.

Povětroň Neznámý muž se zřítil s letadlem a umírá nepoznán v nemocnici. Milosrdná sestra, jasnovidec a básník podle své fantazie vytváří příběh jeho života.

Obyčejný život Nenápadný železniční úředník při psaní své autobiografie odhaluje složitost vlastního života.

Páté období tvorby – boj proti fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj proti fašismu. Bylo to logické vyústění jeho demokratických a humanistických zásad, které zastával celý život.

Romány: Válka s mloky, První parta Hry: Bílá nemoc, Matka Nedokončený román. Život a dílo skladatele Foltýna

Válka s mloky Alegorická utopie o mlocích, kteří se postupně a plíživě zmocňují světa. Je to alegorie na fašismus a rozpínavost Německa. O aktuálnosti daného tématu svědčí i nové filmové zpracování románu polské režisérky Agniezsky Holland.

První parta Román o lidské solidaritě, statečnosti a humanismu.

Bílá nemoc Konflikt vojenského diktátora Maršála s lidsky cítícím lékařem Galénem kvůli léku proti zhoubné nemoci. Galén je ochoten vydat lék pouze pod podmínkou, že Maršál zastaví veškeré přípravy k blízké válce. Než však stačí Galén tuto podmínku uskutečnit, je ušlapán davem, který šílí po válce.

Čapek zde burcuje proti válce, varuje před rozpínavostí fašismu, před nebezpečím, které s sebou přináší zfanatizovaný dav. Po premiéře protestovalo proti hře německé vyslanectví.

Matka Hrdinka hry – matka – promlouvá postupně se všemi mrtvými muži své rodiny: otcem a třemi syny. Matka nechápe jejich ochotu zemřít „pro věc“. Nejmladšího syna brání před válkou, ale když slyší zprávu o bombardování škol a zabíjení malých dětí, sama podává synovi zbraň s výzvou: „Jdi!“. Čapek chtěl podnítit v lidech svědomí.

Život a dílo skladatele Foltýna Román zůstal nedokončen. Filozoficky pojaté dílo o jedinci, o pohledech různých lidí na jeho život.

Celá Čapkova tvorba směřuje k životu, k problémům doby, chce sloužit člověku i celému lidstvu. Je jedním z největších demokratů a humanistů 20. století.

Zdroje:  Soukal a kol. : Literatura pro 3. ročník SOŠ, SPN Praha 2002  Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc html#material_cite_header thumb-02-bila-nemoc- II.jpg&imgrefurl= radojcic.html&usg=__QBScgZAZSpNWLVW8RlrxbvasATw=&h=217& w=300&sz=36&hl=cs&start=18&um=1&tbnid=9QYP471AAflHXM:&tbn h=84&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3DK.%2B%25C4%258Capek %2BB%25C3%25ADl%25C3%25A1%2Bnemoc%26hl%3Dcs%26lr%3 D%26sa%3DN%26um%3D stop.sk/UserFiles/File/CCC/Karel%20Capek/Karel%20capek.jpg ba.jpg