ANOTACE Materiál je určen žákům 3.třídy k seznámení s učivem o Sluneční soustavě. Materiál rozvíjí čtenářskou a informační gramotnost. Materiál je inovativní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neživá příroda – Slunce
Advertisements

TEPLO A SVĚTLO.
ZEMĚ A PLANETY.
PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Sluneční soustava 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Sluneční soustava – 5. ročník
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 17.
Anotace Materiál je určen žákům 3.třídy k seznámení s učivem o ochraně přírody v nejvyšším pohoří naší vlasti, také v nejbližším okolí naší obce. Materiál.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_26.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_23.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: 15.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 2.a 3.třídy jako seznámení s učivem o chráněných rostlinách. Materiál slouží také k procvičení čtení.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZŠ Netvořice
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

ANOTACE Materiál je určen žákům 3.třídy k seznámení s učivem o Sluneční soustavě. Materiál rozvíjí čtenářskou a informační gramotnost. Materiál je inovativní tím, že je určen pro použití na interaktivní tabuli. Žáci se mohou do práce aktivně zapojit, informace se odkrývají postupně a žáci mohou dopředu odhadnout, co je na fotografii. Titulky k fotografii se odkryjí dodatečně ke kontrole. V materiálu jsou animované prvky pro zpestření výuky. Součástí materiálu je závěrečné shrnutí a opakování.

patří do galaxie Mléčná dráha SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Mléčná dráha

Model sluneční soustavy

Slunce je ve středu Sluneční soustavy. Slunce je žhavá koule složená z plynů. Je zde ze všech těles největší a nejtěžší. Je naší nejbližší hvězdou, proto ji vidíme na obloze ve dne.

Při pozorování Slunce musíme být velmi opatrní. Oči si chráníme tmavými brýlemi.

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Nezáří svým vlastním světlem. Obíhají kolem Slunce. Je jich 8.

MERKUR – rychlý běžec Nejmenší planeta. Nejblíže Slunci. Krajina posetá kulatými jámami (krátery). Podobný našemu Měsíci. Obíhá kolem Slunce nejrychleji.

VENUŠE – Večernice i Jitřenka

Nevypadá jako duhová kulička?

Planeta Země, v pozadí Měsíc. Většinu povrchu Země pokrývá voda, menší část zemského povrchu tvoří pevnina.

MARS – načervenalá planeta podobná Zemi Jsou tu sopky a písečné pouště, kopce a údolí. Chybí tu tekoucí voda a vzduch.

JUPITER – pruhovaný obr Největší planeta sluneční soustavy. Jupiter má mnoho měsíců _Voyager_58M_to_31M_reduced.gif /e/e2/Jupiter-Earth-Spot_comparison.jpg

SATURN – nazdobená planeta Má krásné prstence složené z prachu, kamenů a ledu.

URAN – chladná planeta /Uranus%2C_Earth_size_comparison.jpg

NEPTUN – velmi chladná planeta Je velmi daleko od Slunce. Slunce na ní nehřeje.

A TEĎ SI TO ZOPAKUJEME:

Která planeta je největší? Slunce.Saturn.Jupiter.

Kolik planet je v sluneční soustavě? Sedm.Osm.Devět.

Kolikátá planeta je Země? Třetí.Čtvrtá.Pátá.

JMENUJ POPOŘADĚ PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY: Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn Uran Neptun

Seznam použitých materiálů: NASA ESA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA/APOLLO 17 CREW; TAKEN BY EITHER HARRISON SCHMITT OR RON EVANS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 3. ročník. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN BROCKEN INAGLORY. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. WikimediaCommons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HARMAN SMITH AND LAURA GENEROSA (NEE BERWIN), GRAPHIC ARTISTS AND CONTRACTORS TO NASA'S JET PROPULSION LABORATORY. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA/JOHNS HOPKINS UNIVERSITY APPLIED PHYSICS LABORATORY/CARNEGIE INSTITUTION OF WASHINGTON. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA AND THE HUBBLE HERITAGE TEAM (STSCI/AURA). Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA/JPL/USGS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOYAGER 2. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RUSLIK0. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _GPN jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Neptune_Full_Disk_View_- _GPN jpg NASA GODDARD LABORATORY FOR ATMOSPHERES. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Seznam použitých materiálů: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 3. ročník. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět: prvouka pro 2. ročník : učebnice. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 2 sv. Duhová řada. ISBN ŠTIKOVÁ, Věra. Metodický průvodce učební prvouka. Ilustrace Alena Baisová. Brno: Nová škola, 2004, 43 s. ISBN ŠTIKOVÁ, Věra. Metodický průvodce učebnicí prvouka 3. Brno, nám. SNP 9: Nová škola, 2007, ISBN