RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Česky psaná literatura
FANTASTICKÁ LITERATURA
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Saladin – křížové výpravy
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Evropská středověká literatura
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
REALISMUS a NATURALISMUS Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PRAVDIVOST?VĚROHODNOST?POZNÁNÍ?NEVYHNUTELNOST?OSUDOVOST?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ROMANETO TAJUPLNOST ZÁHADA NAPĚTÍ.
VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
Král artuš King Arthur Janebová, Turynová — 8.A.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středověká literatura - úvod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk ROMANTISMUS
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
Rytířská hrdinská epika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová

Co už známe… Odpověz na následující otázky: 1. Skladba, v níž se věřící obrací k Bohu nebo světcům s prosbou: modlitba 2) Náboženství, které je soustředěno kolem života a utrpení Ježíše: křesťanství 3) Opak prologu: epilog 4) Sečná středověká zbraň: mečmeč 5) Absolutní poslušnost, věrnost: oddanost 6) Stupňování, zesilování významu: gradace 7) Akt jmenování do rytířského stavu: pasování LEGENDALEGENDA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Co se naučíme… Legenda - je to vyprávění o životě svatých, mučedníků nebo hrdinů, - legenda z lat. „věci určené ke čtení“, - středověká epika (próza, verš), - dramatický text, hrdinské činy a skutky, - symbol národní identity (Anglie, Francie, Španělsko…), - mytologie X historie, Artušovské legendy. - cyklus legend o králi Artušovi – Artušovské legendy. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

ARTUŠOVSKÉ LEGENDY Artuš  Král Artuš je legendární postava britské mytologie,  je líčen jako ideál, údajně se narodil v 5. století. I. Merlin Nemanželský syn krále a královny – Merlin, čaroděj, odnáší Artuše na výchovu k siru Hektorovi – nikdo neví o Artušově skutečném původu – království se začíná rozpadat, chybí panovník. II. Po 15 letech Merlin svolává rytíře do Londýna na turnaj, aby se odhalilo, kdo je pravým králem – na náměstí se objeví meč, který je zaražen do kovadliny – u meče je nápis: Kdo z tohoto kamene a kovadliny meč vytáhne, bude králem Anglie podle práva i rodem. III. Gueneveru Artuš se stává králem – potkává mladou šlechtičnu Gueneveru – Merlin ho varuje, že mu Guenevera zničí jeho říši a že si svatbu s ní má rozmyslet – Artuš však neposlechne. IV.. Lancelot Artuš vytváří společenství rytířů – Rytíři kulatého stolu (např. Lancelot, sir Gawain), Lancelot se zamiluje do Guenevery – Artuš vyhání Lancelota z Kamelotu – Artuš po bojích Mordredem s Mordredem (Artušův synovec) umírá. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Práce s textem… Artušova smrt  Přečti si ukázku z románu Artušova smrt od Thomase Maloryho a vypracuj úkoly :  Artuš.docx Artuš.docx 1)O který literární druh se jedná? 2)Jakou formou je příběh vyprávěn? 3)Kolik postav v dané ukázce najdeme? 4)Kdo je hlavním strůjcem všeho dění a proč? 5)Vyskytuje se v příběhu nějaký nadpřirozený jev? 6)Co požadovala Jezerní panna od Artuše? 7)Charakterizuj jazykovou stránku textu. Je něčím zvláštní? 8)Zdá se ti text úplný po mluvnické stránce? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Něco navíc…  Použij následující slova při popisu středověké rytířské epiky.  Přemýšlej o typických charakterových vlastnostech rytíře: hrdinství mytologické postavy dobrodružství oddanost milostné téma magický prvek prostředí překonávání překážek statečnost Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Can you say it in English? Can you say it in English?  KNIGHT  CASTLE  LEGEND  SWORD  MAGICIAN Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Zpětná vazba…  Odpověz na otázky: 1)Vysvětli, co znamená mytologie. 2) Jaké je časové zasazení „Atrušovských legend“? 3) Ve stručnosti charakterizuj středověk. 4) Co je to legenda? 5) Král Artuš je líčen jako…? Vyjmenuj typické vlastnosti rytíře. 6) Ve stručnosti převyprávěj legendu o králi Artušovi 6) Ve stručnosti převyprávěj legendu o králi Artušovi. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Zdroje: Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, ISBN