VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Označení hasičů na přilbách
Ochranné prvky bankovek
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
 Běžné používání  Ochrana proti padělání  Základní vlastnosti bankovky 500,- Kč a další zajímavosti  Dozor nad vydávání peněz do oběhu Zdroj: Petr.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_743.
Platit se dá i jinak než penězi
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_672.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Pro 5. ro č ník základní školy 2. č ást – písmo a obrázek Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO141 Název.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
DUM - Digitální Učební Materiál
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Peněžní prostředky.  při hotovostním platebním styku se používají hotové peníze = peněžní prostředky, které jsou:  v podobě papírové  v podobě v mincí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registra č ní č íslo: CZ.1.07/1.5.00/ Č íslo DUM: VY_62_INOVACE_29 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_17 Název materiáluOchranné.
Peníze, penízky, penízečky …aneb jak se o peníze starat, aby nám „neutekly“…
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0108 Název vzdělávacího materiálu: Vývoj peněz.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
DO PODAT P Ř IHLÁŠKU NA SŠ  2 p ř ihlášky na dv ě SŠ  2 p ř ihlášky na 1 SŠ - dva obory – vzor vypln ě né p ř.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Projekt:OP VK Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena P ř ibíková Č íslo DUM:P ě Datum ov ěř ení ve výuce:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 1 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
OCHRANNÉ PRVKY ČESKÝCH BANKOVEK. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
Atmosféra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradišt ě, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_06.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_11_01_bankovky v ČR Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Kontrola pravosti bankovek
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Expozice Lidé a peníze v ČNB pobočce Brno
Výchova k občanství 7.ročník
Ochranné prvky bankovek
Rozklad světla optickým hranolem.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
FINANČNÍ GRAMOTNOST Platidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ohyb světla na optické mřížce
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Interference na tenké vrstvě
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Transkript prezentace:

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné prvky bankovek Datum vytvo ř ení: Jméno aurora: Ing. Michaela Michalicová P ř edm ě t: Ú č etnictví Ro č ník: t ř etí Anotace – zp ů sob použití ve výuce: Pracovní list slouží k procvi č ení znalostí ochranných prvcích bankovek Č R. Datum pilotního ov ěř ení: Ov ěř eno ve t ř íd ě : 3. G

Bankovky (Ochranné prvky) Hotovostní peníze

Vodoznak Je sou č ástí ochrany papíru a vzniká již p ř i jeho výrob ě. Je použit tzv. lokální stup ň ovitý vodoznak, tj. kombinace pozitivního (tmavého) a negativního (sv ě tlého) s r ů znými stupni odstín ů mezi nejtmavší a nejsv ě tlejší č ástí. Je z ř eteln ě viditelný, jestliže se podíváme na bankovku proti sv ě tlu.

Barevná vlákna Na nov ě jších vzorech bankovek jsou v papíru zapušt ě na ochranná vlákna viditelná i pouhým okem. Jejich barva je oranžová a jsou dlouhá 6 mm. Nejlépe jsou viditelná na bílých nepotišt ě ných okrajích bankovky

Okénkový proužek s mikrotextem Je to proužek z um ě lé metalizované hmoty, na kterém je zdola nahoru č itelný negativní mikrotext ozna č ující nominální hodnotu bankovky.

Skrytý obrazec Je založen na optickém efektu vyvolaném specifickým uspo ř ádáním plastických linek hlubotisku, na které dopadá sv ě tlo. Hovo ř íme také o tzv. “sklopném efektu”. Skrytý obrazec se stane neviditelným tehdy, sklopíme-li bankovku ve výši o č í do vodorovné polohy proti zdroji sv ě tla. Z delší strany bankovky je obrazec pozitivní (tmavý), z kratší strany negativní (sv ě tlý).

Mikrotext Jeho umíst ě ní u jednotlivých bankovek je individuální, je skrytý zpravidla v drobném dezénu bankovky, který je sou č ástí jednotlivých vyobrazení na bankovce, nebo je dopl ň uje. Pouhým okem bez lupy je rozeznatelný jen z č ásti.

Iridiscentní pruh prvek založený na optickém efektu, který závisí na úhlu dopadu sv ě tla na speciální barvu. Tato speciální barva se stává sou č ástí bankovky již p ř i výrob ě papíru. Ochranný duhov ě prom ě nlivý pruh o ší ř ce cca 20 mm je umíst ě n na lícní stran ě blíže pravému okraji bankovky.

Proměnlivá barva Tento ochranný prvek, je založen na optickém efektu, který závisí na úhlu dopadu sv ě tla na speciální tiskovou barvu. Segment vytišt ě ný speciální tiskovou barvou m ě ní své zbarvení v závislosti na tom, v jakém úhlu se bankovka sklopí proti dopadajícímu sv ě tlu.

Soutisková značka Soutisková zna č ka je jedním z ochranných prvk ů technologie plošného tisku. Vzniká tak, že ob ě strany bankovky jsou tišt ě ny sou č asn ě. Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna č ást zna č ky, z druhé strany č ást zbývající.

Forma peněz v současné době Mince a bankovky Depozity (vklady na ú č tech v bankách) Cenné papíry (šeky, sm ě nky apod.)

Otázky k opakování Který ochranný prvek bankovek je z ř eteln ě viditelný, jestliže se podíváme na bankovku proti sv ě tlu? Jaký ochranný prvek má tzv. sklopný efekt? Které ochranné prvky jsou založeny na optickém efektu?

Zdroje použité v materiálu