Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 3. 4. 2014 Jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V LETECH
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Myslitel, reformátor a kazatel
Mistr Jan Hus.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osvícenství.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem,
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
ČS. SOCIOLOGIE Protosociologické období Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže - čeština Tomáš Štítný ze Štítného – čeština –Knížky šestery.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Jan Hus a jeho předchůdci
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
České země ve 2. polovině 18. století
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
JAN HUS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pedagogické disciplíny
Filozofie osvícenství v Německu
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Filozofie osvícenství ve Francii
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Psychologie dospělých
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Přehled české pedagogiky

Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk : čeština Název: Přehled české pedagogiky Anotace: Od Jana Husa po pedagogy 19. a 20. století Klíčová slova: Hus,

Jan Hus (1370 – 1415)   pocházel z jižních Čech   studoval a působil v Praze   kázal v Kapli Betlémské   vyučoval na Karlově Univerzitě   prosazoval češtinu a zastával se chudých   kritizoval církev   svoje názory odmítl odvolat, proto byl upálen

Díla Jana Husa O církvi spis psaný latinsky je to shrnutí Husových námětů k reformě církve tento spis se stal obžalobou v Kostnici Knížky o svatokupectví psány česky, vystupuje proti obchodování s odpustky Dcerka shrnuje Husovy představy o výchově Výklad Viery, Desatera a Páteře praktická učebnice náboženství určena široké vrstvy věřících O pravopise českém nahradil spřežkový pravopis diakritickým

Tomáš Garigue Masaryk (1850 – 1937)   nemá ucelené pedagogické dílo, ale jeho filozofií se prolínají výchovné myšlenky   za cíl výchovy považuje mravně formovaného člověka, který ctí vzdělání a druhé lidi   Klade důraz na úlohu vědy při formování osobnosti IDEÁLY HUMANITNÍ Dílo, ve kterém můžeme najít myšlenky vztahující se k výchově

Otokar Chlup (1875 – 1965)   spojuje starší pokrokové tradice a novodobé pohledy 1. poloviny 20. století   celý život se věnoval pedagogice, byl profesorem pedagogiky na Masarykové univerzitě v Brně   kritizuje formalismus ve výchově   odmítá didaktický materialismus ( orientace na poznatky)   usiloval o syntetické pojetí výchovy (propojení jednotlivých výchovných složek) Díla : Pedagogika Středoškolská didaktika Vysokoškolské vzdělávání učitelstva

Václav Příhoda (1889 – 1979)  pocházel z učitelské rodiny  studoval němčinu, francouzštinu, psychologii a pedagogiku  přednášel na univerzitě pedagogiku a psychologii  zapojil se do reforem školství, řešil měření pedagogických a psychologických jevů  po roce 1945 generální inspektor všech škol Díla: Racionalizace školství – rozsáhlý návrh na základě zahraniční zkušenosti Vědecká příprava učitelstva Ontogeneze lidské psychiky – 4 díly

  byl z učitelské rodiny   nejblíž mu byl Masaryk   byl knihovníkem u Masaryka   zapojil se do reformy školství   byl na studijním pobytu v USA, zkušenosti zpracoval knižně   působil s Chlupem na filozofické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, v Bratislavě, v Praze   spolupracoval s Chlupem a dalšími   za války vězněn gestapem a popraven Díla : Základy americké výchovy Pedagogická encyklopedie Jan Uher (1891 – 1942)

  pocházel z učitelské rodiny, studoval u Amerlinga   prosazoval vysokoškolské vzdělání pro učitele   sám také vyučoval, nejdříve na střední škole a pak na vysoké škole Díla: Dějiny pedagogiky - jsou velmi rozsáhlé v 5 svazcích Stručné dějiny pedagogiky - kratší verze pro studenty učitelství Základy obecné pedagogiky Otakar Kádner (1870 – 1936)

 Za 2. světové války zavřeny české vysoké školy, otevřeny opět po válce  Po roce 1948 české školství pod vlivem Sovětského svazu  Výrazná feminizace školství  Polytechnizace – zdůrazňování matematiky a přírodních věd, filozofie zatlačována do pozadí vlivem režimu České školství 2. poloviny 20. st.

VILÍMEK, Jan. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Mistr_Jan_Hus.jpg _Mistr_Jan_Hus.jpg _Mistr_Jan_Hus.jpg W, Werther. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG 3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG 3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk_1925.PNG RAGIMIRI. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %C3%ADhoda.jpg %C3%ADhoda.jpg %C3%ADhoda.jpg Zdroje obrazového materiálu