Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Advertisements

Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Základy úprav fotografií
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Ostříš 2010 Nastavení foťáku a jeho ovládání. Foťáky fotomobily - nejde nastavit skoro nic kompakty namiř a foť pokročilejší kompakty (ultrazoom, skoro.
Úprava fotografie v ZME Mgr. Ivana Pechová. Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Parametry ovlivňující kvalitu fotografie Parametry.
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Digitální učební materiál
Soubor přednášek pro posluchače kurzu digitální fotografie
počítačová grafika V – vyvážení bílé
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
F IREMNÍ GRAFIKA ( ŠKOLA FOCENÍ ) Tomáš Mucha. Z ÁKLAD ÚSPĚCHU – „ HEZKÁ “ FOTOGRAFIE Pravidlo třetin Zlatý řez Perspektiva - prostor Linie a diagonály.
PŘEDMĚT Digitální fotografie ROČNÍK2. stupeň ZŠ TÉMASelektivní barevnost VYBAVENÍ Osobní PC nebo notebook, sw Zoner Photo Studio 12, interaktivní tabule,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.11/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autor materiálu: Mgr. Jiří Černohorský Datum vytvoření: říjen 2012.
Počítačová grafika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Editace - globální úpravy - tonalita obrazu
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.17/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – transformace, jas,
Začínáme v GIMPu Pracujeme s barvou ….
Barva popředí a pozadí Nastavení barev popředí/pozadí najdeme v Panelu nástrojů. Barvu popředí používáme především při kresleni s nástroji jako Tužka,
GIMP – úpravy fotografií. Příliš tmavá fotografie Někdy se nám podaří vyfotit snímek tak, že téměř není vidět, co jsme fotili.
Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
Zpracování obrazu Počítače & grafika Přednáška č. 7 Autoři: David Škaroupka, Jiří Liška, Miroslav Cepl, Michal Pokorný, Ivo Bílek.
Správná odpověď? Opakování celkového učiva o Základní skladbě obrazu – kompozici obrazu.
Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
GIMP : úpravy fotografií
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Zoner Photo Studio – prakticky (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Třetí rozměr Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Masky vrstev Nástroj vhodný pro úpravu a retuš fotografií.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
Odstranění červených očí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla
Grafický editor GIMP (8)
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Základy úpravy digitální fotografie
Pracovní prostředí, pracovní místo
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Zoner Callisto Úpravy a efekty – editor bitmap
Třetí rozměr Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Úprava fotografie - efekty
Transkript prezentace:

Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé

Úprava barev – vyvážení bílé. Barevná úpravy jsou poměrně složité. Probereme pár základních termínu a úprav. Základní teorii barev a barevných modelů jsme již probrali dříve (model RGB..) Základní úvahou je, zda chceme docílit věrných barev (dokumentární fotografie..) nebo chceme docílit různých nálad, efektů – věrnost barev nehraje roli.

Vyvážení bílé Vycházíme z barevně neutrální. Neutrální je proto, že odráží tolik světla, kolik dopadne. Červená je pak opravdu červená…. Z fyzikálního pohledu není bílá, ale spíše šedá. Vyvážení bílé spočívá v tom, že eliminujeme vliv okolního světla. (Bílý papír je bez ohledu na okolní světlo bílý) Vyvážení bílé má na fotografii velký vliv.

Ukázka stejné fotografie z různým nastavením: Vyvážení bílé na zářivku.

Správné vyvážení.

Vyvážení na stín.

V programu Zoner PhotoStudio je nástroj pro vyvážení bílé – Úprava teploty barev.

Tento nástroj umožňuje jednak automaticky ale i ručně upravit vyvážení bílé.

Teplota barev je zde vyjádřena ve stupních Kelvina. Žárovkové osvětlení má teplotu asi 2500°K, zářivkové asi 4200°K, jasné denní světlo asi 6500°K, zamračená obloha asi 7200°K. Nástroj pracuje tak, že na snímku vlevo vidíme originální fotografii, jak byla nafocena (s tím jak fotograf nastavil vyvážení bíle (WB) na svém přístroji). Na pravé straně pak námi upravené vyvážení. Změna se provádí pomocí posuvníku.

Další možností je volba – „Ruční určení barevně neutrálního bodu“. Při této volbě vybíráme barevně neutrální bod (šedý) a fotografie se na základě našeho výběru upraví.