Financování projektů ROP Jihovýchod Aktuální problematika 13. 6. 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odborný seminář pro potenciální žadatele o dotaci na projekt Krajský úřad Jihomoravskéhjo kraje Brno, 1.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Audity projektů v roce 2014 Ing. Zdeněk Bogoč.
Dotace a návratné finanční výpomoci zákon č. 250/2000 Sb. ve znění zákona č. 24/2015 Sb. Ing. Jiří Lorenc.
Audit projektů ROP Jihozápad – zkušenosti z období
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Jak na projekt? Ing. Iva Gavendová Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dotační programy Ústeckého kraje
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
ROP JV – informace o novém programovém období
Financování dopravní infrastruktury v období
Místní rozpočtové jednotky
Role Úřadu Regionální rady
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Seminář pro příjemce OPVK
Webová aplikace MS OLOMOUC.
Obsah veřejných rozpočtů I
Podpora nabídky dalšího vzdělávání v JMK
Aplikace Monitorovací systém
Benefit7.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pozemkové úpravy.
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Obsah veřejných rozpočtů III
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Moravské dopravní fórum Ing. Tomáš Čoček, Ph.D.
Cyklus malého projektu
Transkript prezentace:

Financování projektů ROP Jihovýchod Aktuální problematika Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti

Aktuality z činnosti ROP JV Seznámení: 1.Financování ROP JV 2.Převody na příjemce – Příspěvkovou organizaci 3.Porušení rozpočtové kázně o Nejčastější chyby o Odvody do rozpočtu Regionální rady 4.Výsledky ROP JV 5.Nové programové období

1.Financování ROP JV Finanční toky Systém finančních toků probíhá takto: 1.MMR ČR uvolňuje prostředky do rozpočtu Regionální rady (na základě Rozhodnutí o poskytnutí dotace…) 2.Regionální rada uvolňuje prostředky příjemcům podpory (na základě Smlouvy o poskytnutí dotace a Žádostí o platby) 3.PCO – Národní fond MF převádí prostředky do rozpočtu kapitoly MMR ČR (na základě Souhrnných žádostí o platby ŘO) 4.EK zasílá platby na účet PCO-Národní fond MF (na základě certifikace výdajů a žádosti o platbu PCO)

Finanční toky ROP JV v ČR

§ 28 odst. (12) zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů Smlouva o poskytnutí dotace 2. Převody na PO Regionální rada Jihomoravský kraj Příspěvková organizace

Smlouva o poskytnutí dotace z ROP JV Čl. III – Výše dotace Čl. IV – Platební podmínky o Dotace bude příjemci vyplácena na účet Jihomoravského kraje, jakožto zřizovatele příjemce. Poskytovatel zašle příjemci avízo o platbě. Převody na PO – smlouva o poskytnutí dotace Druh podporyVýše příspěvku v Kč % podíl na celkových způsobilých výdajích Příspěvek z EU (ERDF) 85,00 % Příspěvek z národních veř. zdrojů (SR, kraje, RR) 7,50% Vlastní spolufinancování 7,50 % Celkové způsobilé výdaje 100,00 %

Čl. VII Smlouvy o poskytnutí dotace Podezření na nesrovnalost Nesrovnalostí je jakékoliv porušení předpisů EU ne ČR, smlouvy, v jehož důsledku jsou nebo by mohly být dotčeny veřejné rozpočty EU nebo ČR. Korekce Zjištění před proplacením dotace – finanční korekce (snížení způsobilých výdajů) ve výši 0-25 % dle pokynu COCOF č. 07/0037/03 Porušení rozpočtové kázně Zjištění před i po proplacení dotace – odvod za porušení a penále s ním spojené dle § 22 zákona 250/2000 Sb. 3. Nesrovnalosti, korekce a porušení rozpočtové kázně

Stav a počet hlášených nesrovnalostí: Nesrovnalosti – přehled a důvody Celkem153100% Nebyla potvrzena1711% Potvrzena - vydáno Rozhodnutí o porušení rozpočtové kázně 9160% Probíhá šetření4529%

Důvody z potvrzených nesrovnalostí: Zařazení nezpůsobilých výdajů do žádostí o platby (53 %) o Dosud neprovedená stavba, nedodaný majetek, materiál, služba a zařazena do ŽoP o Neschválené změny projektu o Méně práce zařazené do závěrečné ŽoP u více etapových projektů Pochybení u veřejných zakázek/výběrových řízení (44 %) o Dělení zakázek o Hodnotící kritéria – nejednoznačná definice o Předmět zakázky – nejednoznačná definice o Vícepráce – vždy problematické Podezření na trestní čin (2 %) a porušení veřejné podpory (1%) Nesrovnalosti - příčiny

Důsledky: odvod za porušení rozpočtové kázně ve výši podle rozhodnutí poskytovatele (Regionální rady), zaplacení penále spojeného s tímto odvodem (1 promile z částky porušení) další vzniklý výdaj, který je neplánovaný, může být značně vysoký a zátěž na rozpočet ! Prevence: fungující kontrolní systém, konzultace při nejasnostech a odchylkách v projektu a včas vše řešit. Porušení rozpočtové kázně

Odvody do rozpočtu RR: Za porušení rozpočtové kázně podle vydaného Rozhodnutí…, Platebního výměru … PŘÍMO NA ÚČET RR Není-li porušení a jedná se o vrácení dotace, PŘES ZŘIZOVATELE, tj. JMK. Upozornění: Sledujte web RR jihovychod.cz – zveřejnění výše odvodu v % a za co se uděluje, vč. možnosti prominutí odvodu. Odvody do rozpočtu Regionální rady

4. Výsledky ROP JV ParametrEURCZK % alokace k CZK ALOKACE ,00 SCHVÁLENO VRR ,67 ZBÝVÁ VYHLÁSIT VE VÝZVÁCH ,67 PROPLACENO V ŽoP ,71 CERTIFIKOVÁNO ,62 pozn. Kurz EUR/CZK = 24,870 (květen 2012)

Časový harmonogram: konec roku 2012 – nastavení implementační struktury v ČR rok 2013 – finanční rámec EU, poté vyjednávání smlouvy o partnerství a jednotlivých OP polovina roku 2014 – počátek implementace nových OP konec 2015 – dojezd „starého“ programového období 5.Nové programové období

Implementační struktura 2014 – 2020: návrh MMR – neprojednáno

Hlavní důvody pro zachování ROP: silné týmy a znalostní zázemí v regionu, zkušenosti z realizace současného programovacího období na prvním místě potenciální či skutečný zákazník, tedy žadatel či příjemce dotací v regionu (osobní přístup, rychlá reakce, řízení změn, neexistence zprostředkujících subjektů), politika EU uvedená v 5. Kohezní zprávě - integrovaný a místně orientovaný přístup, zahraniční zkušenosti – převaha regionálních operačních programů, řešení všech regionálních témat v území (čili i těch, která dosud mají v gesci ministerstva), z čehož plyne požadovaná synergie projektů 1+1=3, většina ROP má již připraveny strategie čerpání strukturálních fondů pro příští programové období. Nové programové období

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kounicova 13, Brno Kontakt: Ing. Tomáš Matejov Vedoucí oddělení správy rozpočtu a financování Tel