Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Spolupráce s mikroregiony
Výtěžnost tříděného sběru dle komodit v v jednotlivých krajích ČR v roce 2006 Podprůměrná výtěžnost bez kovů.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Systém nakládání s odpady
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak jsme třídili a jak třídíme odpad Základní škola ve Vejprtech M.Nuslauerová Projekt Rodinné výchovy- Životní prostředí a vliv na naše zdraví Rok 2007/2008.
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
SOUČASNÁ SITUACE Relativní spokojenost se svozovými společnostmi Výhrady k nákladům PERGO Rekreanti (obecnější problém) DOTAZNÍKY.
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
ENVICON, s.r.o. Ing. Ida Svobodová
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Optimalizace nákladů a sběrných systému obcí Konference „ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI,“
Odpadové hospodářství
Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_05 NázevRozpočet domácnosti Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Obecní úřad Pstruží Pstruží 93 Obec Pstruží pro občany Chcete snížit náklady na domácnost? Obec pro Vás zajistila příležitost snížit náklady domácností.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Zdeněk Navrátil 02. září 2015.
Recyklační hra.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
Finanční gramotnost ROZPOČET Pan Kouřil je svobodný, bydlí sám v nájemném bytě a má ze zaměstnání pravidelný měsíční příjem korun. Jednou za tři.
Studie optimalizace odpadového hospodářství pro 10 obcí v Libereckém kraji Studie optimalizace odpadového hospodářství pro město Turnov červen 2013.
EVVO aktivity pro školy
INFRASTRUKTURA PRO ODDĚLENÝ SBĚR VYUŽITELNÝCH A NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V ÚSTECKÉM KRAJI „DOPNĚNÍ SÍTĚ SBĚRNÝCH DVORŮ V ÚSTECKÉM KRAJI“
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
Nový formulář čtvrtletního výkazu „o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích“ - od 1. čtvrtletí 2007 vstupuje.
Krajský projekt v roce 2011 na území Pardubického kraje  Projekt košů  Regionální komunikační aktivity  Projekt nádob  Projekt košů  Vzdělávací programy.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Čistá Vysočina Bc. Jana Böhmová Čistá Vysočina Historie  Hledání komunitní aktivity v rámci mezinárodní kampaně Den Země.  Vycházení ze.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
Pravidelné setkání obcí svozové oblasti firmy REMIT s.r.o. v systému EKO-KOM a.s Expozice času Šternberk , 9.00 hod.
1 2 3 Drmaly č. 1 (u vjezdu do Lesní školky), stanoviště pro: 1ks papír, 1ks plast, 1ks sklo Drmaly č. 2 (nad návsí), stanoviště pro:1ks papír, 1ks plast,
FLL 2015/16 Hodkovice nad Mohelkou Medvíďata Nakládání s odpady ve městě Hodkovice nad Mohelkou.
Optimalizace odpadového hospodářství v Pyšelích
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Změna způsobu separace na Jesenicku
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Infokanál obce Vigantice
Praha 5. březen 2018 Milan Havel – Arnika
KTV PRŽNO Únor 2018.
Infokanál obce Vigantice
Infokanál obce Vigantice
Infokanál obce Vigantice
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Infokanál obce Vigantice
Poplatky za „komunální odpad“
Transkript prezentace:

Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění

Podpora meziobecní spolupráce Systémy motivace Princip dobrovolnosti Finanční úlevy na poplatku za sběr a svoz odpadu na základě množství vytříděného odpadu Informování občanů o statistikách OH o srovnávání jednotlivců v rámci obce o srovnávání obcí

Podpora meziobecní spolupráce Nový Bor: Motivační systém pro občany (již od r. 2008) Kromě hnízd pytle s čárovými kódy: plasty, papír, elektro Počáteční investice: Kč (software: Kč) Tříděný odpad: roční výdaje cca 1,0 mil. Kč, příjem od EKO-KOMu 1,7 mil. Kč Úleva na poplatcích pro obyvatele: až 100 % poplatku (hradí svozová společnost ze svého, ročně cca Kč) Nové pracovní pozice (VPP) bor/ftp/File/MeU/_OSM/odpady/Motiva%C4%8Dn%C3%AD%20program%20pro%20ob%C4%8Dany%20v%20separci %20odpadu.pdfhttp:// bor/ftp/File/MeU/_OSM/odpady/Motiva%C4%8Dn%C3%AD%20program%20pro%20ob%C4%8Dany%20v%20separci %20odpadu.pdf

Podpora meziobecní spolupráce Mikulovsko: Integrovaný systém nakládání s odpady Technika na vážení odpadu při výsypu Na základě registrace vydána očipovaná nádoba nebo pytle se sadou čárových kódů Pro občana snížení výše poplatku až o 70 %, nastaveno tak, aby se občan nesnažil získat odpad odjinud Dostupnost dat o třídění jednotlivých komodit za jednotlivé domácnosti přes internet, srovnávání → motivace formou soutěže mezi občany (za domácnosti, za obce/městské části)

Podpora meziobecní spolupráce aspx?mod=1547

Podpora meziobecní spolupráce Jiřetín pod Bukovou: Červené pytle Obecní úřad rozdává čárové kódy Do pytlů se dává více recyklovatelných odpadů (papír, plast, nápoj, kartony, textil, drobné kovové obaly/tenkostěnný hliník, baterie, drobné elektro) Kontrola, evidence a dotřídění ve sběrném dvoře Pro občana snížení výše poplatku až o 60 %, 10 Kč za plný pytel / 15 Kč za pytel pouze s papírem Dostupnost dat o třídění jednotlivých komodit za jednotlivé domácnosti přes internet, srovnávání → motivace formou soutěže mezi občany

Podpora meziobecní spolupráce Jihlava: Program zodpovědného nakládání s odpady Přihlášení občana do programu na základě vyplnění registrace a získání „odpadové karty“, 2 programy: „Vím, kam s odpadem“ – min. 4x odevzdat odpad ve sběrném dvoře či kompostárně „Třídím zodpovědně a má to smysl“ - na min. 8 měsíců snížit počet nádob, objem nádob či frekvenci svozu nádob Úleva: odvíjí se dle nákladů města na svoz separovaného odpadu (v r cca 65 Kč osoba/rok v každé zapojené domácnosti) nakladani-s-odpady/d /p1=77625

Podpora meziobecní spolupráce Jihlava: Program zodpovědného nakládání s odpady Přihlášení občana do programu na základě vyplnění registrace a získání „odpadové karty“, 2 programy: „Vím, kam s odpadem“ – min. 4x odevzdat odpad ve sběrném dvoře či kompostárně „Třídím zodpovědně a má to smysl“ - na min. 8 měsíců snížit počet nádob, objem nádob či frekvenci svozu nádob Úleva: odvíjí se dle nákladů města na svoz separovaného odpadu (v r cca 65 Kč osoba/rok v každé zapojené domácnosti) nakladani-s-odpady/d /p1=77625