Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Klikneš-li na správnou odpověď, obarví se zeleně, chybná červeně.
Co je na obrázku? vesmír Galaxie

3 Klikneš-li na správnou odpověď, obarví se zeleně, chybná červeně.
Co je na obrázku? planeta Mars planeta Pluto planeta Země

4 Klikneš-li na správnou odpověď, obarví se zeleně, chybná červeně.
Co je na obrázku? Slunce planeta

5 Odpověz a kliknutím si potvrď správnost odpovědi.
Proč je Slunce nejdůležitější hvězdou? Jeho záření vnímáme jako světlo a teplo. Bez něho by neexistoval život na Zemi. Co je na obrázku? Odpověz a kliknutím si potvrď správnost odpovědi. Na obrázku jsou planety sluneční soustavy.

6 Na obrázku je kometa. Je to malé těleso sluneční soustavy. Je složené především z ledu a prachu. Komety jsou známé pro své nápadné ohony. Mezi nejznámější komety patří Halleyova kometa.

7 Souhvězdí je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi
Souhvězdí je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi. Tvoří zdánlivý útvar na obloze, který je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. Tyto v dávných dobách lidem připomínaly různé bohy, zvířata a podobně, podle kterých je pojmenovali. Spojnice hvězd tvořící souhvězdí Velké medvědice (Velký vůz) Spojnice hvězd tvořící souhvězdí Blíženců

8 Najdeš souhvězdí Velký vůz? Postupně klikej na hvězdy souhvězdí
. Najdeš souhvězdí Velký vůz? Postupně klikej na hvězdy souhvězdí Velkého vozu, které se rozsvítí. Polárka

9 Najdeš souhvězdí Malý vůz? Postupně klikej na hvězdy souhvězdí
. Najdeš souhvězdí Malý vůz? Postupně klikej na hvězdy souhvězdí Malého vozu, které se rozsvítí. Polárka

10 . Malý vůz Polárka Velký vůz

11 Seřaď planety podle vzdálenosti od Slunce
Seřaď planety podle vzdálenosti od Slunce. Klikej na planety a seřaď je od nejbližší k nejvzdálenější Slunci. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Neptun Pluto Merkur Venuše Uran Jupiter Saturn Mars Země

12 [cit. 2017-04-15]. Dostupné pod licencí Public domain na www:
NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team STScI/AURA), NGC 1300, spirální galaxie s příčkou vyfotografována z Hubbleova vesmírného dalekohledu, září [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < > NASA/Apollo 17 crew; taken by either Harrison Schmitt or Ron Evans , Modrá skleněnka, 7. prosinec 1972. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < > NASA/SDO (AIA), The Sun by theAtmosheric Imaging Assembly of NASA s Solar Dynamics Observatory – jpg, 19. srpna 2010, 00:32:21. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < > Original uploders was Power at cs.wikipedia, Planety a trpaslíčí planety sluneční soustavy v Češtině, Počeštěná verze plakátu IAU/NASA: září 2006. volné dílo [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < >

13 Geoff Chester, Halebopp031197. jpg, htpp://www. usno. navy
Geoff Chester, Halebopp jpg, htpp:// 11. březen 1997, 09:55, [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < > Autorem obrázku planet vzdálených od Slunce je Zdeněk Hanzelín.


Stáhnout ppt "Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google