Detektivní příběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Londýn.
Advertisements

Čeští studenti v městě Hermeskeil Úterý – neděle
M O D L I T B A M U Ž E PANE BOŽE. Chodím každý den do práce a dřu 8 hodin, zatím, co má žena si pěkně sedí doma. Chci, aby věděla, co musím vydržet.
Kolja 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol? RL8 nová slova.
Projektový týden v primě Projektový týden v primě.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Golemovi VY_32_INOVACE_16 Sada 9
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Karlova Studánka – 1.7. Sbíráme se, snad někam pojedeme.
Ve středu jsem se svými spolužáky a s učiteli vyrazil na přátelskou návštěvu do Polska. Cesta trvala asi 4 hodiny a vedla do.
V neděli odpoledne jsme šli na Kalvárii. Když jsme vycházeli kopec, viděli jsme kapličky, ve kterých byly sochy atd.. Kalvárie je významné poutní.
Adapťák A Kaplan, Černá, Jarý, Babováková.
OBCHODNÍ MAJETEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Adaptační kurz
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Doprovod: Mgr. Martina Dvořáčková Mgr. Radka Dolíhalová
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (7. – 12. úloha) VII. označení digitálního učebního materiálu:
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
Dopis od Boha.
Turecko místo mých snů Václav Starý 4. Ročník
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Příběh planety Země aneb pátrání přímo detektivní vedoucí až do pradávné, prastaré, praminulosti - pravěku, prahor a jiných prapodivností, které se odehrálo.
Taneční víkend 16. – aneb Jak tři okouzlující slečny z Prostějova opět poctily Třebíč svou návštěvou...
Tři prasatka Autor: Josef Hrůša.
O Karkulce Autor: Kroupa Michal 1.Kapitola V jedné rodině žila jedna hodná a milá dívenka. Každý jí měl rád, ale maminka s babičkou jí milovaly ze všech.
Červená karkulka Lucie Novotná.
Řešení domácího úkolu DÚ v 1 = 40 kmh -1 v 2 = 30 kmh -1 v 3 = 50 kmh -1 Tři rybářské lodě vyrazily na moře. První (červená), vyplula rychlostí 40 km/h.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Kateřina de jagerová, Anna rytířová, klára štachová
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Partnerství škol Bremen El Médano Šumperk jsme v Šumperku uvítali naše přátele z Brém a El Médana. Po dojemném shledání jsme se vydali na.
CARP TOUR 2007 Carp team …..Žďár nad Sázavou…...
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Plán trasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Test - skupina slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Směny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Večeře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
S Olgou hodinu za hodinou Mgr. Renata Nogolová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Nogolová. Autor obrázků Tomasz.
MÝMA OČIMA ADÉLA ŠÍPKOVÁ STUDENTKA PRVNÍHO ROČNÍKU ANGLIE- 2002/ ŠKOLNÍ ZÁJEZD.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zájezd do Vídně Zájezd komentují Barbora Štychová a Lenka Škáchová Ve dnech 18. – absolvovaly 8. a 9. třídy zájezd do Vídně.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Krátké slovní úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Průřezové úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
Přímá a nepřímá úměrnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Skupina slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
HÁDANKY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Souhrnný test kvantitativního myšlení
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Návštěva zoo VY_32_INOVACE_ února 2014
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
O třech prasátkách Autor: Jiří Jarolímek.
Matematická rozcvička
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Sousedé VY_32_INOVACE_ února 2014
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
ADÉLA KUTILOVÁ studentka kvarty Růžená / anglický tábor
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Transkript prezentace:

Detektivní příběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ února 2014

2 Zadání úlohy: V domě na Liliové ulici bydlí čtyři nájemníci: slečna A, pan B, pan C a pan D. Dovnitř domu se lze dostat jen s klíčem nebo zazvoněním na někoho z nájemníků. V pátek se panu D ztratilo ze společných sklepních prostor nové jízdní kolo. Ke krádeži muselo dojít mezi 18:30h, kdy pan D odešel do divadla, a 22:00h, kdy se z divadla vrátil a zjistil zcizení svého kola. Detektiv vyslechl všechny osoby, které se v uvedenou dobu vyskytovaly v domě a jejich výpovědi si pečlivě zapsal. Úkolem detektiva samozřejmě bylo odhalit: Kdo odcizil jízdní kolo pana D? 2

3 Rozmístění nájemníků v domě na Liliové ulici: 3

4 4 Výpověď slečny A: Asi od 18h jsem vařila večeři, protože jsem pozvala na návštěvu pana E. Bohužel jsem zjistila, že mi došel pepř, tak jsem kolem 19h zaklepala na pana B, ale ten nebyl doma. Přesně v 19:30h zazvonil pan E a já jej pustila dovnitř. Večeře již byla hotová, a tak jsme strávili dvě hodiny při svíčkách a příjemné hudbě v jídelně. Těsně před půl desátou jsme se rozloučili, neboť panu E odjížděla ve 21:35h tramvaj z Tulipánové ulice. Ještě jsem stihla umýt nádobí a osprchovat se, takže jsem už v deset byla v posteli a hned usnula.

5 5 Výpověď pana B: Kolem 18:45 jsem odběhl do večerky v Tulipánové ulici koupit ještě nějaké pečivo. Protože začalo pršet, chvíli jsem se zdržel v obchodě, a když jsem se vrátil domů, potkal jsem opraváře, který právě vycházel ven. Zapnul jsem si zprávy a od 20h jsem sledoval oblíbený film S tebou mě baví svět. V průběhu filmu jsem zaslechl pana C zakřičet gól. Chvíli jsem ještě přepínal televizi, takže před jedenáctou hodinou jsem tvrdě usnul.

6 6 Výpověď pana C: V 18:30 přišel opravář praček, kterého jsem si telefonicky objednal již ve středu. Ten pračku opravil a po sedmé hodině opustil můj byt. Ke dveřím jsem ho nedoprovázel, neboť ven se lze dostat snadno. Po chvíli jsem šel uklidit chodbu na patře, ale byla celkem čistá, tak jsem ji jen zametl. Od 20h jsem v televizi sledoval fotbalový zápas, ovšem průběh druhého poločasu si moc nepamatuju, protože jsem usnul u televize. Později jsem se probudil a přešel do ložnice. Už jsem si ani nevyčistil zuby.

7 7 Výpověď pana D: V 18:30h jsem opustil dům, neboť jsem šel na sedmou hodinu večerní do divadla na komedii Sluha dvou pánů. Spěchal jsem na tramvaj, která odjížděla z Tulipánové ulice v 18:38h. Divadelní představení se mi líbilo, ovšem lístky jsem později vyhodil do koše. Domů jsem se opět vrátil tramvají a vchod jsem odemykal přesně ve 22h. Seběhl jsem ještě do sklepa přemístil své kolo do bytu, ale s hrůzou jsem zjistil, že tam kolo není.

8 8 Výpověď pana E: Byl jsem pozván na večeři ke slečně A na půl osmé. Ze svého bydliště jsem jel tři zastávky tramvají a na Tulipánové ulici jsem vystoupil. Pršelo, takže jsem trochu zmokl, ale nakonec jsem přišel včas. Večeře i konverzace u slečny A byla velice příjemná, i když já mám rád trochu ostřejší jídlo. Kolem půl desáté jsem dům opustil a vydal se na cestu domů.

9 9 Výpověď opraváře: Pan C mi ve středu volal, že má pokaženou pračku, ale já měl volno až v pátek večer. Přijel jsem k domu autem a zazvonil na pana C. Oprava mi trvala 30 až 40 minut, vyčistil jsem čerpadlo a zkontroloval uhlíky. Vyšel jsem ven, nasedl do auta, pustil stěrače a odjel domů.

10 Detektiv pak zjistil ještě tyto informace: Večerka na Tulipánové ulici se zavírá v 19h. K divadlu lze jet z Tulipánové ulice tramvají (4 zastávky). Slečna A zná pana E ze své práce, neboť pracuje jako prodavačka v obchodním domě na Tulipánové ulici. Páteční fotbalový zápas skončil výhrou domácího týmu 1:0 gólem v poslední minutě. Pan E bydlí od divadla ještě celkem daleko. Opravář praček vlastní modrý vůz značky FORD. Představení Sluha dvou pánů se hraje i v sobotu.

11 Detektiv odhalil, že někdo ze svědků uvedl během výslechu nepravdivou informaci. Této osobě položil ještě několik otázek a ta se k činu přiznala. Která osoba odcizila kolo pana D a čím se prozradila?

12 Řešení: Pachatelem byl pan C: Uvedl totiž, že během druhého poločasu fotbalového zápasu usnul, ale pan B jej slyšel křičet gól, který padl až v závěru zápasu. Detektiv přemýšlel, kdo z nich lže. U pana B je nepravděpodobné, že by si zbytečně vymýšlel a uvrhl na sebe podezření. Pan C během druhého poločasu kolo zcizil a na zápas se dodíval. Bál se, že se detektiv náhodou zeptá na průběh zápasu, a proto si raději vymyslel, že usnul. Na skutečnost, že emotivně zakřičel gól zapomněl.