Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: VY_32_INOVACE_24_17 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: William Shakespeare. Sonet. Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje: základní informace o životě a díle anglického spisovatele Williama Shakespeara. kontrolní otázky a odpovědi.

3 William Shakespeare

4 William Shakespeare [viljem šejkspír]
* Stratford nad Avonou † tamtéž Největší anglický i světový dramatik. Významný básník a herec anglické renesance. Pocházel z rodiny rukavičkáře a rolníka. Vzdělával se na latinské škole, ale brzy odešel do Londýna, kde se věnoval divadlu a prožil většinu života. Roku 1597 se stal podílníkem divadelní Společnosti lorda komořího, který si staví roku 1599 nové divadlo Globe (Zeměkoule). S. byl velmi pracovitý, napsal 37 divadelních her.

5 Shakespearův rodný dům ve Stratfordu

6 Shakespearův hrob ve Stratfordu

7 William Shakespeare - dílo
Historické hry : Jindřich IV., Jindřich V., Jindřich VI. (3 díly), Jindřich VIII., Richard II., Richard III., Král Jan. Komedie: Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Mnoho povyku pro nic, Konec vše napraví, Večer tříkrálový, Kupec benátský, Veselé paničky windsorské, Komedie plná omylů, Jak se vám líbí, aj. Tragédie: Romeo a Julie, Hamlet, Král Lear, Macbeth, Antonius a Kleopatra, Othello, aj.

8 William Shakespeare - dílo
Hry s pohádkovými motivy (= dramatické romance) Perikles, Zimní pohádka, Bouře aj. Shakespeare je obvykle považován za anglického národního básníka neboli barda. Epické básně: Venuše a Adonis, Fénix a hrdlička. S. dílo je zcela světské, bez zjevných náboženských motivů.

9 Sonet Sonet (z it. = písnička) je literární básnický útvar,
který vznikl ve 13. stol., vyznačuje se vymezenou strukturou 14 veršů a logickým členěním. Zastaralý český překlad slova sonet je znělka. Existuje sonet italský a anglický.

10 William Shakespeare - sonet
S. byl i vynikajícím lyrikem, což se projevilo v knize Sonetů. Dochovalo se 154 sonetů. Po S. se anglickému sonetu říká též sonet shakespearovský. Anglický sonet tvoří 3 čtyřverší a dvojverší. Toto závěrečné dvojverší (couplet) přináší nečekaný tematický nebo obrazový obrat. Obvyklé rýmové schéma sonetu je a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g. Shakespearovy sonety daly základ nové milostné poezii.

11 Shakespearův sonet 18 Mám přirovnat tě ke krásnému létu? To období je krátké, vrtkavé. Jarnímu poupěti už brzy z květu okvětní lístky letní vítr rve. Dost často slunce příliš prudce pálí, jindy zas ne a ne se ukázat, a krásy, které se ti věčné zdály, pryč s létem uletí a přijde chlad. Je ale způsob, jak se vysmát smrti, která se chlubí, že tě dostane. Mládí a letní krása zůstanou ti napořád v řádcích básně napsané. Pak dokud budou lidé na světě dýchat a žít, v mých verších najdou tě. Překlad Jiří Josek.

12 Kontrolní otázky Jaké národnosti byl William Shakespeare?
Jakým literárním žánrem se S. proslavil? Jmenuj nějaké S. dramatické dílo. Co to je sonet, jakou má strukturu?

13 Odpovědi W. Shakespeare byl Angličan.
S. se proslavil svými dramaty a sonety? Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Sonety aj. Sonet = znělka, má 14 veršů (3 čtyřverše + dvojverší).

14 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: William Shakespeare [online]. c2013 [citováno 4. 01. 2014]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sonety (Shakespeare) [online]. c2013 [citováno 4. 01. 2014]. Dostupný z WWW: <

15 Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 159 s. ISBN ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google