VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lenka.
Advertisements

SMYSLOVÉ ORG ÁNY. SMYSLOVÉ ORGÁNY (čidla) Umožňují vnímat podněty z okolního prostředí Obsahují buňky (receptory)- reagují na podráždění Podněty vedou.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
NAŠE SMYSLY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/04 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_223_SMYSLY Téma: SMYSLY Číslo projektu:
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Přírodověda 5.tř. opakování
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Z očí do očí Fyzikální Část.
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
VY_32_INOVACE_ZE7-10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Ústrojí sluchu a ústrojí pro vnímání polohy a pohybu těla opakování
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ / /21
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Ústrojí hmatu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
Lidské smysly Naše tělo. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Lidské smysly Radka Smetanová VY_32_INOVACE_lidskesmysly_03.
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Č.DUMu: VY_32_INOVACE_10_první pomoc
pedagogických pracovníků (NÚV).
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie člověka Téma: Smyslová soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková

 Smysly nás informují o dění okolo nás a dění uvnitř našeho organismu. ZrakSluch Hmat Čich Chuť

 nejdůležitější lidský smysl  zaznamenává dopadající světlo, jeho intenzitu a barvu  orgánem zraku je oko  nejčastějšími vadami je dalekozrakost a krátkozrakost  dalekozrakost – člověk vidí dobře na dálku - obraz vzniká za sítnicí - potřebuje brýle se spojkami  krátkozrakost – člověk vidí dobře na blízko - obraz vzniká před sítnicí - potřebuje brýle rozptylky Byl jednou jeden zivot Oko - cast 1 - YouTube

2. Stavba oka

 pomocí sluchu vnímáme okolní prostředí  komunikace mezi sebou  poslouchání hudby  orgánem sluchu je ucho  ucho je také centrem pro rovnováhu a pohyby hlavy Byl jednou jeden zivot Ucho - cast 1 - YouTube 5.

6. Stavba ucha

 ušní boltec – zachycení zvuku  zvukovod – vede zvuk k bubínku  bubínek se rozechvěje  zvuk pokračuje do středního ucha = dutiny se sluchovými kůstkami  vnitřní ucho – zde se nachází tzv. hlemýžď, který vysílá signály do mozku po sluchovém nervu

 umožňuje vnímat podněty z vnějšího prostředí  tlak, chlad, bolest  receptory jsou uloženy po celém těle  nejvíce jich je na dlaních, konečcích prstů, na rtech, na jazyku a na čele

Braillovo písmo - speciální druh písma, které je určené pro nevidomé nebo velmi špatně vidící - jsou to vyražené plastické body, které čtenář vnímá hmatem - je pojmenováno podle Louise Brailla, který v dětství ztratil zrak a v patnácti letech vytvořil toto písmo 8.

Co je tu asi napsáno? A H OJ [cit ]. autor neuveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:

 je spojena s činností trávicí soustavy  orgánem chuti je jazyk s chuťovými pohárky  základní chuťové vjemy: hořkost kyselost slanost sladkost 7.

 čichové receptory se nacházejí v dutině nosní  orgánem čichu je nos  základ tvoří čichové buňky  dlouhodobé podráždění nosní sliznice otupuje čich a můžeme přestat cítit

Mona Lisa nebo zelenina 9.

V průsečících bílých čar se objevují šedivé tečky. 10,

Dívej se 1 minutu na vlajku a potom se podívej na bílou plochu.

Neoznačené obrázky: Použité obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft Office. Staženo: [cit ]. autor Steve Jurvetson Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 2. [cit ]. autor Tchoř Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 3. [cit ]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 4. [cit ]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 5. [cit ]. autor David Benbennick Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 6. [cit ]. autor Chittka L, Brockmann Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 7. [cit ]. autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 8. [cit ]. autor antonioxalonso Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 9. [cit ]. autor Dimitri Parrant.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: [cit ]. autor Famousdog.Dostupný pod licencí Creative Commons na www: [cit ]. autor Lukáš Sova.Dostupný pod licencí Creative Commons na www:

 Prezentace slouží k zopakování učiva o smyslové soustavě člověka. Jsou zde shrnuty nejdůležitější poznatky, které by si žáci měli pamatovat.