Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Skupiny, do kterých patřím. Samostatně 1.Napište své jméno doprostřed listu papíru. 2.Nakreslete čáru od svého jména ke slovu, které charakterizuje libovolnou.
Etická hlediska péče o staré občany
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
AV stručná prezentace.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Sociologický výzkum.
Neverbální komunikace
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Nenásilná komunikace Anastasia Vdovina. Nenásilná komunikace pomáhá vytvářet tolerantní, empatické a upřímné mezilidské vztahy Autorem Nenásilné komunikace.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Ošetřovatelský proces
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
Pedagogická diagnostika
Východiska úkolově orientované supervize
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Metoda ohniskových skupin
Základy sociální psychologie
Případová studie Seminář 2014.
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Struktura bakalářské práce
Aktivní naslouchání Nejdůležitější dovedností v procesu komunikace s partnerem je naslouchání.
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU?
Co je důležité vědět o kvalitativním výzkumu? Předmět: Metodologie společenských věd 1. roč. NMgr. Soc. ped.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
NEDOBROVOLNÁ HOSPITALIZACE - POHLED PACIENTŮ - Mgr. Tomáš Petr, Ph.D
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Péče o pacienty v problematických situacích
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FILOsOFIE A VĚDA.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
teorie oboru ošetřovatelství
Úvod do kvalitativního výzkumu
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Nejdůležitější dovedností s partnerem je naslouchání.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
„Naslouchat hlasům paměti“
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?

Jaký druh výzkumu zvolit a proč? Kvantitativní? Kvalitativní? Smíšený?

Cíl výzkumu Prozkoumat fenomén péče o pacienta tak, že se od něho získají popisy interakce se zdravotní sestrou, naplňované, ale i nenaplňované péčí.

Jakou zvolit výzkumnou metodu?

Polostrukturovaný rozhovor Otázky pro pacienty: 1.Popište vaši interakci se zdravotní sestrou, o které si myslíte, že byla naplněna péčí? 2.Pokuste se popsat, jak jste se v této interakci cítili? 3.Popište vaši interakci se zdravotní sestrou, o které si myslíte, že nebyla naplněna péčí?

Pokračování rozhovoru 4.Pokuste se popsat, jak jste se cítili v této interakci. 5.Pokračujte prosím ve vyprávění, dokud nebudete mít pocit, že jste popsali co nejúplněji všechny svoje pocity. Rozhovor nahráván, jeho délka 20 – 50 minut.

Výzkumný vzorek 10 pacientů – výzkumník je vyhledal a zeptal se jich, zda jsou ochotni spolupracovat při výzkumu. Souhlas byl potvrzen písemně, a to zvlášť pro rozhovor a zvlášť pro jeho nahrávání. Pacienti byli informováni, že nahrávání mohou kdykoliv přerušit a že mají právo jej i nedokončit.

Zpracování dat 1.Všechny popisy si výzkumník důkladně přečetl. 2.Z každého popisu abstrahoval signifikantní výroky – které měly vztah ke zkoumanému fenoménu. Opakující se a podobné výroky byly vyloučeny. 3.Stanovil význam každého signifikantního výroku. Formulace vyjadřovaly skryté významy téhož fenoménu v různých situacích.

Příklady signifikantních výroků- interakce naplněná péčí Chápavá. Zajímala se o mne jako o člověka. Držela mne za ruku. Přišla se zeptat, jestli něco nepotřebuji. Cítila jsem se uvolněně. Chtěla jsem pro ni udělat něco pěkného. Věnovala pozornost tomu, co říkám.

Příklady signifikantních výroků- interakce nenaplněná péčí Byla náladová a nevypočitatelná. Nepodívala se mi do očí. Znervózňovala mne. Slibovala ano, ano, ale nepřišla. Nepřišla mi pomoci. Plakala jsem. Nezacházela se mnou jako s člověkem.

Příklady formulace významů – interakce naplněná péčí Sestra naslouchala tomu, co pacient říkal, reflektovala jedinečnost pacienta. Fyzická přítomnost sestry – sedění, rozhovor,přímý oční kontakt, držení za ruku… vytvářeli předpoklad pro otevřený rozhovor pacienta. Interakce naplněná péčí způsobující, že se pacient cítil jako vážená lidská bytost a ne jako nemohoucí objekt.

Příklady formulace významů – interakce nenaplněná péčí Nedostatek zájmu sestry o pacienta jako důsledek toho, že chápe svoji činnost jako odvedení práce. Sestra neustále spěchala, neměla čas upřímně pohovořit s pacientem… Činnost a chování sestry, které znevažovaly pacienta. Činnost sestry charakterizovaná jako neosobní, strohá, neposkytování vysvětlení…

Zpracování dat 4. Formulace významů integroval do témat. Témata vztahoval k původním popisům – tím se validizovaly. 5. Podobně postupoval při zpracování popisu interakcí, které neměly charakter péče. 6. Po zpracování dat výzkumník nechal pacienty vyjádřit k tomu, zda formulované významy odpovídají jejich zkušenostem, vyjádřeným v popisech interakcí.

Společná témata: interakce naplněná péčí o pacienta 1.Existenciální přítomnost sestry 2.Jedinečnost pacienta. 3.Důsledky: To, že sestra vnímá pacienta jako individualitu, v něm vyvolává pocit bezpečí, klidu a uvolněnosti.

Společná témata: interakce nenaplněná péčí o pacienta 1.Přítomnost sestry - sestra je tu na to, aby odvedla svoji práci, je fyzicky přítomná jen velmi krátce… 2.Jedinečnost pacienta – sestra neuznává jedinečnost pacienta, jednání sestry pacienta ponižuje… 3.Důsledky: Sestra se nezajímá o pacienta, což vyvolává jeho frustraci, strach, obavy, hněv a nervozitu.

Úplný popis interakce, která je naplněná péčí o pacienta V interakci, která je naplněná péčí, pacient vnímá existenciální přítomnost sestry více než její fyzickou přítomnost. Jedním z aspektů je odevzdávání se sestry pacientovi. Může to být formou reakce na pacientovo přání, ale spíše je to dobrovolný akt nevyvolaný pacientem. …Pacient pociťuje úlevu, klid a uvolnění, což pociťuje fyzicky, ale i duševně…