Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M-3-003.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M-3-003."— Transkript prezentace:

1  Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M-3-003

2 Karel Čapek 2. část tvorby

3 Čtvrté období tvorby - 30. léta 20. století V tomto období se Karel Čapek soustřeďuje na románovou „noetickou trilogii“ Noetika – nauka o poznání, o hledání pravdy.

4 trilogie Hordubal, Povětroň, Obyčejný život Díly jsou spojeny filozoficky, řeší problém co je to pravda, zda je možno poznat poznat pravdu.

5 Hordubal Po delší době se Hordubal vrací z Ameriky ke své rodině na Podkarpatskou Ukrajinu. Nevrací se však vítán, jeho žena se mezitím sblížila s čeledínem Štěpánem. Hordubal je zabit a během vyšetřování se ukazuje, jak obtížné je poznat pravdu o jeho smrti, pravdu o lidech, poznat motivy lidského jednání.

6 Povětroň Neznámý muž se zřítil s letadlem a umírá nepoznán v nemocnici. Milosrdná sestra, jasnovidec a básník podle své fantazie vytváří příběh jeho života.

7 Obyčejný život Nenápadný železniční úředník při psaní své autobiografie odhaluje složitost vlastního života.

8 Páté období tvorby – boj proti fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj proti fašismu. Bylo to logické vyústění jeho demokratických a humanistických zásad, které zastával celý život. Romány: Válka s mloky, První parta Hry: Bílá nemoc, Matka Nedokončený román. Život a dílo skladatele Foltýna

9 Válka s mloky Alegorická utopie o mlocích, kteří se postupně a plíživě zmocňují světa. Je to alegorie na fašismus a rozpínavost Německa. O aktuálnosti daného tématu svědčí i nové filmové zpracování románu polské režisérky Agniezsky Holland.

10 Bílá nemoc Konflikt vojenského diktátora Maršála s lidsky cítícím lékařem Galénem kvůli léku proti zhoubné nemoci. Galén je ochoten vydat lék pouze pod podmínkou, že Maršál zastaví veškeré přípravy k blízké válce. Než však stačí Galén tuto podmínku uskutečnit, je ušlapán davem, který šílí po válce.

11 Čapek zde burcuje proti válce, varuje před rozpínavostí fašismu, před nebezpečím, které s sebou přináší zfanatizovaný dav. Po premiéře protestovalo proti hře německé vyslanectví.

12 Matka Hrdinka hry – matka – promlouvá postupně se všemi mrtvými muži své rodiny: otcem a třemi syny. Matka nechápe jejich ochotu zemřít „pro věc“. Nejmladšího syna brání mpřed válkou, ale když slyší zprávu o bombardování škol a zabíjení malých dětí, sama podává synovi zbraň s výzvou: „Jdi!“. Čapek chtěl podnítit v lidech svědomí.

13

14 Celá Čapkova tvorba směřuje k životu, k problémům doby, chce sloužit člověku i celému lidstvu. Je jedním z největších demokratů a humanistů 20. století.

15 Zdroje: Soukal a kol.: Čítanka pro 3. ročník SOŠ, SPN Praha 2002 Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994 http://www.radioservis-as.cz/katalog/zbozi.php?detail=111 http://dum.rvp.cz/materialy/karel-capek-bila-nemoc- 2.html#material_cite_header http://karelcapek.cz/wp-content/uploads/2009/07/bilanemocobalka.jpg http://www.hka.cz/_kultura/kina/_filmy/b/bila_nemoc.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.knihytynska.cz/radojcic/ thumb-02-bila-nemoc- II.jpg&imgrefurl=http://www.knihytynska.cz/kavarnaakce- radojcic.html&usg=__QBScgZAZSpNWLVW8RlrxbvasATw=&h=217& w=300&sz=36&hl=cs&start=18&um=1&tbnid=9QYP471AAflHXM:&tbn h=84&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3DK.%2B%25C4%258Capek %2BB%25C3%25ADl%25C3%25A1%2Bnemoc%26hl%3Dcs%26lr%3 D%26sa%3DN%26um%3D1 http://img.radio.cz/pictures/radio/karel_capek_1936x.jpg http://www.sberatel.com/capek/sberatel/matka.jpg http://www.mlp.cz/obr/naweb/Capek/olga_peroutka.gif http://www.non- stop.sk/UserFiles/File/CCC/Karel%20Capek/Karel%20capek.jpg http://pavliii.bloguje.cz/img/karelcapek.jpg http://img.osobnosti.cz/film/clovek-proti-zkaze/clovek-proti-zkaze.jpg http://www.cfn.cz/data/fotky/view/61f2ff6b04dfcbfb1444380f8a7ac3ea6dae 848ba.jpg http://www.academia.cz/img/knihy/obalky1/lrg/hordubal.jpg


Stáhnout ppt " Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M-3-003."

Podobné prezentace


Reklamy Google