Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Financování JSDHO neinvestiční dotace
Požární ochrana v obcích
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Dokumentace k zajištění BOZP
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
ŘÁD VÝKONU SLUŽBY v jednotkách JSDHO
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany
Jednotky požární ochrany
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Dokumentace k zajištění BOZP
19. výzva IROP - „Technika pro IZS“ (blok pro obce) Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
DOTACE PRO JEDNOTKY SDH OBCÍ Zabezpečuje MV – GŘ HZS ČR ze státního rozpočtu v rámci rozpočtové kapitoly MV. Úsek IZS a OŘ HZS Libereckého kraje plk. Mgr.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Technické prostředky v požární ochraně
1 Požární ochrana v obcích Základní informace o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany 2013.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Technické prostředky v požární ochraně Sací koš. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Záchrana pohřešovaných osob - pátrací akce v terénu STČ – 07/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Havarijní plán kraje.
Technické prostředky v požární ochraně
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Jednotky požární ochrany
Integrovaný regionální operační program – IROP
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_03_32_INOVACE_01

Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing. Jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace popisuje kategorie jednotek požární ochrany, jejich náležitosti, skladbu a minimální rozsah předepsané dokumentace. Klíčová slova: Plošné pokrytí, místní působnost, územní působnost, požární zbrojnice, požární stanice

1. Úvod Základní páteř systému plošného pokrytí území krajů jednotkami PO tvoří: jednotky hasičských záchranných sborů krajů, které jsou při své činnosti významnou měrou doplňovány a podporovány jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí. Obr. č. 1

2. Základní pojmy Jednotkou se v organizačním řízení rozumí organizovaný útvar zřízený ve smyslu zákona s vnitřní hierarchií a dělbou práce tvořený hasiči, požární technikou (automobily) a věcnými prostředky (výbava hasičů, nástroje, agregáty, apod.) pod vedením velitele jednotky.

2. Základní pojmy Velitel jednotky je ustanoven zřizovatelem jednotky určitého druhu jednotky, odpovídá za výkon služby. V souladu s vnitřní organizací jednotky je velitelem jednotky také velitel čety, velitel družstva nebo vedoucí skupiny nebo v operačním řízení určený velitel pro hasiče daného druhu jednotky, popř. v odřadu složeného z několika druhů jednotek.

2. Základní pojmy Kategorie jednotek s územní působností zasahující i mimo území svého zřizovatele se označuje jako: - JPO I - jednotka HZS kraje, s územní působností zpravidla do 20 minut jízdy z místa dislokace a dobou výjezdu jednotky od vyhlášení poplachu do 2 minut, - JPO II - jednotka SDH obce, s územní působností zpravidla do 10 minut jízdy z místa dislokace, která zabezpečuje jeden (JPOII/1) nebo dva (JPOII/2) výjezdy družstva minimálně o zmenšeném početním stavu a zřizuje se ve vybrané obci s počtem obyvatel zpravidla nad 1000 a dobou výjezdu jednotky od vyhlášení poplachu do 5 minut, - JPO III - jednotka SDH obce s územní působností zpravidla do 10 minut jízdy z místa dislokace, která zabezpečuje jeden (JPOIII/1) nebo dva (JPOIII/2) výjezdy družstva minimálně o zmenšeném početním stavu a zřizuje se ve vybrané obci s počtem obyvatel zpravidla nad 1000 a dobou výjezdu jednotky od vyhlášení poplachu do 10 minut,

2. Základní pojmy Kategorie jednotek s místní působností zasahující zejména na území svého zřizovatele, pokud není v případě rozsáhlých mimořádných událostí požadován výjezd jednotky jinam v souladu s právním předpisem - JPO IV - jednotka HZS podniku, - JPO V - jednotka SDH obce s působností na zpravidla na pro území obce, která ji zřizuje, - JPO VI - jednotka SDH podniku, - JPO N - jednotka SDH obce nebo podniku, která není zařazena do plošného pokrytí území kraje jednotkami. Požadavky na tuto jednotku jsou stejné jako u jednotky kategorie JPO V. Nezařazenou do plošného pokrytí je také požární hlídka.

2. Základní pojmy Trvalé místo dislokace jednotky se nazývá: Stanice - objekt a související prostory určené pro nepřetržitý výkon služby hasičů zařazených v jednotce HZS kraje nebo jednotce HZS podniku a určené pro požární techniku a věcné prostředky požární ochrany, Zbrojnice - objekt a související prostory určené pro výkon služby hasičů zařazených v jednotce SDH obce nebo jednotce SDH podniku a určené pro požární techniku a věcné prostředky požární ochrany.

3. Zřizování jednotky SDH obce Celý proces zřizování lze zahrnout do níže uvedených bodů: 1. Projednání možnosti zřízení jednotky SDH obce. 2. Provedení náboru členů jednotky SDH obce. 3. Zřízení jednotky na zasedání zastupitelstva obce a zveřejnění usnesení zastupitelstva o zřízení jednotky SDH obce. 4. Zajištění zdravotních prohlídek nových členů jednotky SDH obce. 5. Uzavření smluvních vztahů se členy jednotky SDH obce.

3. Zřizování jednotky SDH obce Celý proces zřizování lze zahrnout do níže uvedených bodů: 6. Jmenování velitele jednotky SDH obce. 7. Zajištění vybavení jednotky SDH obce požární technikou a věcnými prostředky, včetně prostředků k plnění úkolů ochrany obyvatelstva a civilní ochrany. 8. Vybavení členů jednotky SDH obce osobními a kolektivními ochrannými pracovními prostředky. 9. Zajištění odborné způsobilosti členů jednotky SDH obce.

3. Zřizování jednotky SDH obce Základní početní stavy členů jednotky SDH obce: II/1II/2III/1III/2VN Velitel jednotky Velitel družstva Strojník (řidič) Hasič Celkem

3. Zřizování jednotky SDH obce Minimální rozsah dokumentace zřizovací listina nebo příslušná smlouva, pokud se zřizuje společná jednotka PO stejnopis jmenovacího dekretu velitele jednotky seznam členů jednotky dokumentace o odborné způsobilosti členů doklad o zdravotní způsobilosti členů pro výkon služby v jednotce

3. Zřizování jednotky SDH obce V případě, že jednotka je zřízena jako: organizační složka obce, pak zřizovací listinou je zřizovací listina organizační složky obce součást obecního úřadu (oddělení apod.), pak se zřizovací listina vyhotoví samostatně, nebo může být nahrazena organizačním řádem obce, ze kterého zcela jasně vyplyne zřízení jednotky, např. jako oddělení obecního úřadu. Vhodnější je ovšem vyhotovit samostatnou listinu společná jednotka PO, zřizovací listina se vyhotoví samostatně nebo může být nahrazena smlouvou o zřízení společné jednotky PO dle § 69a zákona o PO.

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Text : Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí vydalo: Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR pod Č.j. MV /PO-2008 Obrázky : Logo HZS ČR AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: launch.php?s=page& ID=25

Konec prezentace