Právo nebýt mučen Lidská práva a soudnictví Brno, 26. října 2009 Jana Koláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Ochrana práv ve veřejné správě
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Mezinárodní humanitární právo
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
PŘEDNÁŠKA pokračování
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Lidská práva a soudnictví Brno, 25. října 2010 Jana Koláčková
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY RAKOUSKO.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Monitoring nuceného navracení cizinců v České republice Praxe, zjištění a doporučení veřejného ochránce práv Ondřej Vala Bratislava, Slovenská republika.
Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005.
Judikatura ESLP III Ochrana lidských práv v Evropě 19. dubna 2005.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
2. Správní trestání a správní delikty
Aktuální otázky lidských práv, Ľ.Majerčík Abu Ghraib – limity zákazu mučení.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Právní odpovědnost  sekundární povinnost vznikající fyzické či právnické osobě za porušení primární povinnosti,
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Institut ochránce práv dětí
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Abu Ghraib – limity zákazu mučení
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zajišťovací úkony v trestním řízení
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Lidská práva Leden 2016.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
GDPR a budoucí redakční praxe
Veřejný ochránce práv.
LIDSKÁ PRÁVA y.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Právo nebýt mučen Lidská práva a soudnictví Brno, 26. října 2009 Jana Koláčková

Právo nebýt mučen „Nikdo nesmí být mučen nebo podrobován krutému, nelidskému ponižujícímu zacházení nebo trestu.“ „Nikdo nesmí být mučen nebo podrobován krutému, nelidskému ponižujícímu zacházení nebo trestu.“ Všeobecná deklarace lidských práv (1948), čl. 5 Všeobecná deklarace lidských práv (1948), čl. 5 Mezinárodní pakt o občanských a politických právech (1966), čl. 7 + ochrana před lékařskými experimenty Mezinárodní pakt o občanských a politických právech (1966), čl. 7 + ochrana před lékařskými experimenty Evropská úmluva o ochraně LP (1950), čl. 3 Evropská úmluva o ochraně LP (1950), čl. 3 Listina základních práv a svobod, čl. 7 odst. 2 Listina základních práv a svobod, čl. 7 odst. 2 (Ženevské konvence) (Ženevské konvence)

Právo nebýt mučen 2 Úmluva (OSN) proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání Úmluva (OSN) proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání - CAT 1984 (ČR 143/1988 Sb.) - Opční protokol (2003) - SPT - Podvýbor proti mučení, JUDr. Zdeněk Hájek (2006 – 2012) Evropská úmluva (RE) proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, Evropská úmluva (RE) proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, - CPT 1987 (ČR 9/1996 Sb.) - Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, Dr. Anna Šabatová

Institucionální zabezpečení Úmluva OSN proti mučení a jinému nelidskému zacházení a trestání Úmluva OSN proti mučení a jinému nelidskému zacházení a trestání vlastní kontrolní mechanismus: vlastní kontrolní mechanismus: - Výbor proti mučení - předkládání zpráv, každé 4 roky - závěrečná doporučení – 2004, 3. periodická zpráva 2004periodická zpráva2004periodická zpráva - Podvýbor pro prevenci mučení - šetření na území státu

Institucionální zabezpečení 2 Evropská úmluva o zabránění mučení a jinému nelidskému a ponižujícímu zacházení a trestání Evropská úmluva o zabránění mučení a jinému nelidskému a ponižujícímu zacházení a trestání - Evropský výbor pro zabránění mučení (CPT) může: - vstupovat do míst, kde se nachází nebo mohou nacházet osoby omezené na svobodě - bez omezení se v těchto místech pohybovat - získat veškeré nezbytné informace - mluvit bez přítomnosti 3. osob s osobami omezenými na svobodě

Institucionální zabezpečení 3 CPT CPT - pravidelná návštěva v roce 2006 pravidelná návštěva v roce 2006pravidelná návštěva v roce ad hoc návštěva 2008 ad hoc návštěva 2008ad hoc návštěva ad hoc návštěva 2009! Aktuální problémy - kastrace sexuálních násilníků - zacházení s doživotně odsouzenými - přístup do zdravotnické dokumentace

Institucionální zabezpečení 4 Statut Rady vlády pro lidská práva Statut Rady vlády pro lidská práva Statut Rady vlády pro lidská práva Statut Rady vlády pro lidská práva Výbor RVLP pro zabránění mučení a jinému nelidskému a ponižujícímu zacházení a trestání Výbor RVLP pro zabránění mučení a jinému nelidskému a ponižujícímu zacházení a trestání Veřejný ochránce práv - detence Veřejný ochránce práv - detence Veřejný ochránce práv - detence Veřejný ochránce práv - detence

Právo nebýt mučen 3 Tvrdé jádro lidských práv Tvrdé jádro lidských práv - právo na život, zákaz mučení, zákaz otroctví a nevolnictví, zákaz retroaktivity trestního zákona - neomezitelné právo (a contrario čl. 9, 10, 11 EÚ) - stát od nich nemůže odstoupit (čl. 15 EÚ) „Základní normy, z nichž mají prospěch všichni a všude, za všech okolností.“ Viz MSD (1986): Vojenská a polovojenská činnost v Nikaragui

Právo nebýt mučen 4 Pozitivní závazek státu Pozitivní závazek státu - přijmout opatření proti „špatnému zacházení“ a zajistit „účinný vyšetřovací systém, který je schopen vést k určení a potrestání osob, jež jsou za takové jednání odpovědné“. - viz Assenov a další proti Bulharsku, rozsudek ESPL z 28. října 1998, stížnost č /94. Assenov a další proti BulharskuAssenov a další proti Bulharsku - ČR problém s vyšetřováním trestné činnosti policistů (čl. 2, čl.3) vyšetřováním

Právo nebýt mučen 5 Obrácené důkazní břemeno Obrácené důkazní břemeno - „Pokud o podrobnostech týkajících se špatného jednání mohou vědět výlučně státní orgány, jako je tomu v případech jednání v celách předběžného zadržení nebo ve vazebních věznicích (…) důkazní břemeno je na straně státních orgánů, které musí předložit uspokojující a přesvědčivé vysvětlení“. - viz např. Salman proti Turecku, rozsudek ESLP z , stížnost č /93 Salman proti TureckuSalman proti Turecku - stěžovatel musí Soudu „nad rozumnou pochybnost“ prokázat, že k napadenému jednání došlo

Obsah práva nebýt mučen Nikdo nesmí být mučen nebo podrobován krutému, nelidskému ponižujícímu zacházení nebo trestu Nikdo nesmí být mučen nebo podrobován krutému, nelidskému ponižujícímu zacházení nebo trestu - Rozlišení jednotlivých forem zakázaného zacházení záleží na povaze a kontextu zacházení, trvání, na vyvolaných psychických a fyzických účincích, na pohlaví i věku osoby, která je mu podrobena - viz Vilvarajah proti Spojenému království, ESLP, rozsudek ze dne , stížnost č /87 a další Vilvarajah proti Spojenému královstvíVilvarajah proti Spojenému království

Obsah práva nebýt mučen II. - Objektivní i subjektivní test viz separátní stanovisko soudce Zekii k rozsudku ve věci Irsko proti Spojenému království, ESLP, , stížnost č. 5310/71. „nemocný stařec x wrestler“ Irsko proti Spojenému královstvíIrsko proti Spojenému království - Chráněné hodnoty: lidská důstojnost a fyzická a psychická integrita - Selmouni proti Francii, rozsudek ESLP z , stížnost 25803/94 – jednotlivá ustanovení Úmluvy se vyvíjejí, co nebylo bráno jako mučení, se tak může začít brát, zvyšující se ochrana LP Selmouni proti Francii Selmouni proti Francii

Mučení Čl. 1 Úmluvy proti mučení: Čl. 1 Úmluvy proti mučení: „Pro účely této Úmluvy výraz "mučení" znamená jakékoli jednání, jímž je člověku úmyslně působena silná bolest nebo tělesné či duševní utrpení s cílem získat od něho nebo od třetí osoby informace nebo přiznání, potrestat jej za jednání, jehož se dopustil on nebo třetí osoba nebo z něhož jsou podezřelí nebo s cílem zastrašit nebo přinutit jej nebo třetí osobu nebo z jakéhokoli jiného důvodu založeného na diskriminaci jakéhokoli druhu, když taková bolest nebo utrpení jsou působeny veřejným činitelem nebo jinou osobou jednající z úředního pověření nebo z jejich podnětu či s jejich výslovným nebo tichým souhlasem. Toto vymezení nezahrnuje bolest nebo utrpení, které vznikají pouze v důsledku zákonných sankcí, jsou od těchto sankcí neoddělitelné nebo jsou jimi vyvolány náhodou“.

Nelidské zacházení a trestání Neexistuje přesná definice Neexistuje přesná definice jednání, které působí intenzivní fyzické nebo psychické utrpení, obecně méně násilné než mučení, např. stresové pozice (wall-standing), hooding, vystavení hluku, odpírání spánku, jídla a pití jednání, které působí intenzivní fyzické nebo psychické utrpení, obecně méně násilné než mučení, např. stresové pozice (wall-standing), hooding, vystavení hluku, odpírání spánku, jídla a pití viz rozsudek ESLP Irsko proti Spojenému království, str. 66 – 68 viz rozsudek ESLP Irsko proti Spojenému království, str. 66 – 68

Ponižující zacházení nebo trestání Zacházení, které v člověku vyvolává pocit hrubého pokoření před jinými osobami nebo ponížení před sebou samým, nutí ho jednat proti své vůli či přesvědčení, nebo narušuje jeho psychickou nebo fyzickou odolnost Zacházení, které v člověku vyvolává pocit hrubého pokoření před jinými osobami nebo ponížení před sebou samým, nutí ho jednat proti své vůli či přesvědčení, nebo narušuje jeho psychickou nebo fyzickou odolnost Viz rozsudek ESLP Irsko proti Spojenému království Viz rozsudek ESLP Irsko proti Spojenému království

Mučení a nelidské a ponižující zacházení nebo trestání v judikatuře ESLP Obecně Obecně - aby se jednání dalo podřadit pod čl. 3, je třeba aby dosahovalo minimálního stupně závažnosti - případů mučení ubývalo, po rozšíření Rady Evropy o státy bývalého východního bloku, ale případů porušování základních práv opět přibývá.

Judikatura ESLP Zatčení, podmínky držení ve vazbě Zatčení, podmínky držení ve vazbě - Používání fyzické síly, která není nezbytně nutná nebo není vyvolaná nevhodným chováním zadrženého, snižuje lidskou důstojnost a v zásadě porušuje čl. 3 - Aydin proti Turecku, 1997 – znásilňování kurdské dívky ve vazbě tureckými policisty - Aksoy proti Turecku, 1996 – „palestinské věšení“ - Raninen proti Finsku, nasazení pout při převozu není ponižujícím zacházením

Judikatura ESLP 2 Zásah policie a ozbrojených sil Zásah policie a ozbrojených sil - Assenov a další proti Bulharsku, 1998 – policejní násilí na 14-ti letém chlapci, nedostatečné vyšetřování - Berlinski proti Polsku, 2002 – policejní zásah proti dvěma kulturistům, nešlo o porušení čl. 3 Berlinski proti Polsku Berlinski proti Polsku Podmínky ve vězení Podmínky ve vězení - Papon proti Francii, 2001 – 90-ti letý odsouzený pro zločiny proti lidskosti Papon proti Francii Papon proti Francii - Kuzněcov proti Ukrajině, 2003 – odsouzený nevyšel dva roky na slunce Kuzněcov proti Ukrajině Kuzněcov proti Ukrajině

Judikatura ESLP Diskriminační jednání Diskriminační jednání - African Asians proti Spojenému království, 1977 – britský imigrační zákon, který přiznával jiná práva lidem podle původu a rasy, snižování lidské důstojnosti Duševní utrpení Duševní utrpení - Selcuk a Asker proti Turecku, 1988 – nelidské zacházení se staršími pány, vypálení domovů, majetku a celé vesnice Selcuk a Asker proti Turecku Selcuk a Asker proti Turecku - Kurt proti Turecku, 1998 – psychické strádání matky, která přišla o syna při ozbrojeném zásahu, dlouhodobé strádání, stres a osamocení porušilo čl. 3 Kurt proti Turecku Kurt proti Turecku

Ex.: Waterboarding LccPF5E2o LccPF5E2o LccPF5E2o LccPF5E2o