Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Sluneční soustava 5. ročník
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Planetky, měsíce, komety, meteory
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Vesmír (Space).
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Sluneční soustava.
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
ANNA SLAPNIČKOVÁ A JULIE LOLA KOREŠOVÁ
Transkript prezentace:

Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zdroje obrázků

Co je sluneční soustava? sluneční soustava je soubor kosmických těles, které se otáčejí kolem Slunce tvoří ji zejména tato kosmická tělesa: –planety –trpasličí planety –planetky –asteroidy –komety 1.

Slunce menší hvězda s poloměrem cca km (109x více než Země) vzniklo před cca 4,7 mld. lety teplota na jeho povrchu se pohybuje kolem °C Sluncem vydávané záření mimo jiné umožňuje život na Zemi 2.

Komety malá vesmírná tělesa podobná planetkám jsou složeny především z ledu a prachu obíhají kolem Slunce po výstředných drahách při pozorování na nich můžeme rozlišit jádro a ohon příkladem je Halleyova kometa 3.

Meteoroidy jedná se o úlomky skal o velikosti centimetrů až desítek metrů meteoroidy dopadající na zemský povrch nazýváme meteority asteroidy, které směřují k zemskému povrchu, při průchodu atmosférou hoří; tento jev nazýváme meteor 4.

Planetky malá tělesa (nazývaná také asteroidy) o velikosti nad 100 m obíhající kolem Slunce hlavní pás asteroidů se nachází mezi Marsem a Jupiterem 5.

Trpasličí planety planetám podobné vesmírné objekty obíhají kolem Slunce až za dráhou Neptuna příkladem trpasličí planety je Pluto 6.

Planety ve sluneční soustavě je 8 planet: –Merkur –Venuše –Země –Mars –Jupiter –Saturn –Uran –Neptun rozdělujeme je na vnitřní a vnější čtveřici 7.

Merkur obíhá nejblíže Slunci je nejmenší planetou systému povrch Merkuru je podobný měsíční krajině teplota na povrchu se pohybuje od -180 °C do 430 °C 8.

Venuše Venuše je velikostí a složením zhruba podobná Zemi povrch je kryt velmi hustou oblačností atmosféra Venuše je velmi husté a tvořená oxidem uhličitým 9.

Země jediná planeta, na níž je potvrzen život je dynamickou planetou, která se skládá z jednotlivých přírodních sfér 10.

Mars druhá nejmenší planeta sluneční soustavy na povrchu nacházíme krátery, sopky a kaňony v současné době se na jeho povrchu pohybují dvě průzkumná vozítka 11.

Jupiter největší planeta sluneční soustavy stejně jako Saturn, Uran a Neptun je tvořen plyny můžeme kolem něj pozorovat slabý prstenec 12.

Saturn druhá největší planeta sluneční soustavy má typický systém prstenců 13.

Uran čtvrtá nejhmotnější planeta sluneční soustavy je tvořen plyny jsou pro něj typické prstence 14.

Neptun poslední planeta sluneční soustavy má typickou modrou barvu díky methanu v atmosféře 15.

Opakování Jaký je rozdíl mezi planetkami a meteoroidy? Planetky jsou větší než 100 m v průměru a menší. Jaké 2 části můžeme pozorovat na kometě? Jádro a ohon.

Opakování Která planeta sluneční soustavy je nejmenší? Merkur. Která planeta sluneční soustavy je největší? Jupiter. Jak velký je rozptyl teplot na Venuši? Cca 700 °C.

Opakování Poznejte planety na obrázcích: Neptun Saturn Mars

Zdroje obrázků 1.SMITH, Herman, GENEROSA, Laura. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Solar_sys.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 2.ARNOMANE. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Sun_in_X-Ray.png. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 3.KOKORIK. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Comet_Daniel_-_1907.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. File:Comet_Daniel_-_1907.jpg 4.KONSTABLE. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:KT_Meteor.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 5.DRAPIK. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Asteroid_wh.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 6.WALDENFORKING. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Pluto.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 7.L.M.K. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Solar_system.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 8.BRICKTOP. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Mercury.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 9.YARL. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Venus.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 10.DBENBENN. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:The_Blue_Marble.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 11.TRYPHON. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Mars_Hubble.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 12.GENTGEEN. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Jupiter.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 13.LANG, Niko. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Celestia_saturn.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 14.VZB83. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Uranus_rings_and_moons.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. 15.ISCHA1. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Neptune_Full.jpg. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.