Franz Kafka 1883 - 1924. STRUČNÝ ŽIVOTOPIS * 3.červenec 1883 na Starém Městě pražském. Německá universita v Praze – germanistika, práva. V l 1904-1922.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Němečtí spisovatelé v Praze
Advertisements

 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Franz Kafka ( Praha – Kierling Narodil se a žil v Praze, v rodině židovského velkoobchodníka s galanterií Hermanna Kafky a Julie.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
FRANZ KAFKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Romantismus.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_181 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Jitka Klauberová PředmětNěmecký.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_726_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Franz Kafka Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Pavel Gajdošík
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nela Sováková, Johana Černá
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-L-024. Franz Kafka b yl pražský spisovatel židovského původu, jeden z literárně nejvlivnějších a nejoceňovanějších spisovatelů 20.
OB 21-VVP-HUM-CJL-PAV-M-025
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Významní představitelé renesanční literatury
Jan Neruda - dílo.
AUTOR: Kateřina Křížová
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
FRANZ KAFKA PROMĚNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Božena Němcová (1820 – 1862).
Pražská nemecká literatúra
pracovní listy pro interpretaci textu
Franz Kafka.
Albert Camus ( ).
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Franz Kafka

STRUČNÝ ŽIVOTOPIS * 3.červenec 1883 na Starém Městě pražském. Německá universita v Praze – germanistika, práva. V l úředník v pojišťovnictví. Hlavní životní úkol – psaní. Propuknutí plicní choroby v r Po sedm let úporného zápasu s nemocí nepřestával psát. Zemřel 3. června 1924 v rakouském sanatoriu v Kierlingu u Klosterneuburgu.

Studia a mládí Narodil se v rodině židovského velkoobchodníka s galanterií Hermanna Kafky. Se svým otcem nevycházel dobře – cítil se osamocený, bezmocný.

V letech 1907 až 1922 …pracoval v Dělnické úrazové pojišťovně. V tomto zaměstnání byl velmi nešťastný a své zaměstnavatele neměl velmi rád; přesto dosáhl jistého kariérního úspěchu.

Jeho poměr k ženám byl více než komplikovaný. Přesto navázal vztah s několika ženami:  Felice Bauerová  Julie Vohryzková  Milena Jesenská,,Oženit se předpokládá jistotu a bez ní nemůže spojení jedné osamělosti s druhou osamělostí vytvořit vlast, vytvoří naopak galeje.“

V roce 1902 se setkal s Maxem Brodem. Kafka byl jako jeho hrdinové, depresivní, nešťastný, nenápadný a slabý. Cítil se být životním ztroskotancem a nepochopený. Lidem se vyhýbal, jeho přáteli byli Max Brod a Franz Werfel.

Pomník Franze Kafky v Praze Autor Jaroslav Róna, odhalení roku 2003

V jeho díle se objevuje: Jeho osobní duševní rozpolcenost. Pocit vyřazenosti a izolovanosti. Trýznivé a děsivé vnitřní vize. Hlavní témata: moc, výkon moci a její dopad na poddané osoby. Neuvěřitelně podivné humorné líčení. Hrdinové předmětem ponižování. Chmurnost příběhu – končí zpravidla tragicky a bezvýchodně.

Povídky vydané za života  Rozjímání, 1913 (Betrachtung)  Ortel, 1913 (Das Urteil)  Topič, 1913 (Der Heizer) – první kapitola románového fragmentu Nezvěstný  Proměna, 1915 (Die Verwandlung)  V kárném táboře, 1919 (In der Strafkolonie)  Venkovský lékař, 1918 (Ein Landartz)  Jezdec na uhláku, 1921 (Der Küberlreiter)  Umělec v hladovění, 1922 (Ein Hungerkünster)

Díla vydaná posmrtně  Popis jednoho zápasu, 1904  Obří krtek, 1914 (Der Dorfschullebrer)  Výzkumy jednoho psa, 1922 (Forschungen eines Hund)  Proces, 1914 (Der Prozess)  Zámek, 1922 (Das Schloss)  Amerika nebo Nezvěstný, 1927 (Amerika)

Proměna Hlavní postava: Řehoř Samsa - hodný a pracovitý syn, který však žije trochu stereotypním a nudným životem obchodního cestujícího. Pracuje ve firmě, aby splatil zaměstnavateli dluh rodičů. Forma: Napětí mezi zvláštním tématem a popisným slohem – neoscilujícím a neemotivním jazykem. Proměna v odporný hmyz důsledkem porušení řádu. (Konflikt mezi jeho vnitřní a vnější existencí.) Těžce nenese hrůzu proměny, ale nepřítomnost v zaměstnání. Rodina reaguje s brutalitou,,zdravého rozumu“, proměnu bere jako prostý fakt. Odlidštění příslušníků rodiny, vyvrcholí v závěrečném uspokojení nad Řehořovou smrtí. (Děsivá životaschopnost měšťáka, schopnost zapomínat.)

Citáty ,,Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.“ ,,Kdo hledá, nenajde, ale kdo nehledá, bude nalezen.“ ,,První známkou začínajícího poznání je touha zemřít.“ ,,Člověk může všechno, jen sám před sebou neunikne.“ ,,Život je neobratně sestavená hostina, při níž se netrpělivě čeká na předkrm, zatím co kolem přešla v tichu hlavní pečeně.“ ,,Mládí je šťastné pro svou schopnost vidět krásu. Kdo si uchovává schopnost vidět krásu – nestárne.“ ,, Snad existuje jen jeden hlavní hřích: netrpělivost. Kvůli netrpělivosti jsme byli vyhnáni z ráje: kvůli netrpělivosti se nemůžeme vrátit.“

Odkazy: (dílo,,Proměna“ online) (autor pomníku)