MĚŘENÍ EFEKTIVITY PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ aneb jak měřit něco, co se nestalo Herlíkovice, 22. 10. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Advertisements

„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Žádost o grant Metoda fundraisingu. 1. Průvodní dopis Identifikuje vaši organizaci (případně i vaši partnerskou organizaci, se kterou žádáte o grant.
Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje na období
Kritéria efektivity - doporučení Pracovní seminář pro obce
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
VY_32_INOVACE_SVF35260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Situační prevence -MKDS- Cíl ● preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách, ● snížení trestné činnosti /i přestupků/ a její.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Setkání s veřejností na téma bezpečnost městys Nehvizdy 5. ročník.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Strategie.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN
Žádost o grant.
Setkání s veřejností na téma bezpečnost
Evaluace v mateřských školách
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Realizace pilotního vzdělávacího kurzu pro specialisty v oblasti prevence kriminality (PK) odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR
10 pilířů reformy Policie ČR
Hraj si, ale nezahrávej! Preventivní projekt zaměřený na problematiku
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
6 KONTROLA. Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení příspěvkových organizací.
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Školení poskytovatelů sociálních služeb Benchmarking sociálních služeb realizované v rámci zakázky „Vytvoření informačního katalogu“ Projekt „Katalog.
Vyhodnocení stavební zakázky
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

MĚŘENÍ EFEKTIVITY PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ aneb jak měřit něco, co se nestalo Herlíkovice,

Vlastní uspokojení Zpětná vazba pro spolupracující partnery Zpětná vazba pro cílovou skupinu Zpětná vazba pro zadavatele/donora Poučení do budoucna Důvody pro hodnocení preventivních opatření HodnoceníZadavatelPříjemciPartneřiRealizátor

Pozitiva a přínosy prevence protiprávní činnosti

Jsou lidé, kterým pomůže nestát se oběťmi. Jsou lidé, kterým pomůže nestát se pachateli. Jsou škody, které se podaří odvrátit. Přináší trvanlivá řešení. Posiluje pocit bezpečí. Ovlivňuje společenskou atmosféru. Propojuje lidi a instituce. Uvolňuje ruce represivním složkám. Snižuje náklady na udržování bezpečnosti. Pozitiva a přínosy prevence protiprávní činnosti

Opatření sociální prevence Vytváření volnočasových alternativ pro různé (a různě) rizikové skupiny Vzdělávání a jiné posilování kompetencí Streetwork a jiné formy asistence, včetně pomoci obětem trestných činů Opatření situační prevence Zvyšování úsilí při páchání protiprávní činnosti Zvyšování rizika dopadení pro pachatele protiprávní činnosti Snižování výnosů z trestné činnosti Omezování podnětů k páchání protiprávní činnosti Informační kampaně Infrastrukturní aktivity Typologie preventivních projektů

Statistické ukazatele (zjištěné přestupky a trestné činy, tísňová volání, oznámení apod.) Co lze sledovat #1

Statistické ukazatele (zjištěné přestupky a trestné činy, tísňová volání, oznámení apod.) Ostatní kvantifikovatelné ukazatele (počet „zasažených“ osob apod.) Co lze sledovat #1

Statistické ukazatele (zjištěné přestupky a trestné činy, tísňová volání, oznámení apod.) Ostatní kvantifikovatelné ukazatele (počet „zasažených“ osob apod.) Nekvantifikovatelné ukazatele (mediální odezva, hodnocení nezávislých odborníků apod.) Co lze sledovat #1

Statistické ukazatele (zjištěné přestupky a trestné činy, tísňová volání, oznámení apod.) Ostatní kvantifikovatelné ukazatele (počet „zasažených“ osob apod.) Nekvantifikovatelné ukazatele (mediální odezva, hodnocení nezávislých odborníků apod.) Subjektivní ukazatele (vnímání ze strany příjemců opatření apod.) Co lze sledovat #1

Udržitelnost (dostupnost zdrojů, rozložení odpovědnosti apod.) Co lze sledovat #2

Udržitelnost (dostupnost zdrojů, rozložení odpovědnosti apod.) Procesní ukazatele (plán vs. realita, dobré praxe a slepé uličky apod.) Co lze sledovat #2

Udržitelnost (dostupnost zdrojů, rozložení odpovědnosti apod.) Procesní ukazatele (plán vs. realita, dobré praxe a slepé uličky apod.) Náklady (finanční i nefinanční, povaha zdrojů apod.) Co lze sledovat #2

Udržitelnost (dostupnost zdrojů, rozložení odpovědnosti apod.) Procesní ukazatele (plán vs. realita, dobré praxe a slepé uličky apod.) Náklady (finanční i nefinanční, povaha zdrojů apod.) Nákladová efektivita (prostředky, ušetřené jinde, stojí projekt „za to“?) Co lze sledovat #2

Chybná vstupní analýza Nevím, co řeším – nevím, co měřím. Projekty prevence kriminality musí vycházet z toho, že existuje nějaký “poznaný jev”, který dosahuje nějaké intenzity a je (nebo prokazatelně bude) jím zasažena nějaká část společnosti. Chybné zacílení Nevím, čeho chci dosáhnout. Cíle projektu musí být specifické, měřitelné, adekvátní, realistické a termínované. Dosažení cíle je hlavním kritériem vyhodnocení. Chybné měřítko Nevím, zda výsledek znamená úspěch Dosažená změna musí být popsaná v srozumitelných pojmech. Chybná metodologie Úskalí hodnocení preventivních opatření

Kde se dozvědět více

Děkuji za pozornost Michal Tošovský, Otevřená společnost, o.p.s. |