Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak zahájit spolupráci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak zahájit spolupráci"— Transkript prezentace:

1 Jak zahájit spolupráci
se Souborným katalogem ČR ?

2 Jaké jsou formy spolupráce na budování SK ČR?
dodávání dat v elektronické podobě aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí

3 Jak zahájit spolupráci ?
vyberte formu spolupráce …… a kontaktujte nás 

4 Vybrali jste si dodávání záznamů ?
Kontaktujte nebo

5 Jak se konkrétně začíná ?
Zasláním vzorku dat cca 50 záznamů z vašeho katalogu (disketa, FTP …) Nebojte se zjistit, jak jste dobří !

6 Co je třeba splnit ? Standardy!
výměnný formát UNIMARC /MARC 21 standard pro jmenné zpracování - ISBD pravidla pro jmenné zpracování - AACR2 pro věcné zpracování - notace MDT (konspekt) Instrukce - stanoví strukturu a obsah záznamu k dispozici od počátku sběru tištěné monografie (1994 návrh, 1996 schválení) speciální dokumenty (1998 návrh, schválení) tištěné seriály (1998 návrh, 1999 schválení)

7 V jakém formátu přijímá SK ČR data ?
MARC21 - exportní soubor Aleph500 MARC21 - ISO 2709 UNIMARC - exportní soubor Aleph500 UNIMARC - exportní soubor Aleph300 UNIMARC - ISO 2709 UNIMARC řádkový

8 V jakém kódování češtiny přijímá SK ČR data ?
Unicode UTF-8 PC Latin 2 (+ GIZMO) kód Kamenických (+ GIZMO) ISO (+ GIZMO) CP-1250 (+GIZMO)

9 … období testování dat - TRPĚLIVOST !

10 Po ukončení testování dat …
správce souborného katalogu přidělí záznamům kvalitativní váhu, která je při každém importu znovu automaticky kontrolována dohoda o frekvenci zasílání dat – záleží na účastníkovi (… týden, 14 dní, měsíc ….) podpis smlouvy o spolupráci mezi Národní knihovnou ČR jako správcem souborného katalogu a knihovnou jako novým účastníkem souborného katalogu (chystá se nová Koncepce SK ČR – nová smlouva )

11 Kvalita záznamu = váha více informací najdete na : www.caslin.cz
váha vyjadřuje kvalitu záznamu váha je důležitá při deduplikaci záznamů základní váhu přiděluje správce SK ČR ( ) na základě vstupní analýzy dat (testování dat) Maximální výše 18 více informací najdete na :

12 Bonusové body při importu se může základní váha u jednotlivých záznamů zvyšovat o bonusové body + 2 b. za přítomnost podpole 7, které signalizuje autoritní podobu jmenného záhlaví (=podpole 3 Unimarc) + 1 b. za přítomnost pole 020/022/024 (=010/011/013 Unimarc) + 1 b. za přítomnost některého z polí bloku 7XX s podpolem t (=některá pole bloku 4XX Unimarc) + 1 b. za přítomnost pole 080 nebo 072 (= 675 nebo 615 Unimarc) + 1 b. za přítomnost jakéhokoli pole věcného popisu se slovním vyjádřením (blok 6XX nebo 964) + 1 b. za podpole 2 v poli 650 (606 Unimarc) s obsahem vyjadřujícím, že jde o některý ze schválených systémů + 1 b. za anglické ekvivalenty v polích bloku 6XX (2. indikátor 9) 

13 Statistiky o importech
zaslané/přijaté záznamy záznamy přijaté jako originální / duplicitní výpisy chyb v jednotlivých záznamech Statistiky najdete na adrese: Konkrétní příklad statistiky JVK v Českých Budějovicích:

14 Jaké jsou další formy spolupráce na budování SK ČR?
aktualizace periodik (pomocí seznamu) aktualizace periodik (on-line pomocí interaktivního formuláře) zasílání katalogizačních lístků (CEZL) aktualizace dat o knihovně v bázi ADR – Adresáři knihoven a informačních institucí

15 Kontaktní adresy Navázání spolupráce : eva.svobodova@nkp.cz KONZULTACE
Pro dodávání dat nebo Knihy a speciální druhy dokumentů Periodika MVS Adresář – ADR K www stránkám:

16 Děkujeme za pozornost „Možné je všechno,
nemožné trvá jen o něco déle“. (Brown, Dan: Digitální pevnost)


Stáhnout ppt "Jak zahájit spolupráci"

Podobné prezentace


Reklamy Google