Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
X EXEL.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Základní pojmy v informatice –II.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základní operace v OS 2011.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Mgr. Karel FischerKopírování a přesouvání textu1 Schránka je část paměti Windows, do které dočasně můžete schovat text, obrázek i jiný objekt. Obecný postup.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se složkami Složky slouží k přehlednému uspořádání dat Můžeme do nich ukládat různé programy, hudbu, fotky… Lze jich vytvořit libovolné množství.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Práce v OS Windows - soubory Autor: Jaroslav.
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Identifikátor materiálu: EU
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Digitální učební materiál
Informační a komunikační technologie
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Windows – Tento počítač a složky
INFORMATIKA – počítačová grafika ve WINDOWS
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Kopírování, přesouvání a mazání souboru
Tvoření složek a zástupců
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Malování - uložení a otevření obrázku
INFORMATIKA – záznamová media
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborInformatika – hardware, software, počítačová síť, internet Vzdělávací okruhWin XP – složky a soubory Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky se složkami a soubory ve Win XP Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSložka, soubor, koš, kopírování, přesun, vymazání Datum INFORMATIKA – Windows XP – složky a soubory

Windows XP složky a soubory

WIN XP – VYHLEDÁVÁNÍ SLOŽEK, SOUBORŮ 1.Ikona TENTO POČÍTAČ 2.Vybereme DISK 3.Vybereme SLOŽKU 4.Vybereme PODSLOŽKU nebo SOUBOR VYBEREME DISK TENTO POČÍTAČ SOUBORY SLOŽKY SOUBORY Windows XP složky a soubory

WIN XP – VYTVOŘENÍ SLOŽKY SLOŽKA slouží k umístění souborů a dalších pod složek VYBEREME DISK, SLOŽKU VYTVOŘENÍ SLOŽKY Klik na ikonu TENTO POČÍTAČ Klik na disk, složku, kde chceme SLOŽKU vytvořit SOUBOR, NOVÝ, SLOŽKA Doplníme název Složka se vytvoří TENTO POČÍTAČ SOUBOR NOVÝ SLOŽKA DOPLNÍME NÁZEV Windows XP složky a soubory

WIN XP – VYTVOŘENÍ TEXTOVÉHO SOUBORU TEXTOVÝ SOUBOR (POZNÁMKOVÝ BLOK) slouží k napsání jednoduchého textu ve WIN VYTVOŘENÍ TEXT. DOKUMENTU Klik na disk, složku, kde chceme soubor vytvořit SOUBOR, NOVÝ, TEXTOVÝ DOKUMENT Doplníme název Dvojklik na ikonu souboru Doplníme text Vypneme okno (vypínací tlačítko okna) Potvrdíme uložení NOVÝ SOUBOR TEXTOVÝ DOK. (POZNÁMK OVÝ BLOK) DOPLNÍME TEXT POTVRDÍME ULOŽENÍ Windows XP složky a soubory

WIN XP – OZNAČOVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ OTEVŘENÍ SLOŽKY, SOUBORU – klik na vybranou ikonu ZAVŘENÍ SLOŽKY – klik na šipku ZPĚT ŠIPKA ZPĚT OZNAČENÍ JEDNÉ SLOŽKY, SOUBORU – 1x klik na vybranou ikonu OZNAČENÍ VÍCE SLOŽEK, SOUBORŮ najedeme kurzorem na volné místo u vybraných složek (souborů) stlačíme levé tlačítko myši, držíme jej a pohybem kurzoru označíme vybrané ikony stlačíme a držíme klávesu CTRL a myší klikáme na vybrané složky nebo soubory OZNAČENÉ SLOŽKY (SOUBORY) OZNAČENA SLOŽKA (SOUBOR) OZNAČENÉ SLOŽKY (SOUBORY) Windows XP složky a soubory

WIN XP – KOPÍROVÁNÍ, PŘESOUVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ PŘESOUVÁNÍM MYŠÍ OTEVŘU SI DVĚ OKNA najdu soubor (složku) přesunu myší KOPÍROVÁNÍ Z DISKU NA JINÝ DISK – jen přetáhnout ikonu souboru (složky) mezi okny KOPÍROVÁNÍ Z DISKU NA STEJNÝ DISK – klávesa CTRL + přetáhnout ikonu (jinak se soubor přesune) PŘESUN Z DISKU NA JINÝ DISK- klávesa SHIFT + přetáhnout ikonu souboru (jinak se soubor překopíruje) PŘESUN Z DISKU NA STEJNÝ DISK - jen přetáhnout ikonu mezi okny Windows XP složky a soubory

WIN XP – KOPÍROVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ KOPÍROVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ Označíme složky (soubory) ÚPRAVY, KOPÍROVAT Otevřeme disk složku, kam chceme kopírovaný objekt překopírovat ÚPRAVY, VLOŽIT Objekt se překopíruje ÚPRAVY KOPÍROVAT OZNAČENÝ OBJEKT VLOŽIT Windows XP složky a soubory

WIN XP – PŘESOUVÁNI SLOŽEK A SOUBORŮ KOPÍROVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ Označíme složky (soubory) ÚPRAVY, VYJMOUT Otevřeme disk složku, kam chceme kopírovaný objekt přesunout ÚPRAVY, VLOŽIT Objekt se překopíruje ÚPRAVY VYJMOUT OZNAČENÝ OBJEKT VLOŽIT Windows XP složky a soubory

WIN XP – PŘEJMENOVÁNÍ A SMAZÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ PŘEJMENOVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ Klik na složku (soubor), který chceme přejmenovat, PRAVÝM TLAČÍTKEM myši PŘEJMENOVAT Přepíšeme název Objekt se přejmenuje PŘEJMENOVAT VYMAZÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ Označíme složky (soubory), které chceme vymazat Klávesa DELETE nebo tlačítko ODSTRANIT v horním menu nebo ikonu vybraných objektů přesuneme myší na KOŠ ODSTRANIT KOŠ Windows XP složky a soubory

WIN XP – VYHLEDÁVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ Vyhledávání SLOŽEK A SOUBORŮ Tlačítko START HLEDAT Doplníme kriteria hledání (název, slovo ze souboru, disk…) HLEDAT PC začne vyhledávat dle zadaných kriterií START HLEDAT NÁZEV SLOVO HLEDAT DISK Windows XP složky a soubory

WIN XP – ZOBRAZOVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ V OKNĚ MOŽNOST ZOBRAZIT PODOKNO S DISKY SLOŽKAMI Klik na tlačítko SLOŽKY Klik na vybraný DISK/SLOŽKU nám otevře jeho obsah v hlavním okně SLOŽKY DISKY/SLOŽKY OBSAH OZNAČENÉHO DISKU PODOKNO HLAVNÍ OKNO Windows XP složky a soubory

WIN XP – ZOBRAZOVÁNÍ SLOŽEK A SOUBORŮ V OKNĚ IKONY SEZNAM MINIATURY VEDLE SEBE PODROBNÝ IKONA ZOBRAZIT 1.Klik na tlačítko ZOBRAZUT 2.Nastavíme zobrazení dle potřeby IKONA ZOBRAZIT Windows XP složky a soubory

WIN XP – KOŠ Pokud jsme SLOŽKU (SOUBOR) smazali omylem, můžeme ho z koše OBNOVIT Dvojklik na ikonu koše Označíme objekty, které chceme obnovit Klik na ně PRAVÝM TLAČÍTKEM OBNOVIT Objekty se obnoví na původním místě OZNAČENÝ SOUBOR OBNOVIT Pokud chceme definitivně smazat objekty z PC Klikneme PRAVÝM TLAČÍTKEM na KOŠ VYSYPAT KOŠ Windows XP složky a soubory

Vyzkoušejte Vyhledejte soubory v programu Tento počítač (cesta): Vytvářejte složky s různými názvy na ploše (10x): Vytvářejte ve složkách textové soubory…(20x): Vyzkoušejte různé označování složek a souborů (jednotlivě, hromadně): Vyzkoušejte přesun a kopírování složek a souborů (myší, přes menu): Přejmenujte a smažte složky a soubory: Vyhledejte soubor na disku: Vyzkoušejte různé zobrazení souborů v oknech (5x): Vymažte a opět obnovte soubory z koše:

Použitá literatura: Navrátil, P.: S počítačem nejen k maturitě 1 a 2 díl. 6. vyd., Computer Media 2006.