Po Svatoplukově smrti se vlády ujal jeho syn Mojmír, panující jako Mojmír II. Léta jeho vlády (894-906) byla vyplněna boji s mladším bratrem Svatoplukem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Napiš své jméno: Osobnosti našich dějin I. část.   Najdi prvního knížete, který podporoval křesťanství. Pocházel z rodu Mojmírovců. Pozval věrozvěsty.
Advertisements

Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Počátky českého státu, české knížectví za prvních Přemyslovců.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_07_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vznik českého.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_14
Počátky českého státu v stol.
Český stát za vlády Lucemburků
Další hrady a zámky.
Název vzdělávacího materiálu
Připravila: Miroslava Posádková
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_16
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_13
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_15
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Procházková Stanislava 2.A
Čechy v době knížecí uč. str. 55 – 61.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Čechy v době knížecí Lenka Bromová 2.A.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
První Přemyslovci Mgr. Jiří Žilka.
V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Po Svatoplukově smrti se vlády ujal jeho syn Mojmír, panující jako Mojmír II. Léta jeho vlády ( ) byla vyplněna boji s mladším bratrem Svatoplukem, jež nacházejí odraz v záznamech byzantského císaře Konstantina II. o "třech Svatoplukových prutech", i odbojnými náčelníky českých kmenů, kteří nakonec - vedeni Přemyslovcem Spytihněvem a dalším (nepřemyslovským) knížetem Vitislavem - na říšském sněmu v Řezně v červenci r. 895 odtrhli svá území od Velkomoravské říše a poddali se franskému panovníkovi. Prvním doloženým knížetem je BOŘIVOJ (+ 894) léta 9. stol. Bořivoj přijal na Moravě křest z rukou arcibiskupa Metoděje; - po návratu do Čech dal postavit na Levém Hradci nedaleko Prahy kostel, nejstarší na českém území - poznámka: kostel spravoval moravský kněz Kaich.

SPYTIHNĚV (894 – 915) Spor Václav x Boleslav - německý panovník Jindřich Ptáčník – tlak na Václava – mírový tribut – (929), kt. Václav podepsal, těžký odpor Boleslava – pozval Boleslav Václava do Staré Boleslavi, kde ho zavraždil – 28. září 935 VRATISLAV (915 – 922) - patrně vládce Vratislav, ve věku 33 let umírá; prvorozený syn Václav nedosáhl ještě zletilosti a nebyl způsobilý k vládě; - správu knížectví převzala po dobu jeho nedospělosti kněžna vdova Drahomíra, výchova kněžiců Václava a Boleslava byla pak svěřena Ludmile, kdysi manželce Bořivoje.

BOLESLAV I. UKRUTNÝ (935 – 972) - přijal za bratrovraždu zodpovědnost a tělo svého zvěčnělého bratra nechal asi roku 938 přenést z Boleslavi do Prahy a uložit ve svatovítské rotundě. Klerici jeho dvora pak napsali první verzi textu, který stál zřejmě u zrodu všech pozdějších svatováclavských legend. Mimořádný význam - aktivita státotvorná. V podřízenost celé území Čech, opanoval Moravu a podrobil postupně české vládě Slezsko, Malopolsko a území dále na jihovýchod až k Červeňským hradům v dnešním jihovýchodním Polsku. BOLESLAV II. POBOŽNÝ (972 – 999) na shromáždění předních Čechů konaném na Levém Hradci byl na uprázdněný biskupský stolec země zvolen Vojtěch, mladší syn Slavníkův; dlouholetá zášť pražských družiníků Boleslava II. proti Slavníkovým synům, posilovaná krizí české politiky, vyvrcholila bleskovým útokem na Libici a pádem silně opevněného hradu po pouze dvoudenním obléhání BOLESLAV III. RYŠAVÝ (999 – 1002) - neschopný panovník – pokusil se zbavit svých bratrů – Jaromíra nechal vykastrovat – Oldřicha se snažil udusit v lázni

JAROMÍR ( ) a (1033 – 1034) - loutka římských králů a po náhlé smrti bratra Oldřicha byl německým císařem povolán na trůn - jeho bratr Oldřich ho nechal oslepit - zemřel násilnou smrtí - Kosmas OLDŘICH (1012 – 1033) - silný rozhodný panovník - manželkou byla BOŽENA – žena z prostého původu – syn BŘETISLAV BŘETISLAV I. ( ) - silná osobnost, které se podařilo konsolidovat stát - vyzvedl ostatky sv. Vojtěcha v polském městě HNĚZDNO –převezeny do Prahy – snaha zřídit arcibiskupství; - seniorát – stařešinský řád – nejstarší syn panovníkem SPYTIHNĚV II. (1055 – 1061) - rozhodl zajistit své postavení vyřazením bojových sil svých bratří Konráda a Oty, spravujících úděly na Moravě, nechal je zajmout, odzbrojit a po malých skupinkách internovat na českých hradech; zbývající bratr Vratislav odešel poté i se svou matkou do Uher.

Kodex Vyšehradský VRATISLAV II. (1061 – 1092) - s bratrem Jaromírem, pražským arcibiskupem, velké spory proto přenesl knížectví na Vyšehrad – podpořil zřízení arcibiskupství v Olomouci - duben až květen 1085: Jindřich IV. nezapomněl po své císařské korunovaci na věrného spojence - v Mohuči udělil Vratislavovi právo nosit královskou korunu, sám mu jí ozdobil hlavu a dal arcibiskupovi trevírskému Egilbertovi pokyn, aby obřad korunovace českého knížete dokončil následujícího roku v Praze ve svatovítské bazilice Pražského hradu přijali Vratislav a Svatava z rukou Egilbertových královské koruny českou a polskou; - k této příležitosti zhotoven skvostný iluminovaný rukopis, tzv. „Kodex vyšehradský“; - stoupá prestiž českého panovníka - !!! zrušeno placení tributu !!!