Vyhodnocení realizace IPRM v IOP 10.12.2015 PRAHA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Kritéria dle Nařízení komise (ES)1828/2006 čl.47 Hana Pejpalová Tel:
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Co je a co není IPRM Mgr. Petr Pelcl
Veřejné projednání Vstupní informace  Objednatel IPRM zóny: Město Náchod  Zpracovatel IPRM zóny: Centrum evropského projektování a.s., Hradec.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Statutární město Ostrava
Integrovaný operační program (IOP) Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. ředitelka.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Praha Statutární město Ústí nad Labem zvažuje možnost vypracování dvou Integrovaných plánů rozvoje města, a to pro následující městské zóny:
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Integrovaný plán rozvoje města a jeho možné využití pro Tábor Ing. Karel Hotový – vedoucí odboru investic a strukturálních fondů tel
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
Závěrečná zpráva o realizaci IPRM PRAHA.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 1lll INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
ROP JV – informace o novém programovém období
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Prioritní oblast 5– Národní podpora územního rozvoje Oblast intervence 5.2 Zlepšení prostředí v problémových sídlištích.
odbor politiky bydlení
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Pracovní skupina Parkoviště P+R
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Pracovní skupina Silniční infrastruktura II.
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Vyhodnocení realizace IPRM v IOP PRAHA

Integrované plány rozvoje měst - IPRM  Podmínka podpor do oblasti bydlení v rámci intervence 5.2. IOP – Zlepšení prostředí problémových sídlišť  Integrovaný plán rozvoje města – plánovací dokument k celkové strategii rozvoje města  Soubor časově provázaných akcí (projektů, případně pilotních projektů), které jsou realizovány ve vybrané zóně města  Pro města nad obyv. (kromě hl. města Prahy) 2

Podmínky IPRM 3 souvislá plocha území města s více než 500 byty problémové sídlištěkoncentrace negativních jevů => vybraná zóna tj. problémové sídliště vykazuje alespoň tři kritéria podle článku 47 Nařízení (ES) 1828/2006, z nichž dvě musí být kritéria uvedená pod písm. a) - h), a)vysoká míra chudoby a vyloučení, b)vysoká míra dlouhodobé nezaměstnanosti, c)neuspokojivý demografický vývoj, d)nízká úroveň vzdělání, e)vysoký stupeň kriminality a delikvence, f)obzvláště znečištěné životní prostředí, g)nízká míra hospodářské aktivity, h)velký počet přistěhovalců, etnických skupin a příslušníků menšin nebo uprchlíků, i)poměrně nízká úroveň hodnoty nemovitostí, j)vysoká energetická náročnost budov.

Podmínky IPRM 4  typy projektů: 5.2. IOP: a) revitalizace veřejných prostranství b) regenerace bytových domů c) pilotní projekty – pro města s romskou lokalitou (Kladno, Most, Brno, Přerov, Orlová, Ostrava) Kombinace aktivit a) + b) + projekty na sociální začleňování (IOP 3.1b; OP LZZ 3.2.) Ostatní intervence IOP a OP: projekty pod čarou mimo alokaci IPRM schvalování souladu s IPRM

Proces realizace IPRM 5 MMR – vyhlášení výzvy Město předložení IPRM MMR –schválení IPRM včetně alokace na 5.2. Město vyhlášení výzev na předložení projektů z 5.2. Město hodnocení kvality – hodnotící kritéria schválena MMR Žadatelé předloží projekty městu Město projekty schválí/neschválí -> vystaví potvrzení (povinná příloha k předložení na CRR CRR – kontrola formální a přijatelnosti ŘO IOP – rozhodnutí o poskytnutí dotace

Začátek realizace IPRM Časově uzavřená výzva – Předloženo 41 žádostí o schválení IPRM s požadavkem na 233 mil. € z ERDF Alokace 192 mil. € z ERDF (projekty IOP 5.2.) Schválení IPRM – Schváleno 41 IPRM – všechny předložené – snížení požadovaných alokací dle bodového zisku. 6

Výzvy měst Povinnost vyhlásit první výzvu pro předkládání žádostí v oblasti intervence 5.2 nejpozději do dvou měsíců od podpisu dohody Ke dni schváleno 274 výzev 7

Alokace IPRM 8 Alokace 5.2. z ERDF € Kurz 27 Kč => Kč Proplaceno Kč Zbývá proplatit Kč Předpoklad čerpání Kč Předpoklad nedočerpání cca 10%

Problémy realizace IPRM Kolísání kurzu (24,75 min. v roce > současný kurz 27,--Kč – max. 28,-- Kč) Alokace na IPRM v € po začátku realizace minimální kurz => města opatrně plánují investice; nastavení poměru aktivit v Dohodě, minimální hranice pro aktivitu b (40%, nebo 60% pro bodové zvýhodnění) => poměry nastaveny v CZV, vzhledem k rozdílnému financování problém s výpočty (a) 85% ERDF+15% obce; b) dotace 40-60% dle vlastníků – dotace 80%ERDF + 15%SR 9

Problémy realizace IPRM Konec platnosti Mapy regionální podpory => Rozhodnutí na aktivitu b) do konce roku 2013 => konce vydávání Rozhodnutí na aktivitu b) a c-b) (notifikovaná podpora). Podzim 2013 – intervence ČNB => zvýšení kurzu a navýšení alokace IPRM v Kč, v době kdy nebylo možné již schvalovat projekty na aktivitu b). Města s poměry CZV nastavenými těsně nad hranicí přijatelnosti – problémy. 10

Problémy administrace IPRM Velké množství vyhlašovaných výzev Přepočet volných alokací a poměrů aktivit Program „Zelená úsporám“; Nerozhodnost soukromých vlastníků bytových domů v začátcích realizace; Nezapojení majoritního vlastníka do IPRM; Pozastavení ROP – navazující projekty 11

Výsledky – úspěchy REVITALIZOVANÁ PLOCHA plán z dokumentu m 2 skutečnost m 2 POČTY REGENEROVANÝCH BYTŮ plán skutečnost Důsledek hospodářské krize a nižších nákladů na stavební práce. 12

Finanční nástroj JESSICA Výzva – JESSICA – Schváleno 13 rozšíření zón IPRM Holdingový fond – SFRB 550 mil. Kč z toho 50 mil. Kč na sociální bydlení Současný stav 2 : Počet žádostí 7 ks za 19,5 mil. Kč Podepsané smlouvy 147 ks za 582,3 mil. Kč 2 zdroj 13

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Hana Pejpalová Telefon: