37. seminář knihovníků muzeí a galerií 3. - 5. září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Advertisements

Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová 6. listopadu 2015.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení pro pověřené knihovny KVK Liberec Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Školení AACR2 – staré tisky pro účastníky SK ČR Národní technické muzeum Praha Běla Moravcová Národní knihovna ČR.
Oborová brána Musica (MUS) Nový nástroj (nejen) pro české muzikology Václav Kapsa Národní knihovna České republiky Výroční konference ČSHV Nové výsledky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
1 Základy spolupráce se Souborným katalogem ČR Národní knihovna Praha – 23. října 2007 Školení pro knihovny s knihovnickým systémem od fa Lanius Eva Svobodová.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Seriály v Souborném katalogu ČR Knihovny současnosti Seč 2004 Danuše Vyorálková.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, 27. listopadu 2015 PhDr. Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2015.
Tabulkový procesor Odebrání skrytých dat a osobních informací kontrolou sešitů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Zpřístupňování informačních zdrojů včetně šedé literatury v Zeměměřičské knihovně Jiří Drozda, Veronika Synková Výzkumný ústav geodetický, topografický.
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Co mohou knihovny očekávat od novely autorského zákona?
Věcné autority v roce 2016
Vaše knihovna na knihovny.cz
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Souborný katalog ČR – nástroj a výsledek spolupráce mezi knihovnami
Seriály v Souborném katalogu ČR
Smlouva o spolupráci na Souborném katalogu ČR
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
Seriály v Souborném katalogu ČR
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Jak zahájit spolupráci se SK ČR
Sémantické aspekty katalogizace VI
Jak zahájit spolupráci
Ústřední knihovna FSS MU
Seriály v Souborném katalogu ČR
Souborný katalog ČR v roce 2011
Knihovny pod jednou střechou
Souborný katalog ČR a Městská knihovna Jaroměř
Vkládání záznamů do databáze OBD
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Propojení UIS s knihovnami
Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů
Seriály v Souborném katalogu ČR
Online spolupráce se Souborným katalogem ČR
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Příprava koncepce národní analytické bibliografie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Jak zahájit spolupráci
Jak přispívat do Souborného katalogu ČR
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
eUKN MŠMT – Institucionální program pro veřejné vysoké školy
Problematika malých muzejních knihoven
Souborný katalog ČR v roce 2017
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Souborný katalog ČR v roce 2018
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ANOPRESS IT Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Transkript prezentace:

37. seminář knihovníků muzeí a galerií září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR

▪ reálný centralizovaný heterogenní souborný katalog ▪ z principu je otevřen všem knihovnám České republiky (odborným i veřejným) bez ohledu na to, jaký knihovnický systém používají ▪ dostupný na adresách nebo ▪ periodika: výsledek i nástroj spolupráce

 vyhledat konkrétní dokument z cca 5,37 mil. záznamů záznamů seriálů  zjistit, která knihovna má dokument ve fondu (propojení do Adresáře knihoven)  ověřit, zda je dokument v dané knihovně právě dostupný (propojení do lokálního katalogu)  propojení propojení na obálkový server, k obsahům …  zobrazit plný text nebo digitální kopii dokumentu, získat abstrakt článku …

záznamů v SK ČR propojeno s digitálními kopiemi vytvořenými především v rámci projektu Kramerius z toho 926 seriály

 Acta Carpathica Occidentalis  Nebo časopis čtenář

 objednávat pro uživatele dokumenty prostřednictvím MVS - časopisy se nepůjčují, ale lze objednávat kopie MVS  on-line editovat některé údaje v SK ČR a bázi ADR  on-line připojit údaje o digitalizovaném dokumentu  exportovat záznamy ze SK ČR (využíváno u seriálů)  stahovat záznamy ze SK ČR protokol Z39.50 – UNIMARC a MARC  kontrolovat správnost zpracování záznamů (týká se knihoven, které dodávají záznamy do SK ČR v elektronické podobě)

 5.37 mil záznamů monografií, seriálů a speciálních druhů dokumentů a starých tisků (české i zahraniční provenience) z cca 780 knihoven tj. – připsaných sigel (odběrů) z toho záznamů seriálů (48148 domácích a zahraničních)

 628 knihoven má v SK ČR připsanou svou siglu alespoň k 1 záznamu na seriál  z toho je 74 knihoven muzeí nebo galerií, tj. 11,78 % Knihovny muzeí a galerií mají v SK ČR připsáno celkem odběrů seriálů (z celkového počtu odběrů - tj. 10,81 % )

 V Adresáři knihoven a informačních institucí máme informace o 135 muzeích nebo galeriích  74 knihoven je v SK ČR připsáno alespoň k jednomu záznamu seriálu  54 knihoven má přístup k on-line formuláři pro aktualizaci odběrů seriálů

 Mají-li stejné ISSN jako tištěná verze - na stejném záznamu – přes on-line formulář aktualizace záznamu Tištěná verze – pole Roky / Svazky Elektronická verze – pole Online přístup (jestliže nejde o volně přístupný zdroj – knihovna uvede v poli Poznámka, např. dostupné pouze z IP adresy)

 Jiné ISSN – nový záznam; záznam na elektronický dokument Přes formulář se vyplní pole Roky / Svazky V bibliografickém záznamu – MARC 21 pole 776 (vydání na jiném nosiči)

Záznam v bázi SKC Využití on-line formuláře: - připsání sigly a zapsání informace o přípravě digitalizace - nemá čČNB – žádost o čČNB (týká se i monografií) - doplnění URL adresy Vše potřebné najdete na cr/aktualizace-udaju-o-digitalizaci-dokumentu-pomoci- online-formulare/?searchterm=digitalizace

postupovat-nez-zacne-knihovna-digitalizovat- dokument/?searchterm=digitalizace

 Číslo ČNB nepatří jednotlivým svazkům seriálu, jednotlivým svazkům vícesvazkového díla bez významných názvů části, monografické řadě/edici, která zahrnuje díla s vlastními názvy. (Nelze např. použít pro jednotlivý svazek pokračujícího zdroje číslo přidělené pokračujícímu zdroji jako celku). Ve struktuře MARC21 je číslo ČNB v poli 015, v UNIMARCu je číslo ČNB v poli 020.  Nepublikované vysokoškolské a habilitační práce, výroční zprávy institucí a škol, katalogy a programy veletrhů a festivalů, katalogy aukcí, katalogy výstav, které nejsou distribuovány prostřednictvím knižního trhu (do této kategorie nespadají katalogy typu monografie umělce...), divadelní programy, komerční katalogy, firemní adresáře a seznamy inventáře, vč. přírůstků knihoven, nepublikované výzkumné zprávy, propagační materiály (turistické, politické - např. volební, obchodní), pozvánky, interní dokumenty apod.

SK ČR není referenčním místem pro tento údaj, protože nemůže zaručit jeho správnost, trvalost ani jedinečnost (stejně jako je tomu např. u čísla ISBN/ISSN). Číslo by mělo být v případě použití, např. pro účely digitalizace, ověřováno v bázi ČNB.

 Nejlépe vám samozřejmě poradí kolegové  ULE301 je v SK ČR připsáno u 4079 záznamů  Cca 3700 připsáno přes formulář  Letos cca 700 přípisů  Najdete například informace o bitvě u Chlumceo bitvě u Chlumce

Chcete-li se přidat :  volejte :  napište : a  Přijeďte: … nebo přijedeme my k Vámnebo přijedeme my k Vám