Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontrola pravosti bankovek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontrola pravosti bankovek"— Transkript prezentace:

1 Kontrola pravosti bankovek
kpt. Ing. Milan Říha, DiS.

2 Kontrola pravosti bankovek
Podmínky provozování živnosti Vzdělání: Úplné střední vzdělání, nebo úplné střední odborné vzdělání, nebo doklady podle § 19 odst. 1 písm. f) zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace). Podmínky dle § 27 odst. 3 z.č. 455/1991 Sb.: Schválení provozovny Orgán státní správy, který se k žádosti vyjadřuje: Česká národní banka Poznámky: Zákon č. 219/1995 Sb., devizový zákon Koncesní listina

3 Kontrola pravosti bankovek
Trestné činy proti měně a trestné činy daňové § 140 – Padělání a pozměňování peněz (1) Kdo sobě nebo jinému opatří padělané nebo pozměněné peníze, nebo kdo takové peníze přechovává, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let. (2) Kdo padělá nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé nebo platné anebo jako peníze vyšší hodnoty, nebo kdo padělané nebo pozměněné peníze udá jako pravé, bude potrestán odnětím svobody na pět až deset let. (3) Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo b) spáchá-li takový čin ve značném rozsahu.

4 Kontrola pravosti bankovek
Trestné činy proti měně a trestné činy daňové § 141 – Udávání padělaných a pozměněných peněz Kdo padělané nebo pozměněné peníze, jimiž mu bylo placeno jako pravými, udá jako pravé, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. § 142 – Výroba a držení padělatelského náčiní (1) Kdo vyrobí, sobě nebo někomu jinému opatří anebo přechovává nástroj nebo jiný předmět určený k padělání nebo pozměňování peněz, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. (2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 při výkonu svého povolání.

5 Kontrola pravosti bankovek
Trestné činy proti měně a trestné činy daňové § 143 – Společné ustanovení Ochrana podle § 140 až 142 se poskytuje též penězům jiným než tuzemským, tuzemským a cizozemským bezhotovostním platebním prostředkům, jakož i tuzemským a cizozemským cenným papírům. § 144 – Ohrožování oběhu tuzemských peněz (1) Kdo neoprávněně vyrobí nebo vydá náhražky tuzemských peněz, nebo kdo takové náhražky neoprávněně dává do oběhu, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců nebo peněžitým trestem, (2) Stejně bude potrestán, kdo a) bez zákonného důvodu odmítá tuzemské peníze, b) bez hospodářské potřeby shromažďuje drobné tuzemské peníze, nebo c) poškozuje tuzemské peníze.

6 Kontrola pravosti bankovek
Tester bankovek Smart money D 30 Kontrola bankovek na chemickém principu. Na pravém bankovním papíru značka učiněná tímto perem zmizí, na falešném papíru zanechá stopu. Doporučujeme jen jako pomocnou techniku spolu s dalším typem kontroly padělku - např. za pomoci UV světla. Životnost na použití. Cena: 96 Kč s DPH

7 Kontrola pravosti bankovek
Detektor pravodsti Counterfeit Cop CC COUNTERFEIT COP je profesionální výkonný detektor pravosti bankovek, šeků, dokladů, platebních karet,pasů a občanských průkazů. Pro české koruny i Euro a USD- přístroj je jako jeden z mála vhodný i pro kontrolu dolaru pro který byl původně vyvinut.Více než dvojnásobně výkonná zářivka umožňuje oproti tradičním UV lampám spolehlivou kontrolu, a to již i pravosti bankovního papíru. Snadná a rychlá práce, univerzalita, síla a spolehlivost. Kombinuje kontrolu speciální UV zářivkou o síle 13 W(!) pro ověření pravosti bankovního papíru a UV symbolů, simultáně s plným průsvitem celé bankovky pro kontrolu vodoznaku, soutisku a bezpečnostních vláken.Svým výkonem je přístroj vhodný i do silně osvětlených prostor (supermarkety). Vhodný pro banky, hotelové recepce, směnáren,i maloobchod, casina či jakékoli pokladní provozy. Certifikován EZÚ.

8 Kontrola pravosti bankovek
Verifikátor bankovek Magner DOORS 1000 Verifikátor bankovek v infračervené oblasti model MAGNET DOORS 1000 je určen k ověřování pravosti bankovek, cenin a dokumentů s IR ochrannými prvky. Speciální barva použitá při tisku bankovek nebo cenných dokumentů má specifické fyzikální a chemické vlastnosti, které jí umožňují odlišnou reakci proti běžné barvě v oblasti působení infračerveného světla. Toto umožňuje odhalit padělky velice jednoduše a s velkou jistotou. Citlivá IR kamera, která je umístěna nahoře na přístroji, umožňuje použití přístroje jako detektor při IR osvětlení.

9 Kontrola pravosti bankovek
Počítačka peněz Magner 35 Počítá bankovky rychlostí 1300 bankovek za jednu minutu při současné kontrole barevné odlišnosti bankovky, model je vybaven pro automatický start, balíčkování – odpočítání volitelného počtu bankovek, celkový součet počítaných bankovek. Kapacita zásobníků je 300 bankovek u vstupního a 150 u výstupního. Chybová hlášení: špinavá nebo tmavá bankovka, příliš tenká bankovka, polovina bankovky, přeložená bankovka, slepé bankovky, nedostatečný počet bankovek při požadovaném balíčkování, bankovka v podavači, bankovka v odkladači, zácpa uvnitř přístroje, funkčnost senzorů (automaticky se ověřuje po zapnutí přístroje), otevřená zadní dvířka přístroje. Hmotnost 6,5 kg. Přídavné funkce: kontrola tří rozměrů (délka, šířka, tloušťka), detekce pravosti bankovek ve spektru UV, magnetická detekce pravosti bankovek, detekce bankovek ve spektru IR, rozpoznání hodnoty bankovky (spočítá neroztříděnou tržbu).

10 Kontrola pravosti bankovek
Počítačka a balíčkovačka mincí Magner 926 Běžná provozní rychlost modelu Magner 926 je mincí za jednu minutu. Spočítané množství mincí je jednoduchým způsobem zobrazováno na LED displeji, je možné zobrazit i počet mincí při balíčkování nebo celkový počet počítaných mincí. Třídička a počítačka mincí MCS Je určena k provozu s možností přepínání a počítání dvou rozdílných měn. Mince obou měn mohou být před začátkem třídění smíchány. Mince počítané první měny jsou tříděny do osmi zásobníků, mince druhé měny jsou bez dalšího roztřídění umisťovány do odděleného zásobníku. Pouhým stisknutím tlačítka je pak přístroj nachystán na roztřídění druhé měny, ta pak může být tříděna do nachystaných osmi zásobníků.

11 Kontrola pravosti bankovek
Průvodce ochrannými prvky (Security Features Guide) Průvodce poskytuje detailní přehled ochranných prvků používaných na moderních bankovkách, mincích, cestovních/bankových šekách, listinných cenných papírech atd. OBSAHUJE 1) přístup k více než 800 detailům (ilustracím a animací) bankovek, padělků, ochranných prvků, 2) strukturované popisy by zabraly více než 150 oboustranně tištěných listů A4, 3) ochranné prvky – typy: tiskové techniky, bankovkové materiály, opticky variabilní prvky, atd. 4) výroba bankovek a mincí, 5) padělání.

12 Kontrola pravosti bankovek
Průvodce ochrannými prvky (Security Features Guide) Elektronické informace uspořádané do strukturovaných popisů konkrétního ochranného prvku s množstvím ilustrací a video sekvencí. Detaily „živých“ bankovek, padělků, schémat, principů, klasifikací, vlastností, způsoby, padělání, historie. Operační systémy Windows 9x/Me/NT/2000/XP. Průvodce je určený pro: 1) vzdělávání a trénink bankéřů (ideální pro lektory), 2) komerční a centrální banky, 3) policejní laboratoře (expertní ústavy), 4) výrobce bankovkové techniky (počítačky/detektory bankovek), 5) tiskárny bankovek/cenin, 6) směnárny, cestovní kanceláře, hotely, kasina, spedice, 7) bankovní a finanční školy a univerzity.

13 Kontrola pravosti bankovek
Průvodce ochrannými prvky (Security Features Guide) Papírové (a teď i plastové) peníze, jako jakékoliv jiné kreditní/nekryté peníze, mají jen nepatrnou vnitřní hodnotu; potřebují důvěru pro své používání. Existující hrozby: Politická i ekonomická nestabilita provázená vysokou inflací nebo vysokou mírou padělání. Biologické motivy, sociální, institucionální i technické předpoklady dělají padělání bankovek možné i atraktivní. Příklad technického předpokladu padělání můžeme uvést dramatický nárůst padělání moderními reprografickými zařízeními, jako jsou např. osobní počítače, skenery, barevné tiskárny, digitální fotoaparáty, atd.

14 Kontrola pravosti bankovek
Základní školení pro pokladníky (měna: jen CZK) délka trvání 3 vyučovací hodiny Základní kurz o bankovkách a falzifikátech určený pro pokladníky bank, obchodů a jiných subjektů, kteří pracují jen s českými korunami: 1. technické pomůcky na ověřování pravosti platidel, 2. informační systémy o platidlech a falzifikátech, 3. stupně nebezpečnosti falzifikátů, statistika falzifikátů, postup při podezření z předložení falzifikátu, 4. základy rozpoznávání pravých bankovek: ochranné prvky ceninového papíru a ceninového tisku, nové ochranné prvky, způsoby odhalení falzifikátů, 5. ochranné prvky CZK, 6. charakteristika fazifikátů CZK.

15 Kontrola pravosti bankovek
Školení na rozpoznávání pravosti cenin a identifikaci padělků A – základní kurz pro pokladníky – měna: jen CZK – 3 hodiny B – základní kurz pro směnárníky – měna: kurzovní lístek (mimo USD) – 5 hodin C – speciální kurz pro směnárníky – měna: pouze USD – 6 hodin D – opakovací kurz pro směnárníky – měna: USD a novinky z KL – 4 hodiny E – doplňkový kurz pro směnárníky – cestovní šeky – 3 hodiny F – speciální kurz pro směnárníky – měna: EUR – 6 hodin

16 Kontrola pravosti bankovek
Počty padělků EUR a USD v posledních letech

17 Kontrola pravosti bankovek
Přehled ochranných prvků bankovky 1.000,- Kč vzor 1996 Podrobnější souhrnný popis ochranných prvků viditelných při denním světle s názornými ukázkami jednotlivých prvků na bankovce 1000 Kč vzor 1996.

18 Kontrola pravosti bankovek
1. Vodoznak Je zřetelně viditelný, jestliže se na bankovku podíváme proti světlu. Je použit tzv. lokální stupňovitý (tj. kombinace pozitivního – tmavého a negativního – světlého s různými stupni odstínů mezi nejtmavší a nejsvětlejší částí) vodoznak umístěný ve střední části širokého nepotištěného okraje a tvoří ho vždy portrét osobnosti vyobrazené na bankovce. Při pohledu z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěnému.

19 Kontrola pravosti bankovek
2. Ochranný okénkový proužek Proužek z umělé metalizované hmoty zapuštěný do papíru, který na lícní straně vystupuje vždy po 5 mm na povrch papíru. Okénka stříbřité barvy jsou dlouhá rovněž 5 mm a je na nich zdola nahoru čitelný negativní Mikrotext označující nominální hodnotu bankovky. Při pohledu na bankovku je vidět pouze vystupující část proužku na lícní straně, při pohledu proti světlu je proužek vidět z obou stran jako souvislá tmavá linka s prosvítajícím Mikrotextem.

20 Kontrola pravosti bankovek
3. Ochranná vlákna V papíru zapuštěná okem viditelná vlákna oranžové barvy v délce 6 mm. Nejlépe zřetelná jsou na bílých okrajích bankovky.

21 Kontrola pravosti bankovek
4. Soutisková značka Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé strany část zbývající. V průhledu proti světlu je značka vidět celá a její jednotlivé linky na sebe přesně navazují. Soutisková značka je kruhová a na vzorech bankovek z let 1993 až 1996 ji tvoří písmeno „C“, ve kterém je vloženo písmeno „S“. Počínaje bankovkou 1000 Kč vzoru 1996 tvoří soutiskovou značku písmena „ČR“.

22 Kontrola pravosti bankovek
5. Skrytý obrazec Stane se viditelným tehdy, sklopíme-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla. Tvoří ho vždy číslo označující nominální hodnotu bankovky. Z delší strany bankovky je obrazec pozitivní, tj. tmavý, z kratší strany negativní (světlý). Je umístěn na lícních stranách bankovek v ornamentech na rameni portrétu, popř. nad ním.

23 Kontrola pravosti bankovek
6. Opticky proměnlivá barva Tento ochranný prvek je založen na optickém efektu. Segment vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v závislosti na tom, v jakém úhlu se bankovka sklopí proti dopadajícímu světlu. Barva, kterou vidíme při běžném čelném pohledu na bankovku, se při sklopení bankovky proti světlu změní na barvu zcela jinou, např. zlatá na zelenou.

24 Kontrola pravosti bankovek
7. Iridiscentní pruh Tzv. ochranný Iridiscentní pruh (iridiscentní znamená duhově proměnlivý) o šířce cca 20 mm je umístěn na lícní straně blíže pravému okraji bankovky. Při běžném pohledu na bankovku se jeví jako průhledný, slabě okrově zbarvený pruh, při sklopení bankovky proti světlu získává slabý barevný nádech s kovovým odleskem. Na iridiscentním pruhu mohou být negativně (tj. jako světlá) vyznačena čísla označující nominální hodnotu bankovky. Při sklopení bankovky se tato čísla jeví proti lesklému pruhu jako tmavá.

25 Kontrola pravosti bankovek
8. Mikrotext Mikrotext je tištěn jak tiskem z hloubky, tak tiskem z plochy. Jeho umístění u jednotlivých bankovek je individuální, na lícní straně bývá ve velkém hodnotovém čísle, v podtisku textů na levé straně, kolem portrétu apod. Na všech bankovkách je vždy na lícní straně v pruhu základní barvy vybíhající do pravého bílého okraje skryt Mikrotext číselně označující hodnotu bankovky (s výjimkou 50 Kč vzoru 1993, kde se Mikrotext skládá z písmen „A“), na rubové straně rovněž v pruhu základní barvy u pravého okraje je skryt Mikrotext slovně nebo číselně označující hodnotu bankovky.

26 Kontrola pravosti bankovek
Co dělat, když jste přijali padělek Situaci, kdy máte podezření nebo dokonce jste si jisti, že bankovka nebo mince, kterou vám někdo chce předat není pravá, nejste povinni ji přijmout. V případě, že už jste však takové peníze přijali, rozhodně je nechtějte někde znovu „udat“. Doneste je (ať bankovky, či mince) do některé z poboček ČNB, na Policii ČR, případně do některé z bank. V opačném případě se dopouštíte trestného činu, a to dle § 141 trestního zákona. Za to vám hrozí odnětí svobody až na dvě léta, peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

27 Kontrola pravosti bankovek
Povinnosti právnických osob Právnickým osobám (firmám) právní předpis ukládá povinnost předložené pozměněné nebo padělané peníze bez náhrady odebrat (pod pokutou až 1 mil. Kč). Stejný právní předpis právnické osoby navíc opravňuje požadovat po předložiteli případných padělků prokázání totožnosti a ukládá povinnost vystavit potvrzení o odebrání hotovosti se stanovenými údaji (jméno, příjmení, rodné číslo, adresa, číslo průkazu totožnosti, druh, nominální hodnotu a sérii, příp. letopočet ražby a rovněž počet odebraných kusů bankovek či mincí a na žádost předložitele také jeho bankovní spojení). Náležitosti potvrzení a přesný postup před odesláním nepravých peněz k přezkoumání stanoví vyhláška ČNB č. 37/1994 Sb.

28 Kontrola pravosti bankovek
Povinnosti právnických osob Odebrané bankovky nebo mince vloží právnické osoby spolu s kopií potvrzení o jejich odebrání v přítomnosti předložitele do obálky nebo jiného vhodného obalu, který zajistí před neoprávněným otevřením lepící páskou. Předložitel potvrdí svou přítomnost při uložení odebraných bankovek nebo mincí do obalu vlastnoručními podpisy přes lepicí pásku; své podpisy přes lepicí pásku učiní i osoba, která bankovky nebo mince odebrala. Takto uložené bankovky nebo mince zašlou právnické osoby k odbornému posouzení zkušebně platidel ústředí České národní banky v Praze. Jestliže předložitel není znám, odmítne uvést některý z požadovaných údajů nebo potvrdit svou přítomnost při uložení odebraných bankovek nebo mincí do obalu, uvede se tato skutečnost do potvrzení o odebrání bankovek nebo mincí. Odebrání bankovek nebo mincí právnická osoba, která je odebrala, bezodkladně oznámí orgánům policie nebo státního zastupitelství.

29 Kontrola pravosti bankovek
Mezi padělky vítězí euro, dolar a české pětitisícovky Stejně jako v roce 2005, tak i v roce 2006 se v našem peněžním oběhu objevilo velké množství zdařilých padělků, a to kusů. Ovšem padělatelé své úsilí neupínají pouze k české měně, mimo jejich zájem nezůstávají ani valuty. Již tradičně se na nejvyšších příčkách žebříčku počtu padělků valut objevuje evropská jednotná měna a také americký dolar. Zatímco nejčastěji padělanou českou bankovkou se stala nominální hodnota 5 tisíc korun, mezi valutami kraje nominál 20 a 50 EUR, mezi dolary pak 100 USD. Většina padělků české měny byla zhotovena na tzv. kancelářských reprodukčních zařízeních (tj. na inkoustových a laserových tiskárnách, ale také na kopírkách). Snížil se počet padělků pocházející z dílen vybavených „klasickými“ tiskovými technikami, neboť ty vyžadují kromě přístupu k polygrafickým zařízením a materiálům také příslušné odborné znalosti (včetně potřeby nemalých finančních zdrojů).

30 Kontrola pravosti bankovek
Stupnice hodnocení padělků 5 – neumělý padělek 4 – méně zdařilý padělek 3 – zdařilý 2 – nebezpečný 1 – velmi nebezpečný

31 Zajímavé padělky… děkuji za pozornost…


Stáhnout ppt "Kontrola pravosti bankovek"

Podobné prezentace


Reklamy Google