Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše … vznik a vývoj.
Advertisements

Shrnutí učiva raného středověku
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Raný středověk 5. – 11. století
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Islám Arabové.
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Arabská říše Islám.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověká kultura Románský sloh
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Franská říše.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Franská říše
Franská říše 7. ročník.
Byzantské umění.
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.3 Arabská říše Název sady: Raný a vrcholný středověk Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
EU peníze středním školám
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francká říše Petr Procházka
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Křesťanství a středověká Evropa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
Byzantská říše.
"první významný stát ve středověku"
Franská říše opakování.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí Název sady: Raný a vrcholný středověk Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Jedná se o prezentaci určenou k opakování učiva. Může rovněž posloužit k procvičení látky před testem. Úkoly vedou žáky k porovnání kulturních odlišností západoevropské, byzantsko-slovanské a islámské civilizací. Prezentace obsahuje animace.

OPAKOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ hlavních raněstředověkých kulturních oblastí

FRANSKÁ ŘÍŠE BYZANTSKÁ ŘÍŠE ARABSKÁ ŘÍŠE

Poznáš, ze stručné charakteristiky, o kterou osobnost se jedná? 1/ Podmanil si většinu území dnešního Německa a Francie a stal se 1.králem Franků. 2/ Jeho rodištěm byla Mekka. Původně kupcem, později prorokem nového náboženství. 3/ Vydal zákoník. Byl současně hlavou státu i církve. 4/ Dbal o rozvoj vzdělanosti, na svůj dvůr zval významné učence i umělce. 5/ Cestovatel, nejstarší popis Prahy(10.století). Chlodvík Mohamed Justinián I. Karel Veliký Ibrahím íbn Jákub

Najdi odpovídající dvojice : 1/ marka 2/ minaret 3/ ikona 4/ džihád 5/ minuskula 6/ chalífa a) obraz svatého e) věž s balkonovým ochozem u kostela b) titul arabského vládce f)svatá válka na obranu či k šíření islámu c) písmo d)územní jednotka v příhraničních oblastech

Z písmen slož slovo a objasni jeho význam : O K T O G O N C A E S A R O P A P I M U S S A F I G U R Á LN O S T -8boká stavba -Kaple Panny Marie -Cáchy (dnes Německo) -panovník hlavou státu i církve -Byzantská říše -Justinián I., 6.století -islám zakazuje zobrazovat lidské bytosti

Najdi a oprav chyby : 1/ Byzantský panovník Dagobert vyhrál nad západ. Slovany. 2/ Karel Martel zastavil další pronikání Arabů do západ. Evropy roku 631 v bitvě u Wogastisburku. 3/ Miniatura je obraz složený z malých kousků. 4/ Největší rozkvět Byzantské říše nastal v 8.století za vlády císaře Justiniána. 5/ Arabové seznámili Evropu s řadou „novinek“, například s arabskými číslicemi, s pomeranči, s liliemi, aj. 6/ Roku 1711 dobyli Arabové Skandinávský poloostrov. prohrál se 732 v bitvě u Poitiers. Mozaika v 6.století 711 Pyrenejský Franský

Zařaď pojmy do správného domečku : Franská říše Cáchy Byzantská říše Arabská říše papež Istanbul Hárún ar-Rašíd mešita patriarcha Germáni Hagia Sofia beduíni Damašekmajordomus pravoslaví Karel Veliký korán

Použité zdroje : ilustrace klipart