Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Lidské zdroje a zaměstnanost
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Mgr. Hana Drábková 27. května 2010
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Prohlubování vzdělávání nelékařů Seminář Ostrava Brno
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Plán činnosti prezidia pro rok 2009 Dana Jurásková Luhačovice.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Legislativa.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Vzdělávání eGon Zajištění vzdělávání v eGovernmentu Jana Třísková
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Novinky ve specializačním vzdělávání
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Porada hlavních sester Lékařský dům Praha 22. Května 2007.
Porada hlavních sester Palác Charitas, Praha
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OP VVV.
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Ing. Stanislava Správková
Národní ošetřovatelské standardy
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům

Program Zahájení a informace o činnosti MZ ČR za uplynulé období – Mgr. Eva Prošková, ředitelka odboru VZV –Vývoj v oblasti legislativy –Činnost odboru VZV Vystoupení Mgr. Tomáše Cikrta, ředitel tiskového odboru –Poplatky ve zdravotnictví –Novinky na MZ ČR Profesní organizace porodních asistentek se představují: –Unie porodních asistentek – Dagmar Suchá Přestávka Zahájení a informace o činnosti MZ ČR za uplynulé období – Mgr. Eva Prošková, ředitelka odboru VZV –Vývoj v oblasti legislativy –Činnost odboru VZV Vystoupení Mgr. Tomáše Cikrta, ředitel tiskového odboru –Poplatky ve zdravotnictví –Novinky na MZ ČR Profesní organizace porodních asistentek se představují: –Unie porodních asistentek – Dagmar Suchá Přestávka

Program Vystoupení Ing. Fahrese Shimy, ředitel odboru informatiky –Projekty eHealth – současný vývoj Vystoupení PhDr. Michaely Hofštetrové – Knotkové, náměstkyně NCO NZO –Změna ve vedení úseku regulace a cíle na rok 2008 –Novinky ve specializačním vzdělávání – Květa Oplatková Závěr Vystoupení Ing. Fahrese Shimy, ředitel odboru informatiky –Projekty eHealth – současný vývoj Vystoupení PhDr. Michaely Hofštetrové – Knotkové, náměstkyně NCO NZO –Změna ve vedení úseku regulace a cíle na rok 2008 –Novinky ve specializačním vzdělávání – Květa Oplatková Závěr

Mgr. Eva Prošková Vývoj v oblasti legislativy Činnost odboru VZV Vývoj v oblasti legislativy Činnost odboru VZV

Vývoj v oblasti legislativy Novela zák. č. 96/2004 Sb. – současný vývoj –Průběh projednávání v Parlamentu ČR –Návrhy poslanců Dentální hygienistka Zdravotnický záchranář Financování specilizačního vzdělávání Novela vyhl. č. 423/2004 Sb. –na poradu hlavních sester navazuje jednání s profesními organizacemi o vypořádání připomínek Novela vyhl. č. 424/2004 Sb. –Jak pokročilo jednání s profesními organizacemi o zapracování podkladů? Novela zák. č. 96/2004 Sb. – současný vývoj –Průběh projednávání v Parlamentu ČR –Návrhy poslanců Dentální hygienistka Zdravotnický záchranář Financování specilizačního vzdělávání Novela vyhl. č. 423/2004 Sb. –na poradu hlavních sester navazuje jednání s profesními organizacemi o vypořádání připomínek Novela vyhl. č. 424/2004 Sb. –Jak pokročilo jednání s profesními organizacemi o zapracování podkladů?

Vývoj v oblasti legislativy Věcné záměry zákonů o –Zdravotních službách –Speciálních zdravotních službách –zdravotní záchranné službě –Veřejném zdravotním pojištění –Zdravotních pojišťovnách –Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami –Univerzitních nemocnicích Prošlo vnitřním a vnějším připomínkovým řízením Nyní předloženo Vládě ČR k projednání, poté bude připraveno §§ znění Věcné záměry zákonů o –Zdravotních službách –Speciálních zdravotních službách –zdravotní záchranné službě –Veřejném zdravotním pojištění –Zdravotních pojišťovnách –Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami –Univerzitních nemocnicích Prošlo vnitřním a vnějším připomínkovým řízením Nyní předloženo Vládě ČR k projednání, poté bude připraveno §§ znění

Projekty ESF MZ připravuje tři projekty z OP LZZ: Projekt 1 Prioritní osa 1 Adaptabilita Oblast podpory 1.1 Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků Zaměření projektu: Komunikační technologie, IT technologie, komunikační dovednosti ve vztahu pacient zdravotnický pracovník, empatie, asertivita.... Cílová skupiny: zdravotničtí pracovníci (lékaři, zubní lékaři, farmaceuti NLP), přímo řízených ZZ, dalších ZZ - lůžkových i ambulantních. MZ připravuje tři projekty z OP LZZ: Projekt 1 Prioritní osa 1 Adaptabilita Oblast podpory 1.1 Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků Zaměření projektu: Komunikační technologie, IT technologie, komunikační dovednosti ve vztahu pacient zdravotnický pracovník, empatie, asertivita.... Cílová skupiny: zdravotničtí pracovníci (lékaři, zubní lékaři, farmaceuti NLP), přímo řízených ZZ, dalších ZZ - lůžkových i ambulantních.

Projekty ESF Projekt 2 Prioritní osa 1 Adaptabilita Oblast podpory 1.1 Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků Zaměření projektu: Další profesní vzdělávání - různé oblasti, dále manažerské dovednosti Cílová skupiny: zdravotničtí pracovníci (lékaři, zubní lékaři, farmaceuti NLP), přímo řízených ZZ, dalších ZZ - lůžkových i ambulantních Projekt 2 Prioritní osa 1 Adaptabilita Oblast podpory 1.1 Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků Zaměření projektu: Další profesní vzdělávání - různé oblasti, dále manažerské dovednosti Cílová skupiny: zdravotničtí pracovníci (lékaři, zubní lékaři, farmaceuti NLP), přímo řízených ZZ, dalších ZZ - lůžkových i ambulantních

Projekty ESF Projekt 3 Prioritní osa 4a Veřejná správa a veřejné služby (KONVERGENCE) a Prioritní osa 4b Veřejná správa a veřejné služby (REGIONÁLNÍ KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST) Zaměření projektu: Na zvýšení institucionální kapacity, kvality, efektivnosti a transparentnosti činností institucí veřejné správy a zvyšování kvality a dostupnosti veřejných služeb. Projekt 3 Prioritní osa 4a Veřejná správa a veřejné služby (KONVERGENCE) a Prioritní osa 4b Veřejná správa a veřejné služby (REGIONÁLNÍ KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST) Zaměření projektu: Na zvýšení institucionální kapacity, kvality, efektivnosti a transparentnosti činností institucí veřejné správy a zvyšování kvality a dostupnosti veřejných služeb.

Projekty ESF - Projekt 3 II Podpora bude zaměřena na modernizaci veřejné správy, tj. státní správy a samosprávy, a veřejných služeb. V rámci těchto prioritních os bude podpořeno řízení a rozvoj lidských zdrojů ve veřejné správě a na straně poskytovatelů veřejných služeb, vzdělávání, zlepšování kvality regulace, zavádění moderních nástrojů řízení, s důrazem na řízení kvality a výkonnosti, strategické řízení komunitní plánování apod. Cílovou skupinou jsou zejména zaměstnanci MZ, SUKL, SZU. Podpora bude zaměřena na modernizaci veřejné správy, tj. státní správy a samosprávy, a veřejných služeb. V rámci těchto prioritních os bude podpořeno řízení a rozvoj lidských zdrojů ve veřejné správě a na straně poskytovatelů veřejných služeb, vzdělávání, zlepšování kvality regulace, zavádění moderních nástrojů řízení, s důrazem na řízení kvality a výkonnosti, strategické řízení komunitní plánování apod. Cílovou skupinou jsou zejména zaměstnanci MZ, SUKL, SZU.

Bc. Nina Müllerová Činnost odboru VZV

Nedostatek sester – analýza ÚZIS –Výsledek není dosud zpracován, jakmile bude uveřejníme na našich stránkách. Jednání mezirezortní komise –Postup při realizaci odborné praxe, dosud není jednoznačná dohoda, MŠMT bude předkládat návrh v rámci připomínkového řízení pozměňovacích návrhů zákona o zdravotních službách. –Zatím platí současná praxe = smlouva mezi odbornou učitelkou a zdravotnickým zařízením, v opačném případě nemůže poskytovat zdravotní péči. Příprava jednání hlavních sester EU v ČR 2009 –Meeting of Chief Nursing Officers –Meeting of Chief Dental Officers –Plánované jednání v únoru mezi odborem VZV, MEZ a profesními organizacemi Nedostatek sester – analýza ÚZIS –Výsledek není dosud zpracován, jakmile bude uveřejníme na našich stránkách. Jednání mezirezortní komise –Postup při realizaci odborné praxe, dosud není jednoznačná dohoda, MŠMT bude předkládat návrh v rámci připomínkového řízení pozměňovacích návrhů zákona o zdravotních službách. –Zatím platí současná praxe = smlouva mezi odbornou učitelkou a zdravotnickým zařízením, v opačném případě nemůže poskytovat zdravotní péči. Příprava jednání hlavních sester EU v ČR 2009 –Meeting of Chief Nursing Officers –Meeting of Chief Dental Officers –Plánované jednání v únoru mezi odborem VZV, MEZ a profesními organizacemi

Činnost akreditační komise V roce 2007 bylo posouzeno a doporučeno 190 žádostí o akreditaci vzdělávacích programů –Specializační, kvalifikační a certifikované programy. –Téměř 95% byla udělena akreditace. Nejčastější chyby –Není zvolen správný formulář žádosti (zák. 96/2004 Sb.). –Není zvolen správný druh vzdělávacího programu. –Není využíván metodický pokyn pro specializační vzdělávání nebo certifikované kurzy. –Nejsou rozepsané RVP. –Školitelé nevyhovují z hlediska splnění podmínky specializace pro daný obor. V roce 2007 bylo posouzeno a doporučeno 190 žádostí o akreditaci vzdělávacích programů –Specializační, kvalifikační a certifikované programy. –Téměř 95% byla udělena akreditace. Nejčastější chyby –Není zvolen správný formulář žádosti (zák. 96/2004 Sb.). –Není zvolen správný druh vzdělávacího programu. –Není využíván metodický pokyn pro specializační vzdělávání nebo certifikované kurzy. –Nejsou rozepsané RVP. –Školitelé nevyhovují z hlediska splnění podmínky specializace pro daný obor.

Plán jednání akreditační komise PLÁN JEDNÁNÍ Posílat včas žádost, posuzovatel má 1 měsíc na posouzení. 30. LEDNA 19. BŘEZNA 14. KVĚTNA JANFEBMARAPRMAYJUNJULAUGSEPOCTNOVDEC 7x/rok

Činnost komise pro hodnocení dotací Počet předložených projektů 134 (38 nelékařských) Zaměření projektů na specializační vzdělávání (Okruh 1) a celoživotní vzdělávání a edičníční činnost (Okruh 2) Harmonogram jednání – proběhlo první jednání komise pro posuzování žádostí a probíhá rozeslání programů pro posouzení oponenty Předpokládaný termín vyhlášení výsledků – duben 2008

Informace k uznávání kvalifikací Brožura na webu MZ ČR –Pro odbornou veřejnost Nelékařská povolání a uznávání kvalifikací –Akreditace –Registrace –Uznávání kvalifikací Brožura na webu MZ ČR –Pro odbornou veřejnost Nelékařská povolání a uznávání kvalifikací –Akreditace –Registrace –Uznávání kvalifikací

Anketa – název profese všeobecný ošetřovatel Anketa proběhla v termínu: 2.10 – Subjekty: zdravotnická zařízení, nemocnice, zdravotnické a vysoké školy Obeslané subjekty: 60 Dotázaní respondenti: 1600 Zúčastnění respondenti: 1559 Anketa proběhla v termínu: 2.10 – Subjekty: zdravotnická zařízení, nemocnice, zdravotnické a vysoké školy Obeslané subjekty: 60 Dotázaní respondenti: 1600 Zúčastnění respondenti: 1559

Anketa – název profese všeobecný ošetřovatel Pojmenování profese: Všeobecný bratr 953 Všeobecný ošetřovatel496 Všeobecná sestra73 Zdravotní bratr17 Sestra10 Diplomovaný asistent1 Specialista oš.péče1 Diplomovaný ošetřovatel1 Vyšší zdrav. pracovník1 Všeobecný zdravotní bratr1 Všeobecný zdravotník1 Všeobecný paramedik1 Zdravotnický ošetřovatel1 Všeobecný asistent1 Bakalář ošetřovatelství1 Pojmenování profese: Všeobecný bratr 953 Všeobecný ošetřovatel496 Všeobecná sestra73 Zdravotní bratr17 Sestra10 Diplomovaný asistent1 Specialista oš.péče1 Diplomovaný ošetřovatel1 Vyšší zdrav. pracovník1 Všeobecný zdravotní bratr1 Všeobecný zdravotník1 Všeobecný paramedik1 Zdravotnický ošetřovatel1 Všeobecný asistent1 Bakalář ošetřovatelství1 Graf