1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kariérové poradenství
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Minimální preventivní program školy
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
MUDr. František Schneiberg
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Tisková konference
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:

2 Gesce MŠMT Zajišťovat vzdělávání Vzděláváním rozumíme cílenou podporu rozvoje mladého člověka v oblastech: Budování osobnosti Schopnosti být aktivním členem společnosti Schopnosti se ve společnosti uplatnit Gesce MŠMT - péče o děti zpravidla od 3 let věku po dobu přípravy na povolání (do 26 let – institucionální výchova)

3 Ohrožené dítě Dítě, jehož výchova nebo jeho tělesný, rozumový či duševní stav či jeho řádný vývoj je vážně ohrožen nebo narušen do té míry, že je to v rozporu se zájmem dítěte.

4 Vnější: – Nefunkční rodina – Sociální znevýhodnění (chudoba, vyloučená lokalita, nepodnětné prostředí, neznalost jazyka…) – Šikana – Závadová parta či okolí – Nezletilé dítě – cizinec bez doprovodu Vnitřní: – Jinakost dítěte – Školní neúspěch – Záškoláctví – Útěky z domova – Závislostní chování – Poruchy chování Příčiny ohrožení

5 Cíl MŠMT a)Prevence ohrožení b)Poskytnutí podpůrných opatření, která rizika ohrožení eliminují či alespoň jejich dopad minimalizují a umožní optimální rozvoj dítěte Péče o ohrožené děti má výrazně meziresortní charakter, spolupráce s MZdr, MPSV, MV, MSp, územními samosprávami, neziskovými organizacemi. Zapojení fondů EU.

6 Prevence rizikového chování Školy: Školní minimální preventivní program, školní metodik prevence, výchovný poradce, psycholog, speciální pedagog (školské poradenské pracoviště) Školská poradenská zařízení: Pedagogicko-psychologické poradny, Speciálně pedagogická centra, metodik prevence v Pedagogicko- psychologické poradně Odbor školství KÚ: Krajský školský koordinátor prevence Dotační programy MŠMT na podporu primární prevence rizikového chování (cca 20 miliónů Kč ročně) – Program prevence kriminality – Program protidrogové prevence

7 Podpůrná opatření pro zajištění rovných podmínek pro vzdělávání pro žáky se zdravotním a sociálním znevýhodněním Novely školského zákona, vyhláška o vzdělávání žáků se SVP Nové diagnostické nástroje školských poradenských zařízení Nároková podpůrná opatření včetně personální podpory Dotační a rozvojové programy: – Asistenti pedagoga pro zdravotně a sociálně znevýhodněné žáky (263 miliónů Kč) – Program na podporu romských žáků středních škol (7 miliónů Kč) – Podpora pořízení kompenzačních pomůcek (10 miliónů Kč) – Programy na podporu integrace cizinců (21 miliónů Kč) – Obědy pro žáky ZŠ (30 miliónů Kč)

8 Institucionální výchova Především v případech – Selhání rodiny – Vážných poruch chování – Dětí cizinců bez doprovodu Mezní řešení situace ohroženého dítěte. Její nařízení připadá v úvahu pouze v případě, jsou-li vyčerpány veškeré jiné možnosti zamezující ohrožení dítěte (sanace rodiny, pěstounská péče a další). Cíl: Co nejdříve dítě navrátit do původní rodiny nebo svěřit do náhradní rodinné péče

9 Školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče – 244 zařízení Středisko výchovné péče ambulantní (31 SVP na 65 pracovištích), internátní (25), celodenní (4). Některá SVP pracují ve více režimech. Postupné rozšiřování sítě SVP. Diagnostický ústav – 13 zařízení Dětský domov – 144 zařízení Dětský domov se školou – 28 zařízení Výchovný ústav – 28 zařízení Maximální počet dětí v jedné budově 48 (6 výchovných či rodinných skupin po 8 dětech, 8 zařízení). Přechod k malokapacitním zřízením. 7 samostatně fungujících skupin v bytech v běžné zástavbě při DiÚ 20 startovacích bytů při VÚ

10 Počty dětí a mladistvých v institucionální výchově ve školním roce 2014/15 Středisko výchovné péče ambulantní, pobytové – , především ambulantní péče (3 457 z iniciativy rodiny, z iniciativy OSPOD, 820 z iniciativy školy) Ostatní ústavní výchova (DÚ, VÚ, DD, DDŠ): dětí a mladistvých (2 851 starších 15 let, 65 dětí umístěno na žádost rodičů, 46 nezletilých matek)

11 Aktuální a plánovaná témata v institucionální výchově v kompetenci MŠMT Podpora a navyšování počtu ambulantních středisek výchovné péče Zavedení Standardů kvality péče o děti ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a pro preventivně výchovnou péči Vytvoření Standardů kvality péče pro ambulantní střediska výchovné péče Vytvoření Personálního standardu pedagogických pracovníků školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče

12 Budoucnost péče o ohrožené děti z pohledu MŠMT Vzdělávání jako cílená intervence do společnosti je záležitostí celé společnosti V péči o ohrožené děti je třeba se změřit: – Na prevenci ohrožení – Na individuální odbornou podporu založenou na vztahu – Na komplexní podporu nejen dítěte, ale i rodiny či komunity, ve které rodina s dítětem žije. Nutnost prohlubovat meziresortní spolupráci

13 Děkuji Vám za pozornost Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání