[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance 9.6.2011 © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

DIRECT MAIL – LEGISLATIVNÍ OMEZENÍ
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Registrace podle EMAS III
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Struktura a principy Evropského práva
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská občanská iniciativa
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Správní řád -vybrané instituty
[ 1 ] Mgr. Monika Kišacová Seminář Aplikace Nařízení komise (ES) č. 1234/2008, © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv [ 1 ] Mgr. Monika Kišacová.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková Seminář oddělení farmakovigilance, © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
[ 1 ] Mgr. Veronika Deščíková Seminář odd. farmakovigilance – nová legislativa © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Poregistrační studie bezpečnosti.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
[ 1 ] Jana Mladá © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Farmakovigilance a registrace MUDr. Jana Mladá oddělení farmakovigilance Státní ústav pro kontrolu.
Nedostatky zasílaných zpráv a informací v průběhu klinického hodnocení MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 1.
[ 1 ] MUDr. Eva Jirsová © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv NOVÁ FV LEGISLATIVA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUDr. Eva Jirsová Oddělení farmakovigilance Státní.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc K ontrola přijatelnosti Výzva k doplnění.
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
[ 1 ] Ing. H. Daněčková Registrační seminář, © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dopad Nařízení komise (ES) č. 1234/2008 na činnost SÚKL.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Umisťování staveb.
Nová farmakovigilanční legislativa
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Farmakovigilance na evropské úrovni
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Farmakovigilance na evropské úrovni
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Nová EU legislativa PSUR
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 2 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Postup Unie pro naléhavé záležitosti MUDr. Petra Vacková oddělení farmakovigilance Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 3 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Postup Unie pro naléhavé záležitosti (referral dle čl. 107, přehodnocení R/B) dozvíte se: co vede k zahájení postupu jak je legislativně zakotven jak probíhá jak dochází k přijetí rozhodnutí (transparentnost postupu a komunikace závěrů) Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 4 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Jaké záležitosti vedou k zahájení postupu dle čl. 107? MS zvažuje na základě vyhodnocení FV údajů provést neodkladné opatření spočívající v pozastavení nebo zrušení určité registrace odmítnutí prodloužení platnosti určité registrace zákazu vydávání určitého LP omezení indikací, zavedení nové kontraindikace, snížení doporučené dávky MAH informoval, že na základě bezpečnostních pochybností přerušil dodávky LP na trh nebo učinil kroky ke stažení registrace, popř. to má v úmyslu Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 5 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Legislativní rámec změny směrnice 2001/83/ES ze dne 15. prosince 2010, články 107i – 107l, čl. 33, 34, 121 a 127a nařízení (ES) č. 726/2004, čl. 10 a 87 rozhodnutí Rady 1999/468/ES, čl. 4, 7 a 8 Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 6 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zahájení postupu postup zahajuje MS nebo EK tím, že informují ostatní (MSs, EMA a EK) a současně poskytnou EMA veškeré významné vědecké informace a výsledky každého posouzení, které mají k dispozici EMA ověří, zda se záležitost netýká i dalších LP, určité skupiny LP nebo terapeutické skupiny – pokud ano, postup se rozšíří i na tyto další LP EMA či MS uvědomí o zahájení postupu MAHa pokud je LP registrován ve více MSs, použijí se postupy dle čl. 107j a 107k (zapojí se PRAC, koordinační skupina/CHMP, EK) pokud jde o LP reg. v jednom MS, situaci řeší tento MS Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 7 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Neodkladná opatření postup může trvat i půl roku! MS může po zahájení postupu, pozastavit registraci nebo zakázat používání LP na svém území až do přijetí konečného rozhodnutí EK může kdykoli v průběhu postupu požádat ostatní MSs o přijetí dočasných opatření pokud se postup týká i CP, může EK přijmou dočasná opatření týkající se CP okamžitě Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 8 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Informace o zahájení postupu EMA veřejně oznámí zahájení postupu prostřednictvím evropského webového portálu (současně mohou na svých webových portálech zveřejnit i MSs) v oznámení EMA uvede, čeho se postup týká, které LP nebo účinné látky jsou dotčeny uvede zároveň právo MAHů, zdravotnických pracovníků a veřejnosti poskytnout jakékoli relevantní informace vč. údaje, jak tyto informace poskytnout Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 9 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Průběh postupu - diagram Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance info EMA doporučení PRAC 60 dní zahájení MS x EK stanovisko CHMP postoj KS 30 dní rozhodnutí EK není konsensus 30 dní souhlas s EMA nesouhlas s EMA přijetí opatření pro CP opatření pro MSs týkající se MRP/DCP, NP rozhodnutí Rady EU MSs přijmou opatření v souladu s harmonogramem MAH žádá o změnu registrace dle harmon ogramu Postup pro CP Postup pro MRP/DCP, NP

[ 10 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Průběh postupu záležitost posoudí PRAC v úzké spolupráci se zpravodajem jmenovaným CHMP a RMS pro dotčené LP MAHové mohou k věci předložit písemné vyjádření pokud to naléhavost věci dovoluje a považuje-li to PRAC za vhodné s ohledem na rozsah a závažnost bezpečnostních pochybností, může uspořádat veřejné slyšení (public hearing) oznámení na evropském webovém portálu, vč. podmínek účasti patřičná pozornost je věnována terapeutickým účinkům pravidla vypracuje EMA ve spolupráci s dotčenými stranami má-li MAH nebo jiná osoba důvěrné informace, může požádat o povolení předložit tyto informace v neveřejném slyšení PRAC Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 11 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Role PRAC PRAC vydá do 60 dní doporučení - 1 nebo více závěrů: žádné opatření není nutné MAH provede další vyhodnocení údajů a odpovídající kroky MAH by měl připravit PASS zavedení opatření pro minimalizaci rizika pozastavení, zrušení, neprodloužení registrace změněna registrace (PRAC uvede návrh znění a údaj o tom, kde by měl být změněný text v PI umístěn) Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 12 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Schvalování vztahuje-li se postup alespoň na jeden CP – postupu se dále účastní CHMP a EK nevztahuje-li se na žádný CP – účastní se dále koordinační skupina a v případě non-konsensu v KS také EK Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 13 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Průběh postupu - diagram Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance info EMA doporučení PRAC 60 dní zahájení MS x EK stanovisko CHMP postoj KS 30 dní rozhodnutí EK není konsensus 30 dní souhlas s EMA nesouhlas s EMA přijetí opatření pro CP opatření pro MSs týkající se MRP/DCP, NP rozhodnutí Rady EU MSs přijmou opatření v souladu s harmonogramem MAH žádá o změnu registrace dle harmon ogramu Postup pro CP Postup pro MRP/DCP, NP

[ 14 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Schvalování v případě, že nejsou dotčeny CP - 1 koordinační skupina zaujme do 30 dní postoj k doporučení PRAC pokud MSs v koordinační skupině souhlasí, předseda předá dohodu MAHům a MSs MSs přijmou nezbytná opatření v souladu s harmonogramem pro jejich zavedení je-li dohodnuta změna registrace, musí MAH podat v souladu s harmonogramem odpovídající žádost o změnu spolu s aktualizovaným SPC a PIL Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 15 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Schvalování v případě, že nejsou dotčeny CP - 2 v případě nesouhlasu mezi MSs v koordinační skupině se záležitost předá EK spolu s postojem většiny MSs (EK dále použije podobný postup jako platí v případě, že jsou dotčeny CP; čl. 33, 34, 121 směrnice 2001/83/ES ) v případě, že není dohoda nebo postoj většiny koordinační skupiny není v souladu s doporučením PRAC, koordinační skupina připojí podrobné vysvětlení vědeckých důvodů tohoto nesouladu Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 16 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Odneste si domů Postup EU pro neodkladné záležitosti mohou zahájit MSs nebo EK neodkladná opatření Hodnotí PRAC – veřejné slyšení Doporučení pro další postup PRAC – schvaluje CHMP (EK) a koordinační skupina o zahájení a závěrech postupu bude informovat EU webový portál pro LP Sekce dozoru – oddělení farmakovigilance

[ 17 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost a prosím dotazy Postup Unie pro naléhavé záležitosti