České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření7.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
Advertisements

Divadlo zaujímalo za I. světové války významné postavení – Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech mělo vynikající dramatiky a režiséry Národní.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Kroužek divadelních ochotníků Hvozdná Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahUž více než.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Jaroslav Vrchlický Vlastním jménem Emil Bohuslav Frída * 17. února 1853 Louny † 9. září 1912 Domažlice.
Tematická oblast Pražský groš Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Arnold Zweig ( ) Narozen v Hlohově – Slezsko syn sedláře dramatik, prozaik a velký humanista prošel mnoha styly tvorby od impresionismu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ Třída: IX.A.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastDivadla v 70. letech 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahV 70. letech 20.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Druh učebního materiálu
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Složené úrokování Tematická oblast
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Práce se sloupkovými diagramy
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název vzdělávacího materiálu
Velká písmena / velké osobnosti
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_25   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název vzdělávacího materiálu
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Násobení lomených výrazů
Název a číslo materiálu:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Tereza Boučková (*1957). Tereza Boučková (*1957)
Dělení lomených výrazů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Česká hymna a její tvůrci
MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název: Ocenění významných umělců Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
České země za 1. světové války
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 7. ročník_Číslovky
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
Německý film a Třetí říše
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahUmělecký přínos Alfréda Radoka českému divadlu Způsob využitíPráce v divadelním semináři AutorDana Rambousková KódVY_32_INOVACE_13_CRAM09

Alfréd Radok Narodil se v Kolodějích nad Lužnicí v jižních Čechách v židovské rodině. Maturoval na obchodní akademii v Písku (1936). Následovaly dva roky vojny a do civilu byl propuštěn až po mobilizaci koncem Chtěl se stát novinářem, ale po byly vysoké školy zavřeny. S bratrem Emilem za války pracovali v továrně na klobouky ve Valašském Meziříčí. V polovině roku 1940 zde Radok se členy Mladé scény realizoval svou první režii (Krále Lávru K. H. Borovského).

První Laterna magika Pražský režisér Václav Kašlík zprostředkoval Radokovi místo asistenta režie v divadle E.F.Buriana D41. V březnu 1941 byl E.F. Burian zatčen a divadlo rozpuštěno a Radok přešel do Městského divadla Na Poříčí v Praze. Tady připravil Alfréd Radok inscenaci Mahenovy hry s filmovou projekcí Mezi dvěma bouřkami, kterou označil jako První Laterna magika.

Válečná léta Kvůli židovskému původu vystřídal v průběhu války několik divadel. Z Prahy odešel do Brna, pak do Plzně a zpět do Prahy do Divadla na Vinohradech. V roce 1944 byl zatčen a odvezen do koncentračního tábora v Klettendorfu. Po válce nastoupil do Divadla 5. května, kde se seznámil se scénografem Josefem Svobodou, se kterým pak spolupracoval dvacet let.

Opakování Znáte jiné umělce židovského původu, kteří působili v českém divadle? Kdo byl Jiří Mahen? Ve kterém městě působil?

Odpovědi Karol Sidon, Tom Stoppard, Ota Ornest, Arnošt Goldflam, Miloš Forman, Hugo Haas, Miloš Kopecký,… byli (jsou) také židovského původu. Jiří Mahen, vlastním jménem Antonín Vančura, (1882 – 1939) byl básník, novinář, knihovník, režisér a divadelní kritik v Brně. Byl bratrancem spisovatele Vladislava Vančury.

Radok v Národním divadle Alfréd Radok krátce působil v Divadle satiry jako umělecký vedoucí a režisér, souběžně vyučoval na konzervatoři v Praze (1946–48). Přešel do Národního divadla, ale spor se šéfem činohry Jindřichem Honzlem jej v červenci 1949 přivedl do Filmového studia Barrandov. V letech 1954 až 1959 opět režíroval v Národním divadle.

Laterna magika Radok byl jmenován uměleckým vedoucím kulturních pořadů v čs. pavilonu na výstavě Expo 58 v Bruselu, kde vznikl projekt Laterna magika, což je scénické umění kombinující živý herecký projev s filmovou produkcí. Se stejným týmem vytvořil i pražské představení Laterny magiky. Z funkce šéfa Laterny magiky i z činohry Národního divadla byl odvolán. V šedesátých letech pracoval v Městských divadlech pražských.

Emigrace Po srpnové invazi 1968 odjel přes Německo do Švédska (inscenace Molierova Misantropa v Göteborgu). Již před svou emigrací pohostinsky režíroval ve Varně (1957), Vídni (1965), Mnichově (1965), západním Berlíně (1966) a Bruselu (1967). Po odchodu pak v göteborgském Folkteater vytvořil třináct inscenací. Na jaře 1976 byl pozván do Vídně, aby zde uvedl dvě aktovky Václava Havla. Uprostřed příprav však zemřel na pátý infarkt. Pochován je v Göteborgu.

Opakování Jaké zásluhy o české divadlo má Alfréd Radok? Odkdy je udělována Cena Alfréda Radoka, kdo ji vyhlašuje? V jakých kategoriích je cena udělována ? Kdo ze známých uměleckých osobností cenu dostal? Odpověď: Cena Alfréda Radoka – WikipedieCena Alfréda Radoka – Wikipedie

Zdroje Karol Sidon – Wikipedie Tom Stoppard – Wikipedie Ota Ornest – Wikipedie Jiří Mahen – Wikipedie Vladislav Vančura – Wikipedie Cena Alfréda Radoka – Wikipedie