Detekce kolejových vozidel Počítače náprav Kamenický Dušan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Experimentální metody oboru – FYZIKÁLNÍ PRINCIPY SNÍMAČŮ 1/30 Fyzikální principy snímačů © Zdeněk Folta - verze
MĚŘENÍ NA INTEGROVANÝCH OBVODECH ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_16.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
VY_32_INOVACE_AUT2_15 Posilovače řízení. Posilovače řízení snižují ovládací sílu řidiče na volant. Pro vytvoření posilovacího účinku se využívá energie.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Digitální fotografování Číslo DUM: III/2/VT/2/3/43 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
UR10 stejnosměrný rychlovypínač pro kolejová vozidla.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Modulátory.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M Druhy schémat technické dokumentace v elektronice.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII- 6.1 ZAPOJENÍ VF ELII-
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Senzory pro EZS.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy automatického řízení 1
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Termika – Fotovoltaika
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Oscilátory
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Elektromotor.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní vlastnosti antén
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Elektropříslušenství
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
VY_32_INOVACE_ Regulace
Číslicové měřící přístroje
jako děj a fyzikální veličina
Číslicové měřící přístroje
Jak postupovat při měření?
Analogové násobičky.
Důlní elektrické přístroje
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Logické funkce a obvody
VY_52_INOVACE_I–04–10 Název a adresa školy:
TRANZISTOROVÝ JEV.
Magnetická indukce Název školy
Interaktivní elektrický obvod
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Transkript prezentace:

Detekce kolejových vozidel Počítače náprav Kamenický Dušan

Účel Zabezpečovací systém určený k detekci kolejových vozidel Zabezpečovací systém určený k detekci kolejových vozidel Využívá bodových prvků ke kontrole volnosti nebo obsazení kolejového úseku Využívá bodových prvků ke kontrole volnosti nebo obsazení kolejového úseku

Princip činnosti Pro kontrolu volnosti nerozvětveného kolejového úseku jsou potřeba alespoň dva detektory, jeden na každém konci kolejového úseku Pro kontrolu volnosti nerozvětveného kolejového úseku jsou potřeba alespoň dva detektory, jeden na každém konci kolejového úseku Detektor je schopen vyhodnotit přítomnost a směr pohybu kola Detektor je schopen vyhodnotit přítomnost a směr pohybu kola Informace z detektorů kol jsou přivedeny do vyhodnocovací jednotky, která pak na základě přicházejících signálů vyhodnocuje volnost nebo obsazení úseku, popř. směr jízdy vlaku a počet jeho náprav. Informace z detektorů kol jsou přivedeny do vyhodnocovací jednotky, která pak na základě přicházejících signálů vyhodnocuje volnost nebo obsazení úseku, popř. směr jízdy vlaku a počet jeho náprav.

Detektor kol Detektor kol je tvořen jediným tělesem, které se instaluje na vnitřní stranu kolejnice a obsahuje jediný vysílač signálu a dva přijímače Detektor kol je tvořen jediným tělesem, které se instaluje na vnitřní stranu kolejnice a obsahuje jediný vysílač signálu a dva přijímače Vysílač a přijímače tvoří oscilační obvod naladěné na určitou frekvenci (např. u čidla RSR 122 jsou použity frekvence f1 = 1110 kHz ± 15 kHz a f2 = 1015 kHz ± 15 kHz) Vysílač a přijímače tvoří oscilační obvod naladěné na určitou frekvenci (např. u čidla RSR 122 jsou použity frekvence f1 = 1110 kHz ± 15 kHz a f2 = 1015 kHz ± 15 kHz) Přítomnost kola způsobí deformaci elektromagnetického pole a jeho zatlumení elektricky vodivou masou kola. Důsledkem zatlumení je pokles napětí, indukovaného v přijímací cívce pod prahovou hodnotu a návazně reakce prahového obvodu Přítomnost kola způsobí deformaci elektromagnetického pole a jeho zatlumení elektricky vodivou masou kola. Důsledkem zatlumení je pokles napětí, indukovaného v přijímací cívce pod prahovou hodnotu a návazně reakce prahového obvodu

Průjezd vozidla

Vyhodnocovací zařízení Signál z čidla umístěného v kolejišti je přiváděn na desku AMC a zde je upraven vstupním zesilovačem a po jeho digitalizaci je dvoukanálově zpracován. Signál z čidla umístěného v kolejišti je přiváděn na desku AMC a zde je upraven vstupním zesilovačem a po jeho digitalizaci je dvoukanálově zpracován. Pokles proudu pod nastavenou zapínací úroveň je zde vyhodnocen jako obsazení senzoru Pokles proudu pod nastavenou zapínací úroveň je zde vyhodnocen jako obsazení senzoru Z obsazení systému 1 a 2 v čidle je určen směr jízdy kola. Počítač náprav AMC kolo v jednom směru přičítá a v druhém odečítá Z obsazení systému 1 a 2 v čidle je určen směr jízdy kola. Počítač náprav AMC kolo v jednom směru přičítá a v druhém odečítá

Porovnání s kolejovými obvody Výhody: Výhody: –spolehlivě pracují i v kolejišti se špatným izolačním stavem –k jejich činnosti se nemusí zřizovat izolované styky –snadná a rychlá montáž, nižší celkové pořizovací náklady –mají výrazně nižší spotřebu elektrické energie v porovnání s klasickými –kolejovými obvody Nevýhody: Nevýhody: –nehlídají nasazení zvláštních vozidel na kolej v úseku mezi počítacími body –nekontrolují celistvost kolejnic –neumožňují liniový přenos vlakového zabezpečovače –ne všechna kolová čidla jsou odolná účinkům elektromagnetických brzd –pracujících na principu vířivých proudů v kolejnici

Děkuji za pozornost Použité zdroje: Petr Kolář, Počítač náprav Frauscher AMC Petr Kolář, Počítač náprav Frauscher AMC V. Chudáček a kol., DETEKCE KOLEJOVÝCH VOZIDEL V. Chudáček a kol., DETEKCE KOLEJOVÝCH VOZIDEL Starmon Choceň s.r.o, Počítač náprav Starmon Choceň s.r.o, Počítač náprav