Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Advertisements

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Test – práce s textem Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_15_Práce_s_textem Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s.
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Webkamery Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_33_Webkamery Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Elektrochemie Období: září – prosinec 2011.
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_36_Chodsko Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Poznávačka vlajky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_55_Poznávačka_vlajky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Úvod do ICT Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_08_Úvod_do_ICT Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_30_Primitivní národy - N.G.
Galvanický článek 12. října 2013 VY_32_INOVACE_130302
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_24_V lese
Autor: Mgr . Iveta Váňová
Mgr. Kateřina Gajdošová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_46_Český kras
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – Elektrolýza.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Subtropická biota
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Krácení zlomků.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_49_Meritka_map_a_planu_1
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_25_Chemické rovnice II
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Shodnost věty o shodnosti trojúhelníků
Mgr. Kateřina Gajdošová
Vzduch Autor: Mgr . Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_45_Vzduch
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_51_Převody rychlost
Násobení a dělení desetinným číslem
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_50_ Opakování měření
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Pohybová soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_02_Svaly
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_42_Spořič_obrazovky
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_14_Elektrický odpor
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Interaktivní elektrický obvod
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Olověný akumulátor.
Elektrolýza chloridu sodného
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Elektrické napětí. Měření napětí
Korýši Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_28_Korýši-opakování
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

První galvanický článek V roce 1750 při pitvě žáby si italský lékař Luigi Galvani všiml, že sebou žába škubla, když se skalpelem dotkl nervu v její noze. Vytušil, že příčinou toho škubnutí je elektřina. Domníval se, že elektřina pochází ze žáby a on sám je objevitelem jakési živočišné elektřiny. Ke zcela jinému názoru dospěl Ital Alessandro Volta. Ten pokus zopakoval a dospěl, k názoru, že zdrojem elektřiny není žába, ale dva kovové předměty, které se k sobě přiblížily: skalpel a plech na pitevním stole. Aby tento svůj názor dokázal, sestrojil jednoduché zařízení, které dodávalo elektrický proud. Galvanické články

Galvanický článek Galvanické články jsou zdrojem stejnosměrného elektrického napětí. Voltův článek Jedná se o nejstarší a nejjednodušší galvanický článek. Je tvořen zinkovou a měděnou elektrodou, které jsou ponořeny do roztoku zředěné kyseliny sírové. Zinková elektroda tvoří záporný pól článku, měděná kladný.

Zn  Zn e - Cu + 2e -  Cu 2+ _ + Zn 2+ Cu 2+ H + + 2e -  H 2 Zn 2+ + SO  ZnSO 4 Galvanický článek

Záporná zinková elektroda : Na zinkové elektrodě dochází k oxidaci. Zn  Zn e - Do roztoku se uvolňují Zn 2+ (zinek se rozpouští), které reagují s anionty SO 4 2- z roztoku. K elektrodě tedy putují anionty, elektroda se nazývá anoda. Zn 2+ + SO 4 2-  ZnSO 4 Kladná měděná elektroda : Na měděné elektrodě dochází k redukci. Cu + 2e -  Cu 2+ V roztoku přijímají elektrony ionty H + : K elektrodě putují kationty, elektroda se nazývá katoda. 2H + + 2e -  H 2 Galvanický článek

Alkalický článek je zdroj elektrické energie založený na chemické reakci mezi zinkem a oxidem manganičitým (Zn/MnO 2 ). Ve srovnání s tradičními bateriemi uhlík/zinek mají alkalické články větší životnost a možný odebíraný proud je větší než u tradičních baterií. uhlík zinek oxid manganičitý chlorid amonný Suché články - kladnou elektrodou je uhlíková tyčinka, zápornou je zinkový kalíšek, elektrolytem je pasta chloridu amonného a depolarizátorem směs oxidu manganičitého a grafitu. Napětí mezi elektrodami je 1,5 V. Galvanický článek

Olověný akumulátor Katoda je olověná elektroda pokrytá vrstvou PbO 2. Anodou je čisté olovo. Elektrolytem je zředěná kyselina sírová. Dá se znovu nabít. Sumárně lze oba děje popsat rovnicí: PbO 2 + Pb + H + + 2SO 4 2-  2PbSO 4 + 2H 2 O. Jednotlivé články olověných akumulátorů se spojují za sebou do akumulátorových baterií 6V, 12V, 24V. Další typy akumulátorů Ocelniklové (NiFe) – katoda ocel, anoda hydroxid niklitý, elektrolyt roztok KOH. Napětí článku je 1,45V. Niklkadmiový (NiCd) – katoda hydroxid kademnatý, anoda hydroxid nikelnatý, elektrolyt roztok KOH

Zdroj obrázků – galerie Microsoft Office a Activ studio Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na ZŠ 17.listopadu 1325, příspěvková organizace, Mladá Boleslav pro devátý ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění výkladu učiva galvanické články. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve I. pololetí školního roku 2012/2013