Aby očkování nebylo přežitkem MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Ing. Stanislava Správková
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Koncepce ošetřovatelství
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Studium pro školní metodiky prevence
Kvalita v českém zdravotnictví
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Veřejné zdravotnictví založené na důkazech a jeho implementace
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Problematika očkování Diskuse u kulatého stolu, Poslanecká sněmovna, 14. dubna 2015.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity Ministerstva zdravotnictví ČR - Strategie zvýšení proočkovanosti proti sezónní chřipce MUDr. Michael Vít, Ph.D. Poslanecká sněmovna 23. listopadu.
Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí – Zdraví 2020 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Výbory a pracovní skupiny
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Aby očkování nebylo přežitkem MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik

Evidence-Based Public Health  Rozvoj, implementace a evaluace efektivních programů a politik ve veřejném zdravotnictví prostřednictvím aplikace principů vědeckého zdůvodnění, včetně systematického užívání dat a informačních systémů

EVIDENCE BASED PUBLIC HEALTH Evidence-based public health je... "... pečlivé, explicitní a uvážlivé užití nejlepšího současného důkazu při rozhodování o zdravotní péči v populaci ve smyslu ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí,." [Jenicek] "... vytvoření, implementace, a evaluace účinných programů a strategií ve veřejném zdravotnictví při použití principů vědeckého odůvodnění včetně systematického používání dat a informačních systémů a vhodné používání behaviorální vědecké teorie a modelů při plánování programů." [Brownson] „… proces integrace science-based intervencí s přihlédnutím ke komunitním preferencím za účelem zlepšení zdraví populace“ [Kohatsu]

Použití EBPH přístupu je prospěšné protože: poskytuje jistotu, že rozhodnutí je založeno na vědeckém důkazu a postupech, které jsou v praxi účinné; pomáhá zaručit vyhledávání up-to-date a věrohodných informací o tom co funguje a co ne pro konkrétní problém ve veřejném zdravotnictví; poskytuje jistotu, že práce věnovaná vyhodnocení „nejlepších z nejlepších“ informací o konkrétním problému ve veřejném zdravotnictví byla efektivní a produktivní

EBPH přístup může být použit: když je důležité mít vědecký důkaz pro podporu rozhodnutí v oblasti veřejného zdravotnictví; pro evaluaci účinnosti a cost benefit zdravotnického programu; pro implementaci nového zdravotnického programu; pro zřízení nové zdravotnické strategie; když je nutné vyvracet non lege artis postupy

S čím se setkáváme  Pseudovědecké postupy při ovlivňování výživy či životního stylu  Oslabení vědecky podložených a racionálních postupů v protihlukových řešeních  Priority zdravotní politiky se ne vždy odvíjí od zdravotního stavu populace. Atd.  Rozsáhlá antivakcionistická kampaň

Antivakcionismus v ČR 1.Skupina - nevědecké poznatky a pseudoargumenty:  Lepší hygienický standard, kvalitní lékařská péče a ústup infekcí činí očkování zbytečným  Očkované osoby nakonec stejně onemocní  Nekvalitní očkovací látky  Výrazné nežádoucí účinky  Kombinované očkovací látky přetěžují imunitní systém 2.Skupina: vadí povinnost, vymahatelnost pokutami 3.Skupina: náboženské důvody Prostor v médiích

„Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí – zdraví 2020“  USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY č.23 ze dne V l á d a I.bere na vědomí dokument „Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí“ II. pověřuje předsedu vlády předložit „Národní strategii“ předsedům Poslanecké sněmovny Senátu PČR a požádat je o podporu III. III.ukládá 1.ministrovi zdravotnictví  rozpracovat do „Národní strategii“ do jednotlivých implementačních dokumentů  informovat vládu jedenkrát ročně o stavu realizace „Národní strategie“  seznámit hejtmany s „Národní strategií“ 2.ministrům  spolupracovat s ministrem zdravotnictví při naplňování „Národní strategie“ IV.doporučuje hejtmanům využít „Národní strategii“ při přípravě obdobných programů v rámci zdravotní politiky kraje.

RPS pro podporu a ochranu veřejného zdraví a prevenci nemocí a pro implementaci Zdraví 2020 Organizace RPSTechnická témataVertikální témataHorizontální témataGestorAkční plán Předseda MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Místopředseda MUDr. Stanislav Wasserbauer Tajemnice Marta Špillingová, M.A. Hygienická služba: MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Statistika: Mgr. Jiří Holub Finance a pojištění: MUDr. Ljuba Janečková Evropské fondy: PhDr. Mgr. Jan Bodnár WHO: MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., MPH 12. Zdravotní gramotnost 13. Snižování nerovností ve zdraví 14.Evidence-based přístupy 15.Podpora zdraví během celého života 1. Dostatečná pohybová aktivitaMgr. Zdeněk Hamřík, Ph.D. Akční plány pro ochranu a podporu zdraví a prevenci nemocí 2. Správná výživa a stravovací návyky populace, bezpečnost potravin doc. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D., prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. 3. Zvládání stresu a duševní zdravíMUDr. Erik Herman, Ph.D. 5. Snižování zdravotních rizik ze životního a pracovního prostředí MUDr. Helena Kazmarová 6. Zvládání infekčních onemocnění, zejména nové a znovu se objevujících infekcí, infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče, opatření proti antimikrobiální rezistenci a vakcinační programy MUDr. Pavla Křížová, CSc 7. Screeningové programy, jejich sledování a vyhodnocování jejich efektivity, identifikace nových možností MUDr. Helena Sajdlová 4. Omezování zdravotně rizikového chování (konzumace tabáku, nadměrná spotřeba alkoholu, užívání drog, chování vedoucí k úrazům, násilí, rizikové sexuální chování a z toho plynoucí výskyt infekčních onemocnění) prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., Mgr. Lenka Kostelecká Akční plány a mezirezortní strategické dokumenty pro oblast kontroly tabáku a omezování škod působených alkoholem 8. Zlepšení dostupnosti a kvality zdravotní péče včetně následné a dlouhodobé MUDr. Helena Sajdlová Akční plán pro zajištění dostupnosti a organizace fungování sítě poskytovatelů zdravotních služeb Akční plán ke zlepšení dostupnosti a kvality následné péče, dlouhodobé péče a péče poskytované ve vlastním sociálním prostředí 9. Zajištění kvality a bezpečí poskytovaných zdravotnických služeb MUDr. Helena Sajdlová Akční plán kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb Garanti vertikálních témat: 10. Celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků (zástupce NZ - VLP/ONP) Akční plán celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků prof. MUDr. Jan Holčík, DrSc. doc. MUDr. Jaroslav Kříž Ing. Jitka Sosnovcová doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D. 11. Elektronizace zdravotnictví(zástupce NP - INF) Akční plán pro elektronizaci zdravotnictví

Provakcinační strategie  Komunikace s veřejností - Více prostoru relevantním odborným informacím - Mediální podpora známých osob - Edukační kampaně zaštítěné institucemi veřejného zdraví - Laicky orientované weby - Vzdělávací filmy - Atd.

Provakcinační strategie  Pregraduální vzdělávání Bez komplexní změny postoje lékařů k očkování se posun u veřejnosti očekávat nedá (předmět o očkování ve výukových schématech LF)  Postgraduální vzdělávání a celková podpora zejména lékařů primární péče – odborná, edukační i legislativní

Provakcinační strategie  Ukázat čemu vakcíny zabránily Edukovat i o nemocech, které dnes již nevidíme nebo vidíme vzácně, informovat o reálných pacientských příbězích  Validace proočkovanosti  Propojit aktivity WHO  Důsledně vymáhat zákon (rozhodnutí nejvyššího správního soudu i soudu ústavního, stanovisko ČLK o non lege artis postupu v případě neočkování)

Závěr:  Očkování naplňuje podmínky kladené medicínou založenou na důkazu  Jako takové musí být podpořeno  Tuto podporu lze realizovat pouze za předpokladu stabilního systému veřejného zdravotnictví, včetně hygienické služby