ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Poetický slovník Opakujeme základní pojmy Návo d Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Wiliam Shakespeare.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Inf Počítač a lidé s handicapem
Poezie Od Roku 1942 průřez básníky. Poezie Od Roku 1942 průřez básníky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Úvodní a seznamovací hry
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Saturn Sluneční soustava Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Život – pohledy na přírodu
WILIAM SHAKESPEARE RENESANCE.
Česká hymna a její tvůrci
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_06 Česká moderna
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Počátky slovesného umění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
William Shakespeare.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
William Shakespeare Romeo a Julie.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
DRAMATICKÉ ŽÁNRY Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_73
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Drahomír Havlíček Název DUM Romeo a Julie Kód DUMVY_32_INOVACE_ Datum vytvoření Předmět Český jazyk a literatura Tematická oblast Interpretace uměleckého díla Výstup ŠVP Žák interpretuje umělecký text. Anotace DUMPrezentace obsahující rozbor díla Romeo a Julie. Základní informace o W. Shakespearovi. Metodický popis Prezentace podporující interpretaci díla Romeo a Julie. Východisko k analýze díla u ústní maturitní zkoušky. Hodnocení Prezentace se osvědčila. Žáci vycházeli při rozboru ze samostatné četby a vhodně reagovali na přednášené učivo. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Romeo a Julie William Shakespeare

Okolnosti vzniku autorovo rané dílo dokončeno pravděpodobně v l – 1596 období vrcholící tzv. sonetové horečky v Anglii → v řeči Romea a Julie patrný vliv Shakespearových sonetů námět z tragické pověsti pocházející ze středověké Itálie

Děj knihy ve Veroně dva znepřátelené rody – Montekové a Kapuletové Romeo Montek a Julie Kapuletová se do sebe zamilují → uzavřou tajný sňatek Romeo vykázán z města za vraždu Tybalta snaha přimět rodiče k respektování jejich lásky nešťastnou shodou okolností končí tragicky → smrt Romea i Julie znepřátelené rody se usmíří nad jejich mrtvolami

Hlavní postavy Romeo Montek – mladý muž, zvyklý radovat se ze života, užívat si plnými doušky, na první pohled se zamiluje do Julie (hloubavý, což se odráží v jeho jazyce), Julie Kapuletová – mladá dívka, stojí mezi snahou respektovat rodiče a láskou k Romeovi postavy nejsou příliš prokresleny, v popředí jejich vzájemný cit a vazba na rody představitelé renesančních vlastností: prudká citovost, i rozumovost, sebevědomí, odvaha, touha rozhodovat o vlastním osudu, právo na samostatnost a svobodnou volbu

Prostor a čas město Verona čas blíže nespecifikován → příběh se může odehrávat kdykoli (nadčasovost díla) stejně tak zatajen důvod sváru obou rodů → příčinou cokoli (nadčasovost) Chór Dva rody vznešené a mocné stejně v překrásné Veroně – kam vás teď zvem – krev krví znovu smáčí beznadějně, starou zášť živí novým plamenem. (str. 7)

Jazykové prostředky literární forma: střídání prózy a poezie, verš má převahu metrická rytmická pravidelnost verše výrazná hudebnost verše dána nápadně vysokým počtem rýmovaných veršů výrazná slovní hra daná slovními hříčkami různého typu (úvodní dialog Samsona a Řehoře, řeč Merkucia oproti řeči Romea)

Blankvers pětistopý jambický verš deseti až jedenáctislabičný většinou ukončen nepřízvučnou slabikou nerýmovaný a neuspořádaný do strof známý právě z her W. Shakespeare vhodný pro dialog → dá se vhodně členit na menší části typický pro anglickou literaturu v češtině málo obvyklý – eposy J. Zeyera, Máj K. H. Máchy

Sonet česky znělka báseň s pravidelnou strukturou 14 veršů

Italský sonet italský sonet: osmiverší a šestiverší rýmové schéma osmiverší: a-b-a-b, a-b-a-b, poté a-b-b-a, a-b-b-a rýmové schéma šestiverší: c-d-e-c-d-e a c-d-c-c-d-c, poté uvedena i další rýmová schémata devátý verš (tzv. volta) obrat v celé básni a změna tématu či atmosféry sonetu.

Anglický sonet označován jako shakespearovský tři čtyřverší a dvojverší, závěrečné dvojverší (couplet) pak přináší nečekaný tematický nebo obrazový obrat rýmové schéma sonetu je a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g.

Sonety ve hře Romeo a Julie První setkání Romea a Julie Romeo Jestli má ruka nevhodně a směle znesvěcuje tvou dlaň, tu svatyni, ať rty jsou poutníci, co uzarděle svým něžným hříchem ten hřích odčiní. Julie Své ruce křivdíš, a to velice, vždyť jako svátost vzýváš mne svou dlaní, poutník se dotkne ruky světice, dlaň líbá dlaň, než vyřkne zbožné přání.

Romeo Světice mají rty – i poutníci. Julie Ty rty jsou, poutníče, jen na modlení. Romeo Světice, vyslyš ústa prosící – beznaděj ihned víru se změní. Julie Vyslechnu mlčky tvoje svaté přání. Romeo Tvé mlčení je pro mne požehnání.

formální podobu sonetu mají i promluvy chóru v prologu a na začátku II. části hry

Další jazykové prostředky metafora přirovnání

Kompozice zachována kompozice klasického dramatu: expozice – kolize – krize – peripetie - katastrofa prolog a pět částí

Inspirace pro další díla inspirace pro další díla, symbol veliké a tragické lásky např. novela Petr a Lucie, český román Jana Otčenáška Romeo, Julie a tma často zpracováváno i jako film, různé aktualizace

William Skakespeare (1564 – 1616) největší anglický i světový dramatik básník, především autor sonetů soukromý život zahalen tajemstvím majitel jedné z nejlepších divadelních společností - Globe autor komedií (Zkrocení zlé ženy, Mnoho povyku pro nic, Jak se vám líbí, Večer tříkrálový), tragédií (Hamlet, Othello, Král Lear, Mackbeth), historických her (Jindřich VI., Richard III.)

Překladatelé první do češtiny Josef Václav Sládek (druhá pol. 19. století) dnes považovány za nejlepší překlady Martina Hilského

Seznam použitých zdrojů: SHAKESPEARE, William. Romeo a Julie. Vyd. 2. Překlad Martin Hilský. Brno: Atlantis, 2006, 151 s. ISBN KARPATSKÝ, Dušan. Malý labyrint literatury. 2. přepracované vyd. Praha: Albatros, 1997, 573 p. ISBN