Léčivé rostliny a jejich využití u koní. Přírodními léčivy můžeme: Udržet koně v dobré kondici Předcházet nemocem Přispět ke zkrácení léčby mnoha zdravotních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Člověk ve zdraví a nemoci Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná VY_32_INOVACE_12_LÉČIVÉ A JEDOVATÉ ROSTLINY_HORKÁ ROSTLINY.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Bylinky - Kräuter.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Regenerační přípravky I.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Psychotropní látky.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda IV
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Prezentace – výklad učiva
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Věcné učení Ochrana přírody
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vitamíny rozpustné ve vodě
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Markéta Hanzalová Náprstková N13Svaly
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Gabriela Černohorská 3.A
Základní škola, Hradec Králové
Letní pozdrav.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Léčivé rostliny Klára Dominová 3. A.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Léčivé rostliny a jejich využití u koní

Přírodními léčivy můžeme: Udržet koně v dobré kondici Předcházet nemocem Přispět ke zkrácení léčby mnoha zdravotních problémů

Fenykl zahradní (Foeniculum Bulhare) zmírňuje křeče v zažívacím traktu hojí rány rozpouští hlen při kašli - podává se jako čaj ( často v kombinaci s anýzem a kmínem) zdroj:

Maliník obecný (Rubus idaeus) prospívá klisnám před hřebením má protizánětlivé účinky zmírňuje revma - čerstvé nebo sušené listy zamíchat do krmiva nebo krmivo zalít čajem zdroj:

Len setý (Linum usitatissimum) uklidňuje a posiluje trávící soustavu zaručuje pevná kopyta a lesklou srst - semínka rozdrtíme, povaříme, pak přidáme do krmení nebo krmivo zakápneme lněným olejem Zdroj:

Kopřiva (Urtica dioica) posiluje játra posiluje organismus u starších koní podává se při revmatismu a schvácení kopyt - koně je nespásají, musí se posekat a usušit nebo podávat ve formě čaje zdroj:

Anýz (Pimpinella anisum) zklidňuje dýchací cesty zklidňuje střeva a žaludek podporuje říji - Anýz koním chutná, můžeme jej podávat samotný nebo jako čaj zdroj:

Dobromysl obecná (Origanum vulgare ) blahodárně působí při svalových nebo revmatických potížích podporuje správnou činnost trávicí soustavy zmírňuje kašel - podáváme vnitřně jako čaj nebo vně jako obklady z výluhu zdroj:

Česnek kuchyňský (Allium sativum) odpuzuje hmyz příznivě ovlivňuje střevní flóru - Nejúčinnější je čerstvý, můžeme jej podat celý nebo nasekaný do krmiva, silné aroma lze překrýt čajem zdroj:

Cibule (Allium cepa) příznivě působí při jakékoli formě kašle a při bronchitidě pomáhá proti alergiím - podáváme po lžičkách několikrát denně jako sirup proti kašli ( cibuli nadrobno nakrájíme, smícháme s medem a necháme 24h odstát) zdroj:

Kmín kořenný (Carum carvi) příznivě působí na trávící soustavu upravuje zažívání chrání před kolikou - podáváme ho čerstvý nebo jako čaj, koně ho přijímají bez problémů zdroj:

Křen selský (Armoracia rusticana) pomáhá proti nálevkám působí jako podpora při odčervení celkově přispívá k dobrému zdravotnímu stavu obsahuje přírodní antibiotikum - čerstvý je štiplavý a koně ho odmítají, proto se suší, rozemele a pak přimíchává do krmiva zdroj:

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) léčí malá poranění při zánětu huby a očí při podlomu a hnilobě rohového střelu - zkrmují se čerstvá nebo sušená květenství, vně se používá jako odvar nebo mast zdroj:

Heřmánek lékařský (Matricaria chamomilla) používá se při zánětech huby a zubů k omývání zanícených ran působí protizánětlivě, uklidňuje, uvolňuje a rozšiřuje cévy - podáváme čerstvý, sušený nebo jako čaj zdroj:

Máta peprná (Mentha piperita) prevence proti kolikám usnadňuje rozpouštění hlenu při kašli rychlá pomoc při bodnutí hmyzem - čerstvá, koně ji sami spásají (vhodný je výsev na louky), sušená nebo čaj zdroj:

Levandule lékařská (Lavandula officinalis) zklidňuje nervózní a agresivní koně odpuzuje mouchy proti otoku po bodnutí hmyzem - čaj z levandulových květů podáváme několik dní před jakoukoli náročnou akcí, vně levandulový olej nebo mast zdroj:

Kostival lékařský (Symphytum officinale) příznivě působí při léčbě poškozených šlach, pohmožděninách nebo vymknutích podporuje regeneraci tkáně vnitřně proti průjmům, žaludečních potížích a angíně zdroj:

Děkuji za pozornost