Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kojenecké období.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Sexuální výchova.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Charakteristika období dospívání
Vývoj člověka Ontogeneze.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Mladší školní období.
OBDOBÍ DOSPÍVÁNÍ.
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Člověk a dospívání Petr Machala.
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Základní charakteristika
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Sociální práce s rodinou 4
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vývoj člověka Ontogeneze.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Psychologie adolescentů
Období dospívání Andrea Ječmenová 2012.
Psychologie adolescentů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mladší školní věk.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild

Kdo je to žák? Po dobu školní docházky se z dítěte stává dospělý. Prochází mnoha fázemi vývoje. Je třeba k němu v každé fázi vývoje přistupovat s ohledem na psychický vývoj. Problémy dospívání, vzdoru autoritám.

Periodizace psychického vývoje žáka Od vstupu do školy prochází žák těmito obdobími psychického vývoje: Období vstupu do školy (6-7 let) Mladší školní období (7-11 let) Období pubescence (11-15 let) Období adolescence (15-20 let)

Období vstupu do školy Velký psychický nátlak na dítě, změny. Začátky logického myšlení, realistického pohledu na problém. Důležité zvládnutí emočních stavů a odmítání vlastních potřeb ve prospěch skupiny. Uznávání autorit. Předčasně zařazené dítě ve škole – neuznávání autority učitele a neschopnost citové kontroly. Záleží zčásti na biologickém vývoji, z části na okolních faktorech (domácí prostředí, docházka do školky apod.).

Mladší školní období Období „latence“, klidné období, středem zájmu je škola. „Střízlivý realismus“ – žák se snaží o pochopení podstaty věci bez fantazijních představ (předškolák) nebo názoru okolí (pubescent). Začíná být kritickým. Vývoj jemné i hrubé motoriky, plynulý růst. Upevňování sexuální role (muž x žena).

Období pubescence Biologický pohled: vývoj jedince od prvních náznaků pohlavního zrání po pohlavní zralost. Psychologický pohled: o pozornost se hlásí nové pudy, hledání sebe sama a svého zařazení ve společnosti, vzdor autoritám. Velký vliv sociálních skupin, první kontakty s opačným pohlavím, emoční labilita a nesmělost. Reakce pubescenta na změny svého těla a postojů jeho okolí k němu – vyžaduje k sobě přístup jako k dospělému.

Období adolescence Období střední školy – dokončení fyzického vývoje, významný psychický vývoj. Vývoj sexuality a pevných vztahů s partnery. Snaha se osamostatnit, na konci období vstup do praktického života a emancipace od rodiny, školy. Mění se sebepojetí, utvoření si názoru na sebe i okolí, emoční uklidňování. Racionální pohled na svět, pochopení pojmů spravedlnost, právo apod. Nejednotný výklad konce období adolescence - VŠ?

Sebepojetí = jak dítě vnímá samo sebe, co si o sobě myslí. Ve školním věku přibývá i školní hodnocení a tím srovnání s ostatními jedinci v sociální skupině. 3 rok – uvědomuje si svojí existenci, používá slovo „já“. Předškolní věk – připisuje si určité vlastnosti. Mladší školní věk – zaměření do sebe, schopnost ventilovat svoje vnitřní stavy mysli. Pubescence – snížení sebehodnocení, hodnocení vnějšího vzhledu. Sebehodnocení závislé na hodnocení vrstevníků, okolí. Adolescence – dosažení jasného pocitu vlastní identity, svých názorů a životní role. Spoléhání na sebe. Vědomí svých budoucích rolí – rodič, partner.

Využití v praxi učitele Dbát na věk žáka a jeho současné problémy. Být si vědom rozdílů ve vývojových obdobích mezi žáky. Nenutit pubescentům věci, které by je zesměšnili a snižovali jejich hodnocení mezi vrstevníky. Mít pochopení pro „puberťáky“, podporovat jejich „zdravé sebepojetí“.

…děkuji za pozornost. Zdroje – LANGMEIER,Josef,KREJČÍŘOVÁ, Dana. Vývojová psychologie. Praha, Grada, – MACEK,Petr,Adolescence. Praha, Portál, 2003.