České ženské hnutí 19. století. Charakter českého ženského hnutí: Do 19. stol.: zatím málo zpracovaného materiálu Publikace: Žena v dejinách Prahy. Documenta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
První vlna ženského hnutí a České ženské hnutí 19. století
Osvícenství.
Revoluce 1848 v českých zemích
Česká občanská společnost občané státu jsou osobně svobodní lidí, kteří jsou si rovni před zákonem, mají stejná politická práva, nesmějí být diskriminováni.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Průřezová témata.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Český jazyk a literatura
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Přetrvává stejný postoj k dítěti
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tomáš Garrigue Masaryk
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Vzdělávací politika.
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
České země ve 2. polovině 18. století
Průmyslová revoluce Kladno Gymnázium Kladno. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc20 Označení materiáludkc20_prum_rev_kladno_gymnazium.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Eliška Krásnohorská
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Božena Němcová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Tisková konference
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

České ženské hnutí 19. století

Charakter českého ženského hnutí: Do 19. stol.: zatím málo zpracovaného materiálu Publikace: Žena v dejinách Prahy. Documenta Pragensia Josef Janáček. Ženy české renesance Problém: Perspektiva neovlivněná tematizováním ženské problematiky a ženského hnutí a metodami genderové analýzy.

19. stol.: Formování ženských kroužků již v 1. pol. 19. stol.-- hl. v Praze (Rettigová, Němcová) -- kulturní činnost žen pro ženy Od 60. let: spolková činnost, hl. charitativní a vzdělávací (Pozn.: účast žen v politických spolcích vládou zakázána od roku 1848.) Od 90. let:politizace ženského hnutí

Vlivy na formování českého ženského hnutí (podle Neudorflové): Křesťanství Osvícenství Romantismus Sociální cítění

Zakládání spolků: Ženy se organizují za účelem veřejného blaha: aktivity zaměřené hl. na chudé ženy a děti, mravní výchovu, praktické dovednosti, vzdělávání Spojeno s národním hnutím (podpora Františka Palackého, Vojty Náprstka).

Organizace a konkrétní výsledky : 1863: Český výrobní spolek -- založil Městkou dívčí školu v Praze (1863) a Dívčí průmyslovou školu (1865) 1871: Ženský výrobní spolek: opatrovny pro chudé děti, kursy (Marie Riegrová-Palacká, Karolína Světlá, Sofie Podlipská, Věnceslava Lužická) 1896: Ústřední spolek českých žen -- zastřešoval ženské organizace -- 4 odbory…

Odbory Ústředního spolku českých žen: Vzdělávací a školský (v čele Teréza Nováková) -- rozšíření vzdělání pro dívky Charitativní -- hlavně péče o nalezence a pomoc šetstinedělkám Zdravotnický -- organizace přednášek pro veřejnost Národohospodářský -- zakládání novým průmyslových aktivit pro ženy, hlavně v chudých oblastech.

“Kolem roku 1906 se spolek zabýval otázkou, jak posílit český průmysl a obchod, zvláště z hlediska účasti žen. Na jedné schůzi však jistý pan rada Macháček, starosta obchodní organizace “Merkur”, oponoval těmto snahám z obavy před ženskou konkurencí v hospodářství i v obchodě argumentem, že ženy bývají obvykle vytrvalejší a svědomitější než muži.” (Neudorflová, s.115)

Před 1. světovou válkou: přes 50 ženských spolků. 1913: 1. Sjezd Svazu českých spolků. Cíle: Rozšíření vzdělání pro dívky Zřízení institucí, které ženám pomohou v jejich dalším rozvoji: např. ženská banka, ženská tisková kancelář -- příchod války ale tyto plány překazil

Vzdělávání žen a dívek Problém: Dívčí vzdělávání nepatřilo pod státní správu. Důsledky: Přežívalo jen ze školného a darů -- nedostupné většině dívek. Proto od 90. let snaha o koedukaci, tj. možnost dívek studovat na chlapeckých školách (pod státní správou)

léta: dívčí průmyslové a obchodní školy -- hlavně v Praze (Ženský výrobní spolek) a Brně (spolek Vesna) -- Především praktické vzdělání: dívky našly uplatnění většinou v manuálních profesích. Proto Gymnasium Minerva (1890, Eliška Krásnohorská): -- pětileté oproti osmiletému gymnáziu chlapeckému, ale stejná učební látka -- vzdělání rovnocenné nejvyššímu možnému středoškolskému vzdělání chlapeckému -- maturita umožňovala studium na některých fakultách UK (nejdříve jako mimořádné posluchačky, od roku 1897 jako řádné). Další dívčí gymnázia: Valašské Meziříčí a Brno - obě na počátku 20. století

Podpora potřebná k založení Minervy: Odborná: sestavit učební plán Administrativní: povolení pražského místodržitelství Finanční: založení nejprve Spolku Minerva - petiční akce a sbírka) Politická: přesvědčit poslance ve Vídni (Emanuel Engel)

“Krásnohorská napsala Engelovi dopis. V něm vylíčila pohled na ženu z hlediska většiny žen, které potřebovaly slušnou kvalifikaci, aby se mohly důstojně uživit (často nejen před svatbou), a vyhnuly se tak strádání a ponížení. Při návštěvě mu předala knihu výstřižků o ženské situaci, zvláště sociální, sestavenou u článků z novin a ženských časopisů. Engela tím přesvědčila, dokonce se jí omluvil, že “nevěděl, že ženská otázka tak podstatně existuje a že muži nemají čas číst ženské časopisy”.” Neudorflová, s.120.

Hnutí za volební právo žen Od 90. let petice (Ženský výrobní spolek, Krásnohorská 1891). Pozadí: Více rovnoprávnosti v soukromém právu nelze dosáhnout bez rovnoprávnosti ve veřejném právu, pokud ženy nebudou politicky zastoupeny. Logika vývoje: 1. Ženy průmyslovým vzděláním / maturitou dosáhly žádaných předpokladů pro vstup do výdělečné profese / k dalšímu studiu. 2. Byly-li výdělečně činné a vzdělané, splinily zákonem dané podmínky pro volební právo (platily daně, byly členkami určitých profesí). 3. Vyloučení žen z volebního práva tedy již nemělo opodstatnění neúčasti na občanském životě.

T. G. Masaryk Politická podpora ženské rovnoprávnosti a volebního práva. Psal články o ženském hnutí (hlavně v časopise Naše doba, který sám vydával od r. 1894) Přednášel o postavení a zrovnoprávnění žen

Mezinárodní rozměr českého ženského hnutí Paralelně s hnutím českých žen, existovalo i hnutí německých žen žijících v českých zemích České hnutí bylo v kontaktu s ženami a ženskými organizacemi i dalších slovanských zemí a psaly o nich (Slovensko, Polsko, Bulharsko, Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko - Františka Plamínková a Dr. Anna Honzáková přednášely ve Slovinsku, slovinské ženy se zúčastnily Sokolského sletu v roce 1907). Vliv především anglického (Světlá znala Millovo dílo v roce 1871) a amerického (Charlotta a Tomáš Garrigue Masarykovi) ženského hnutí na české ženské hnutí: Informace i o neměckém, francouzském, severském a italském ženském hnutí.

Horská (1999) uvádí, že české země se na konci 19. století staly středoevropským centrem ženského hnutí

Oblasti českého ženského hnutí 19. století: Vzdělávání - akademické i odborné Sociální - péče o chudé ženy a děti, “padlé” ženy, méně sexualita (Teréza Nováková - v 90. letech a na počátku 20. století) Tělovýchovná - Sokol, skauting (až těsně před 1. svět. válkou) Politická - volební právo (od 90. let) Kulturní - literatura, esejistika, ženské časopisy (Ženská revue - Brno, List paní a dívek českých, Ženské listy, Ženský obzor)

Závěrem: Až do 90. let bylo české ženské hnutí záležitostí středních a bohatších vrstev. Vždy silný aspekt ženské solidarity: práce žen pro ženy, kultivování ženského myšlení (výrazný podíl spisovatelek), zaobírání se otázkami ženského života a ženské existence.

Hlavní současné publikace: Neudorflová, M. České ženy v 19. století: úsilí a sny, úspěchy i zklamání na cestě k emancipaci. Praha: Janua, Horská, P. Naše prababičky feministky. Praha: NLN, Lenderová, M. K hříchu i k modlitbě: žena v minulém století. Praha: Mladá fronta, Malečková, J. Úrodná půda: žena ve službách národa. Praha: ISV