NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OLYMPIJSKÉ HRY.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
Sluneční soustava Slunce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BÁJE A POVĚSTI HVĚZDNÉ OBLOHY
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nejstarší formy náboženství
Staré řecké báje, tak trochu jinak
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
OLYMPIJSKÉ HRY.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Antika II Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Římská vzdělanost a kultura
Maxim Pedret Rád si čtu,kreslím a baví mě počítačové hry Začít kvíz
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Digitální učební materiál VY_32_INOVACE_CJL_1061
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
VY_32_INOVACE_06_Vyvození písmene L
Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti. ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Mýtické postavy starých řeckých bájí a pověstí.

Datum vytvoření projektu duben 2012 Ročník5. Popis prezentace Mýtické postavy starých řeckých bájí a pověstí.

STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI

Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina starověkých pověstí, i tyto popisují názory tehdejších lidí na vznik světa, lidstva a podobné otázky. Řekové věřili v přítomnost bohů, ale na rozdíl například od židovského náboženství, měli bohů mnoho a tito bohové se svými vlastnostmi velmi podobali lidem. V knize však nejsou pověsti jen o bozích a jejich činech, ale i o slavných řeckých hrdinech, jako byli Hérakles, Perseus, Théseus a jiní, a o jejich statečnosti při boji proti bájným nestvůrám, při plnění těžkých úkolů, při cestách do dalekých zemí apod. Báje dále vyprávějí osudy mnoha dalších Řeků, které si lidé vyprávěli již několik století před naším letopočtem. I přes stáří těchto bájí se k nim až do současnosti mnohokrát vraceli umělci ve svých dílech a pověsti samy jsou velmi známé.

Co je báje(mýtus)? V běžné řeči znamená často nepravdu, vybájené nebo vymyšlené tvrzení bez jakéhokoli podkladu. Řecké mythos původně znamená řeč a vyprávění, zejména o dávné minulosti.

Nejvýznamnější řečtí bohové… Afrodita( Venuše) bohyně lásky a krásy

ARTEMIS – BOHYNĚ MĚSÍCE A LOVU

Další bohové…. Athéna Bohyně bojovnosti, spravedlnosti, moudrosti umění, ochránkyně práva. Ochránkyně mužů. Vyobrazena bývá ve zbroji v helmici, se štítem a kopím.

O těchto bozích jste také slyšeli? Poseidon (Neptun) - bratr Dia, bůh moří a oceánů.

Héra - bohyně manželství a ochránkyně žen.

Nejvyšší řecký bůh - ZÉUS

ZOPAKUJME SI ….. Víš, jak se jmenuje nejvyšší řecký bůh?

Jak se jmenovala bohyně krásy a lásky?

Bůh moří a oceánů se jmenoval?

Hlavní město Řecka má název po bohyni?

Dokážeš vyluštit přesmyčky řeckých bohů… N A T H É A S I D E P O N O R Á S E K E R U H E L S F R O T A D I E L I H E O S R É H A

Řešení přesmyček N A T H É A ATHÉNA S I D E P O N O POSEIDON R Á S E ÁRES K E R U H E L S HERKULES F R O T A D I E AFRODITA L I H E O S HELIOS R É H A HÉRA

Použité odkazy