Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Účinky gravitační síly na kapalinu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
16.1 Vztlaková síla Tato síla se nazývá vztlaková.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Hydrostatický tlak.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V.
f – sekunda yveta ančincová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co bude plavat? Co bude plavat na hladině a co ne? PROČ?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi černé ovce metr tuna látka miligram atom l kilogram kg gram.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Co mají společného zlomky
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
1. Urči co se pohybuje snáze?
Přípravný kurz Jan Zeman
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 2. Co o tématu znám TLAK Tlak je fyzikální veličina, kterou značíme p a její jednotkou je Pa. Tlak závisí na tlakové síle a obsahu plochy, na kterou síla působí.

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 3. Jaké si řekneme nové termíny Fyzikální veličina: HYDROSTATICKÝ TLAK Značka: p h Základní jednotka: Pa Odvozené jednotky: kPa, MPa

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 4. Co si řekneme nového Hydrostatický tlak bychom mohli přeložit, jako tlak ve stojící vodě. Je to tlak, který vyvolává kapalina působící na dno tlakovou silou. V každém místě kapaliny je tlak vyvolán tíhovou silou kapaliny, mezi daným místem a hladinou. Hydrostatický tlak závisí na: hloubce hhustotě kapaliny ρ p h = h. ρ. g

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 5. Procvičení a příklady Nádobu s plochou dna 200 cm² naplníme vodou do výšky 30 cm. 1.Vypočítej objem nádoby 2.Vypočítej hmotnost vody 3.Vypočítej tíhovou sílu 4.Vypočítej tlak vody na dno hrnce. V = S. h V = V = 6000 cm³ = 0,006 m³ m = ρ. V m = ,006 m = 6 kg Fg = m. g Fg = Fg = 60 N p h = h. ρ. g p h = 3000 Pa p h = 0, p h = F : S p h = 3000 Pa p h = 60 : 0,02

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 6. Něco navíc BLAISE PASCAL Narozen 19. června 1623 v Clermontu Francouzský matematik, fyzik, filozof, teolog a spisovatel Ve fyzice se věnoval problematice vakua a šíření tlaku. Dělal mnoho pokusů na základě nichž přišel na „Pascalův princip“ – šíření tlaku v kapalinách Byla po něm pojmenována jednotka tlaku V matematice se věnoval kuželosečkám a sestrojil počítací stroj Zemřel 19. srpna 1662

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 7. CLIL HYDROSTATIC PRESSURE Depends on: The depth The density The gravity Hydrostatic pressure increases with depth.

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 8. Zpětná vazba - test Odpověz na otázky: Na čem závisí hydrostatický tlak? Co je příčinou hydrostatického tlaku? Jaký je vzorec pro výpočet hydrostatického tlaku? Jakým způsobem můžeme zmenšit hydrostatický tlak na dno? Jaký hydrostatický tlak působí ve vodě v hloubce 50 m, 100 m, 2,5 km a 5 km? Jak by se změnil hydrostatický tlak v těchto hloubkách, kdyby byla místo vody rtuť? V jaké hloubce vody by byl tlak 6800 Pa? Odvoď vzorec.

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 9. Použité zdroje