Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hraj si, ale nezahrávej! Preventivní projekt zaměřený na problematiku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hraj si, ale nezahrávej! Preventivní projekt zaměřený na problematiku"— Transkript prezentace:

1 Hraj si, ale nezahrávej! Preventivní projekt zaměřený na problematiku
zneužívání tísňových linek

2 Přijatá volání na linku 158 v Praze
průměrně volání denně každý den má zhruba10 přijatých hovorů charakter zneužití tísňové linky

3 Příklady zneužití tísňové linky 158
Malé děti volají o přestávkách ze školy mezi vyučovacími hodinami nebo po příchodu domů, když ještě rodiče nejsou doma: na lince je ticho, nebo je slyšet dětský smích, nebo se ozývá oznamování nesouvislých nesmyslů. Školáci jakéhokoliv věku ze strachu před zkoušením či písemkou nahlašují umístění bomby ve škole. Podnapilí občané, kteří policistům sprostě nadávají a snaží si tak vybít zlost. Lidé, kteří se nudí a touží po tom vidět na vlastní oči zásah IZS, volají do ulice, kde bydlí, policisty a záchranáře k nějaké události, která se vůbec nestala a jen je pozorují. Nemocní a duševně narušení lidé, kteří mají nutkavou touhu řešit svůj problém se složkami, se kterými vůbec nijak nesouvisí.

4 Postihy za zneužívání tísňové linky
Volající si obvykle neuvědomuje, že se dopouští tímto zneužívajícím voláním protiprávního jednání. Šíření poplašné zprávy (zákaz činnosti či trest odnětí svobody v délce dvou let). Vystavení se riziku úhrady vynaložených finančních nákladů na „planou“ záchrannou akci. Vystavení se riziku správního řízení s Českým telekomunikačním úřadem (pokuta, zrušení telefonní linky).

5 Údaje v číslech 2012 od začátku roku evidujeme 16 trestných činů šíření poplašné zprávy policisté vypátrali celkem 15 volajících (objasněno 94%) ve dvou případech podalo KŘP hl. m. Prahy podnět Českému telekomunikačnímu úřadu ke zrušení telefonní stanice 2011 evidováno 12 TČ šíření poplašné zprávy, objasněno 41 % 2010 evidováno 14 TČ šíření poplašné zprávy, objasněno 28%

6 Preventivní projekt Preventivní projekt „Hraj si, ale nezahrávej“ bude obsahovat celkem 3 videospoty. První dokončený spot pouštíme v první polovině prosince do všech pražských škol, volnočasových sdružení, zveřejňujeme jej na webových stránkách policie.cz, stránkách partnera projektu zpmvcr.cz, a dále u spolupodílejících se složek IZS hzspraha.cz a zzshmp.cz .

7 Děkujeme za pozornost Partner projektu: Mediální partner projektu:
Preventivně informační oddělení KŘP hl. m. Prahy Tel Partner projektu: Mediální partner projektu:


Stáhnout ppt "Hraj si, ale nezahrávej! Preventivní projekt zaměřený na problematiku"

Podobné prezentace


Reklamy Google