OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U-3-018. Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Advertisements

Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Zánik trestů a ochranných opatření
Organizace soudnictví v ČR
10. Právní odpovědnost a její druhy
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Základy práva Trestní právo
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Trestní právo Trestní zákon
Trestní právo Trestní odpovědnost Trestný čin
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Trest smrti.
Trestní právo hmotné II.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Vývojová stadia trestného činu
Sankční systém trestního práva Přednáška
Základy správního práva trestního
Tresty a ochranná opatření
Sankční systém trestního práva
Trestní právo Prezentace.
Sankční systém trestního práva Přednáška
2. Správní trestání a správní delikty
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Veronika Mikšíková TRESTNÁ OPATŘENÍ PRO DĚTI A MLADISTVÉ.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Název projektu: Moderní škola
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-1-019
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Věková hranice českého práva
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
, Písek SPRÁVNÍ PRÁVO II. LS 2012.
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Žídek Jan. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U-3-018

Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová

Když někdo úmyslně zabije člověka, je to tragédie pro oběť i pro jeho blízké. Ale jaké to má důsledky pro nás ostatní, kteří vraha ani oběť neznáme? Mnozí by si mohli myslet, že se jich to nijak netýká... Není to ale tak, najednou máme mezi sebou člověka, pro nějž lidský život nemá žádnou cenu.

Hlavním právním předpisem je TRESTNÍ ZÁKON, který stanovuje: - jaké jednání označujeme jako zločin (trestný čin) - jaké tresty za ně mohou soudy ukládat ZLOČIN (TRESTNÝ ČIN) = jednání, které naplňuje znaky popsané v trestním zákoně a které dosahuje stanoveného stupně společenské nebezpečnosti PŘESTUPEK = delikt v oblasti správního práva, který nemá mimořádně závažné protispolečenské důsledky

Druhy trestů: ● Za zločiny – odnětí svobody ● při opětovné vraždě nebo při vraždě těhotné ženy lze uložit výjimečný trest (doživotí) ● Za přestupky – napomenutí, pokuta, zákaz činnosti, propadnutí věci... ● Základním cílem trestání ● je nastolení spravedlnosti.

TREST SMRTI Listina základních práv a svobod stanoví, že se trest smrti nepřipouští.

Trest smrti zmizel z českého právního řádu v roce 1990 Anketa - Jste pro zavedení trestu smrti? Celkem hlasovalo čtenářů k Ano 79.3 % Ne 18.7 % Nevím 2 %

Země, kde je trest smrti zrušený (137 zemí světa)

1 0. ř í j e n světový den proti trestu smrti

Úkol: Souhlasíte s tvrzením, že pachatele neodrazuje od spáchání trestného činu přísnost trestu, ale jistota, že bude dopaden, odsouzen a potrestán? Svůj názor zdůvodněte.

Zdroje Vladislav Dudák-Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha k_clanek_solo.jpg smrti.html a c_330x285.jpg