ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

Škola, rodina, komunita.
Kariérové poradenství
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Individuální výchovný plán
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Č. 561/2004 Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
SILNÁ STRÁNKA MŠ - jednopatrová budova po rekonstrukci, vlastní školní jídelna, nově vybavená zahrada a hřiště, herna, tělocvična, samostatná ložnice,
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poznatky z šetření stížností
Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků ZŠ
Minimální preventivní program školy
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů + IVP ve škole – → přestávka – → 2. Další činnosti výchovného.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Školní řád 2016 – 2017 stručný výpisek. Povinnosti žáků bod 2 řádně docházet do školy a řádně se vzdělávat plnit pokyny pedagogických pracovníků nosit.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
9. Tvorba individuálního plánu
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Organizace předškolního vzdělávání
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Školská sociální práce
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Záškoláctví.
Transkript prezentace:

ZÁŠKOLÁCTVÍ

 Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.

JE I NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH, KDY SE S POSTUPUJÍCÍM VĚKEM MÍRA ZÁŠKOLÁCTVÍ (POČET ZAMEŠKANÝCH NEOMLUVENÝCH HODIN) ZVYŠUJE  Vyskytuje se jen na ZŠ ?  Nikoliv, je také na :  ZŠ praktických  ZŠ speciálních

LEGISLATIVNÍ RÁMEC Zákon č. 561/2004 Sb., „školský zákon“ – zákon o předškolním, základním, středním, vyšším a jiném vzdělání. Metodický pokyn k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví (Čj.: / )

ŽÁCI A STUDENTI JSOU POVINNI: řádně docházet do školy nebo školského zařízení a řádně se vzdělávat

ZÁKONNÍ ZÁSTUPCI DĚTÍ A NEZLETILÝCH ŽÁKŮ JSOU POVINNI : zajistit, aby dítě a žák docházel řádně do školy nebo školského zařízení

NA VYZVÁNÍ ŠKOLY SE OSOBNĚ ZÚČASTNIT PROJEDNÁNÍ ZÁVAŽNÝCH OTÁZEK TÝKAJÍCÍCH SE ŽÁKA INFORMOVAT ŠKOLU O ZMĚNĚ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI, ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH DÍTĚTE NEBO JINÝCH ZÁVAŽNÝCH SKUTEČNOSTECH, KTERÉ BY MOHLY MÍT VLIV NA PRŮBĚH VZDĚLÁVÁNÍ DOKLÁDAT DŮVODY NEPŘÍTOMNOSTI ŽÁKA VE VYUČOVÁNÍ V SOULADU S PODMÍNKAMI STANOVENÝMI ŠKOLNÍM ŘÁDEM Zákonní zástupci dětí a nezl. žáků jsou také povinni:

VĚROHODNOST OMLOUVÁNÍ = ABSENCE OVĚŘUJE TŘÍDNÍ UČITEL!!! K RUCE MÁME METODICKÝ POKYN  Co je důležité!

NEOML. ABSENCI DO 10 HODIN řeší: TŘÍDNÍ UČITEL, VÝCHOVNÝ PORADCE, PŘÍPADNĚ VEDENÍ ŠKOLY - A TO SE ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM ŽÁKA POZVAT TELEFONICKY, EM, DOPISEM /DOPORUČENÝM/

NEOML. ABSENCI NAD 10 HODIN řeší: ŘEDITEL SVOLÁ VÝCHOVNOU KOMISI, NA KTERÉ JSOU PŘÍTOMNI : ŘEDITEL NEBO ZÁSTUPCE ŘEDITELE ŠKOLY, VÝCHOVNÝ PORADCE NEBO TŘÍDNÍ UČITEL ZÁKONNÝ ZÁSTUPCE ŽÁKA, ZÁSTUPCE OSPOD ČI SOCIÁLNÍHO ODBORU MĚSTSKÉHO ÚŘADU

NEOML. ABSENCE PŘESÁHNE 25 HODIN ŘEDITEL ŠKOLY - ZAŠLE OZNÁMENÍ O POKRAČUJÍCÍM ZÁŠKOLÁCTVÍ OSPOD ČI MĚSTSKÉMU NEBO OBECNÍMU ÚŘADU (OHLAŠOVACÍ POVINNOST DANÁ ZÁKONEM) - MŮŽE JÍT O PŘESTUPEK - RODINA DOSTANE POKUTU - MŮŽE JÍT O TRESTNÝ ČIN - TRESTNÍ ZÁKONÍK (ZÁKON Č. 40/2009 SB.) § OHROŽOVÁNÍ VÝCHOVY DÍTĚTE - ODST. 1 - KDO, BYŤ I Z NEDBALOSTI, OHROZÍ ROZUMOVÝ, CITOVÝ NEBO MRAVNÍ VÝVOJ DÍTĚTE TÍM, ŽE B) UMOŽNÍ MU VÉST ZAHÁLČIVÝ NEBO NEMRAVNÝ ŽIVOT (ZÁŠKOLÁCTVÍ)

 Jakou roli má OSPOD?

- ZÚČASTNIT SE VK - POZVAT RODIČE A NEZL. NA OSPOD K POHOVORU - NASMĚROVAT RODINU NA ODBORNOU SLUŽBU (psycholog, pobyty, programy) - INICIOVAT A ULOŽIT VÝCHOVNÉ OPATŘENÍ - ABSENCI MÁ NA STAROSTI KURÁTOR, KTERÝ VYHODNOCUJE SITUACI, MÍRU OHROŽENÍ DÍTĚTE A PŘÍPADNĚ SESTAVÍ INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE Pracovníci oddělení SPOD jsou zejména oprávněni:

CO PRACOVNÍKŮM OSPOD POMŮŽE…

TO MŮŽE POMOCI i VÁM!

 včasné zachycení absence a její oznámení  přesná evidence zameškaných hodin a přijatých opatření ze strany školy  přesnost a věcnost v písemné komunikaci školy s rodiči a OSPOD  spolupráce TU či VP s pracovníkem OSPOD  nebát se konzultace s námi

VČASNOST JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ

 Příklad: Dítě končí povinnou školní docházku, má dlouhodobé problémy s absencí a na OSPOD je absence oznámena až ke konci školního roku, resp. v druhém pololetí…  Pohled OSPOD: Přehlížená absence u dětí má za následek ztrátu respektu k pravidlům školy a obecně k normám společnosti. Dítě rovněž ztrácí školní návyky a motivaci k dalšímu vzdělávání. V některém případě je zjištěno, že problém je v rodičích – OSPOD má kompetence, jak toto včas řešit. Nemusí jít vždy jen o problém dítěte.

DÍTĚ MÁ ŠKOLU TZV. „NA SALÁMU“, NÁSLEDNĚ PAK I RODIČE A NĚKDY I INSTITUCE  Pozdní a vágní řešení záškoláctví má za následek, že…

A tedy… ŠKOLA UKLÁDÁ ŽÁKŮM POVINNOSTI X ŠKOLA MÁ MÍT NÁSTROJE NA DODRŽOVÁNÍ TĚCHTO POVINNOSTÍ = ZÁSADY ŠKOLNÍ VÝCHOVY TAK MAJÍ SMYSL