Mezi oborem a didaktikou aneb o problému „teorie praxe“ ve vzdělávání učitelů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Teorie a výzkum v oborových didaktikách
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
katedra pedagogiky PedF UK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
IC Věnovat soustředěnější pozornost hloubce konceptové analýzy probírané situace, „zpomalit“ proces analýzy, více jej opírat o rozbor oborových.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Cíle studia didaktiky pedagogiky
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Základní principy geografického výzkumu
XII. ročník konference ČAPV
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Základy pedagogické metodologie
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
9. Tvorba individuálního plánu
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Obecná didaktika ÚVOD.
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Věda & struktura vědecké práce
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
9. Tvorba individuálního plánu
Úvod do kvalitativního výzkumu
Konstruktivismus Zora Syslová.
6. Normativní a empirická pedagogika sportu a jejich význam
Zkoumání kvality výuky
Institucionální akreditace
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Mezi oborem a didaktikou aneb o problému „teorie praxe“ ve vzdělávání učitelů

Oborové didaktiky – svorník teorie vzdělávání a vzdělávací praxe Oborové didaktiky jsou akademické disciplíny nejúžeji spjaté se vzdělávací praxí, protože řeší stejnou problematiku jako učitelé: jak zabezpečit co nejlepší podmínky k žákovskému učení a poznávání obsahu prostřednictvím výuky. Ve vztahu ke školní praxi výuky mívají oborové didaktiky mezi (budoucími) učiteli relativně nejvyšší autoritu mezi pedagogickými disciplínami.

Autorita oborových didaktik mezi studenty učitelství – pozitivní důsledek obsahové zakotvenosti Šetření na Ped F UK v Praze březen až květen 2015, 865 respondentů, z toho 82 % žen a 18 % mužů (vzorek svými parametry odpovídá nejdůležitějším charakteristikám zkoumané populace) Většina studentů je spokojena s množstvím a kvalitou oborové přípravy v rámci oborově didaktických předmětů: velmi důležitý předmět – 80% souhlasu (v porovnání univerzitní základ: 6%, pedagogicko- psychologická příprava: 14%), relativně nejlepší předmět – 83 % souhlasu (v porovnání univerzitní základ: 6%, pedagogicko- psychologická příprava: 11%). Většina studentů navrhuje co nejširší rozsah výuky v oborových didaktikách během studia: předměty zaměřené na didaktiku učebních předmětů by měly být zařazovány již v rámci bakalářského studia: 89 % souhlasu Poučení: Ztráta syntézy? Odloučení oborově didaktické přípravy od přípravy v univerzitním základu a pedagogicko-psychologické přípravy?

Izolovanost oborových didaktik – negativní důsledek obsahové zakotvenosti Rozrůzněnost oborových didaktik plyne z jejich obsahové zakotvenosti ve všeobecně vzdělávacích předmětech školní praxe. Obsahové zakotvení oborovým didaktikám umožňuje věnovat se soustředěně tematice určitého (odborného) obsahu (resp. obsahové transformace) a přiklání je jak k realitě vzdělávacích předmětů ve školní praxi, tak k příslušným předmětným oborům. Obsahové zakotvení je ale provázáno s nutností porozumět obecným antropologickým a ontogenetickým podmínkám poznávání a učení (filozofie, psychologie, pedagogika…), a tak způsobuje badatelskou výlučnost oborových didaktik. Badatelská výlučnost oborových didaktik vyvolává aktuální a v současnosti nedostatečně řešený problém: relativní izolovanost diskurzivních polí jednotlivých oborových didaktik.

Výlučnost badatelského předmětu oborových didaktik Příliš ohraničené pole diskurzu Oslabení syntézy Nedostatek teorie („metodikaření“) Důsledek v akademické praxi: slabost odborného diskurzu oborových didaktik nadměrná závislost na předmětném oboru, nebo nadměrná závislost na pedagogice Vzdělávací předmět A Vzdělávací předmět C Vzdělávací předmět B Oborová didaktika A Oborová didaktika B Předmětný/é obor/y Předmětný/é obor/y Předmětný/é obor/y Pedagogika Psychologie Kognitivní vědy … Filozofie Oborová didaktika C

Výzkum: koncepční východisko Nárok na vědecký status oborových didaktik s udržením syntetické povahy kontaktu se vzdělávací praxí → propojení empirického výzkumu s teorií prostřednictvím explikace zjištěných faktů. Maximální nárok: „Empirický vědecký systém musí dovolovat své vyvrácení zkušeností“ – princip falzifikace založený na deduktivní metodě spojené s empirickým ověřováním (Popper, 1997, s. 20) Porozumění charakteristické povaze faktů je důležitou podmínkou pro pochopení specifického charakteru příslušné badatelské disciplíny s ohledem na klíčový vztah mezi teorií a faktografií. „Vědecké faktum a vědecká teorie nejsou navzájem … kategoricky oddělitelné: (Kuhn, 1997, s. 20). Oborové didaktiky jsou svou povahou sociohumanitní disciplíny i tehdy, pokud se vztahují k přírodovědným předmětům nebo k matematice. V sociohumanitních vědách a speciálně v didaktice jsou fakty v principu nikoliv extensionální, ale intensionální povahy: jsou to „reprezentace reprezentací“ (Giddensova dvojí hermeneutika) – „rozum zkoumá /ne/rozumnost“. „Intensionální“ fakt je založen na studiu lidských praktik → objektivizace psychosociokulturní reality

Objektivizace v učitelství: problém analytického rozštěpu syntetické zkušenosti UČITEL znalost obsahu UČITEL didaktická znalost obsahu Oborový fakt (ideálně typický výrok): Karlova univerzita byla založena roku Oborově didaktický fakt: Žák A při řešení úlohy X tvrdí, že Karlova univerzita byla založena roku Žák B kritizuje tvrzení, že Karlova univerzita byla založena roku (Slavík & Janík, 2005, srov. Skovajsa, 2013) Znalost pedagogická, psychologická…

Teoretizace „rozštěpu zkušenosti“: dvojdimenzionální povaha oborově didaktického faktu Specifičnost učitelských praktik → specifičnost didaktického přístupu k sociokulturní realitě: profesní aktivita učitele nemá cíl v samotném zpracování obsahu, ale v žákovském učení (Slavík 1995; Janík & Slavík, 2009). → reprezentována termínem didaktická znalost obsahu (Shulman 1986) Didaktická znalost obsahu – dvě odlišné epistemologické perspektivy v učitelství (Bromme, 2005, 2008): 1.Ontodidaktika: znalosti (deklarativní & procedurální) vztahující se k účinným formám reprezentace obsahu; 2.Psychodidaktika: didakticky funkční porozumění specifickým učebním obtížím a (pre)koncepcím žáků (Shulman 1986, Janík & Slavík, 2009).

Proslulá maturitní úloha 22: ilustrace dvojí dimenze oborově didaktického faktu Správná odpověď /?/: Položka B (plášť kužele – „čepice“) Položka C (povrch rotačního kužele, s podstavou) r – poloměr, d – průměr, v – výška, s - poloměr pláště, S – střed podstavy, V – vrchol Problém syntézy ontodidaktické a psychodidaktické dimenze Problém chórismu

Výzkum praktik a syntetizující pojetí v didaktické teorii: učební úloha jako badatelské východisko Výzkum praktik vychází z interpretačních rámců, které užívají intencionální aktéři k utváření a výkladu své zkušenosti z praktik. Učební úloha je sociokulturní praktika vědomě zakotvená v kulturních strukturách vypracovaná učitelem v roli experta. Kvalita interpretačního rámce v učitelství je podmíněna didaktickou znalostí obsahu. Analýza obsahu Analýza žákovských předpokladů U ČEBNÍ ÚLOHA Cíl výuky Hodnocení Řešení úlohy žákem Analýza překážek v žákově učení Tvorba: konstrukce úlohy Kontext kurikulární, společenský…

Objektivizace v učitelství: interpretační rámec & kulturní konstrukt VÝZKUMNÍK badatelská znalost & didaktická znalost obsahu Objektivizace – abstrakční zdvih: výzkum praxe UČITEL didaktická znalost obsahu Interpretační rámec (gestalt, schéma) Kulturní konstrukt (teorie) & Interpretační rámec Giddens, 1984; Korthagen et al., 2013; Skovajsa, 2013, Janík et al., 2013 „slippage“ klouzání pojmů

Transdidaktika – diskurzivní pole oborových didaktik Navzdory příslušnosti k rozmanitým předmětům je oborovým didaktikám společný didaktický způsob myšlení, teoretizace a výzkumu. Proto všechny oborové didaktiky mají předpoklady rozvíjet své teorie a metodologii ve společném diskurzivním poli napříč vzdělávacími předměty (Stuchlíková & Janík et al., 2015, s. 448). Vzdělávací předmět A Vzdělávací předmět C Vzdělávací předmět B Oborová didaktika A Oborová didaktika C Předmětný/é obor/y Předmětný/é obor/y Předmětný/é obor/y Pedagogika Psychologie Kognitivní vědy … Filozofie Oborová didaktika B Alternativa? „Slepá skvrna“ „věda nemyslí“ …nevysvětluje „vztah svých teorií (a tedy ideální reality, kterou tyto teorie zastupují) a světa smyslů (v němž jsou tyto teorie aplikovány), ačkoliv tento vztah je … na celém problému možnosti objektivního poznání tím nejzajímavějším a klíčovým“ Kolman (2011, s. 19) ← M. Heidegger; Platon

Konsekvence Vytváření příležitostí k transdidaktickému diskurzu (oborových didaktiků, učitelů z praxe, odborníků z jiných oborů) v akademickém prostředí a v přípravě učitelů Výzkum praktik (kazuistiky, resp. případové studie): ohnisko oborově didaktického/transdidaktického diskurzu. Co bylo doposud (a může být i v budoucnu) vykonáno: DiViWeb: Videokluby (IVŠV Ped F MU Brno) Inkubační centra (Ped F UK Praha) Studijní předměty (Reflexe a hodnocení kvality výuky – Ped F ZČU Plzeň)