MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta, hřbet, před příprava Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 511 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 511
SKOPOVÉ MASO Kýta – řízky, plátky, medailonky, pokrmy na jehle Hřbet – žebírka O kterou část masa jde? KýtaHřbet
PŘEDPŘÍPRAVA omýt, osušit, nakrájet na porce, naklepat, zformovat, naseknout, marinovat, kořenit, odležet většina minutek ze skopového masa se musí před tech.úpravou nechat odležet ( při odležení maso solíme, kořeníme, potíráme olejem) maso chuťově zvýrazňujeme: česnek, cibule, kečup česnek, cibule, kečup citr.šťáva, destiláty ČV citr.šťáva, destiláty ČV bylinkové směsi bylinkové směsi upravujeme na pánvi, roštu, rožni i konvektomatu podáváme na zahřátém talíři
JEHNĚČÍ ŘÍZEK SMŽENÝ Kýtu zbavím povrchových blan Nakrájíme řízky Naklepeme Nařízneme Osolíme Obalíme v trojobalu Smažíme 3.
JEHNĚČÍ S CITRÓNEM vykostíme kotletu srolujeme, opečeme na másle 2 – 3 minuty maso vyjmeme do výpeku přidáme víno, vývar, bobkový list, citrónovou kůru, osolit, opepřit maso přeléváme výpekem 4.
JEHNĚČÍ S HOUBOVOU OMÁČKOU kýtu na nudličky, přidáme česnek, pórek, žampiony omáčka: škrobová moučka, rýžové víno nebo suché sherry, vodu, chilli omáčku a nechat odležet smícháme s masem, prohřejeme 2 – 3 minuty, zastříkneme sezamovým olejem a servírujeme s červenými chilli 5.
ZDROJ: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti