Modrá 1.3.2012. Evropská cena obnovy vesnice 2010 Evropská cena za rozvoj venkova a obnovu vesnice vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
Advertisements

Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Společenská odpovědnost organizací
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Regionální politika RP ČR.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
CENA UZS ČR ZA INOVACI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 2009 / 2010.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Cena hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Zhodnocení uplynulého ročníku soutěže
Společenská odpovědnost a školy
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
Rozvoj inovací v EU.
Změny v soutěži Vesnice roku
Role SVAZU při podpoře městské mobility
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Modrá

Evropská cena obnovy vesnice 2010 Evropská cena za rozvoj venkova a obnovu vesnice vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice motto „Nová energie pro silnou spolupráci“

Význam soutěže Soutěž o 11. Evropskou cenu obnovy vesnice je doprovázena snahou o „zviditelněni“ mimořádně vynikajících a příkladných aktivit i iniciativ a o jejich ocenění, s ohledem na ekonomický a kulturní kontext. Výchozím kritériem je, že projekty a opatření přispívají k trvalému zlepšování připravenosti vesnického prostoru na budoucnost, jak bylo vymezeno v „Předloze pro rozvoj venkova a obnovu vesnice v Evropě“ podle Místní agendy 21. Motto soutěže upřednostňuje zejména ty vesnice, které se pouštějí do práce s novou energií – v doslovném i přeneseném slova smyslu – aby výrazně posílily ekonomickou sílu, ekologickou kvalitu a sociální solidaritu.

Kritéria A. ZAMĚŘENÍ a STRATEGIE 1. Vize 2. Trvalá udržitelnost 3. Komplexnost

Kritéria B. METODY 1. Vlastní iniciativa a podíl obyvatel 2. Informace a komunikace 3. Konzultace s odborníky 4. Spolupráce

Kritéria C. OBSAH 1. Posílení ekologického zemědělství a lesnictví s ohledem na charakter kulturní krajiny 2. Údržba a rozvoj místních zásobovacích zařízení a pracovních míst odpovídajících dané lokalitě, s ohledem na regionální řetězce tvorby hodnot 3. Zodpovědné a ekologicky přijatelné zacházení s přírodními zdroji a využití obnovitelných surovin 4. Rozvoj osídlení s ohledem na ekonomické, ekologické a společenské potřeby 5. Symbióza historicky cenných, starých a kvalitních, nových budov 6. Posilování identity a sebevědomí obyvatelstva 7. Vytváření moderních sociálních zařízení a sociokulturních hodnot 8. Podpora rovných příležitostí pro všechny generace, národnosti, menšiny i pohlaví na hospodářské, společenské i kulturní úrovni

Kritéria D. V SOULADU S MOTTEM SOUTĚŽE

Podklady k hodnocení č.1 vyplněný formulář přihlášky, v digitální a tištěné formě (požádat si o něj můžete na adrese Digitální verze musí mít bezpodmínečně podobu dokumentu ve formátu MS Word a neměla by obsahovat grafiku velkých datových rozměrů. Doplnit ji můžete (ilustrovanou) verzí ve formátu pdf. nejméně tři digitální fotografie – lidé, krajina, stavby – pro distribuci do tisku a případné publikace Evropské pracovní společnosti pro rozvoj venkova a obnovu vesnice; fotografie prosím doplňte popisky (text jako MS Word dokument, obrázky s rozlišením nejméně 300 dpi o celkové velikosti asi 4 MB na jeden obrázkový soubor). plány, fotografie, vysvětlující texty, obrázky, znázornění „dříve – a potom“ atd., nejlépe ve formě plakátu, které usnadní porozumění a bude je možné vystavit. Rozsahem nesmí přesáhnout dvě nástěnky o velikosti 90x120 cm. Neposílejte prosím tabule s pevnými podklady, ale materiály snadné pro přepravu, nejlépe srolované do rolí; podle možností také v digitální verzi (obrázky, grafy a tabulky: vektorová grafika – Illustrator-eps formát) dále mohou být připojeny další podklady jako územní plán a jiné úřední plány, plán obnovy vesnice, mapy vesnice a okolí v měřítku 1:50 000, popř. 1:25 000, historické mapy, novinové výstřižky, doplňující informace, videa atd.

Ceny 1. Vítěz získá „Evropskou cenu obnovy vesnice 2010.“ 2. Druhým oceněním je „Evropská cena obnovy vesnice za komplexní, trvalý a mottu soutěže odpovídající rozvoj vesnice ve skvělé kvalitě.“ To bude přiznáno těm účastníkům soutěže, kteří splní všechny její kritéria. 3. Účastníci, kteří budou hodnoceni kladně ve většině kritérií, získají „Evropskou cenu obnovy vesnice za mimořádné výsledky v různých oblastech rozvoje vesnice.“ 4. „Evropskou cenou obnovy vesnice za mimořádné výsledky v jednotlivých oblastech rozvoje vesnice“ získají ti účastníci, kteří vykážou mimořádně přesvědčivé rozvojové projekty. Ceny nejsou peněžní. Vítězové získají upomínkové předměty, např. plakety a diplomy.

Příklad ohodnocení „Tučín rozpoznal základní výzvy ekologického a trvale udržitelného rozvoje a nakládá s nimi podle místních podmínek. Obci Tučín se skvěle podařilo uvolnit sociální a společenské energie a společně je realizovat. Působí integrativně a upevňují identitu generací, pohlaví a společenských skupin. Nasazení pro budoucí rozvoj obce je orientováno komplexně, přičemž odpovědní jsou si vědomi toho, že na této cestě k budoucnosti jsou ještě mnohé překážky. Proto obdržel Tučín Evropskou cenu obnovy vesnice za komplexní, trvale udržitelný a mottu soutěže odpovídající rozvoj vesnice vynikající kvality.“

Tučín byl oceněn Evropskou pracovní společností pro rozvoj venkova a obnovu vesnice EVROPSKOU CENOU OBNOVY VESNICE za komplexní, trvale udržitelný a mottu soutěže odpovídající rozvoj vesnice vynikající kvality. 2010

Ceny

Účast v evropské soutěži včetně účasti na vyhlášení výsledků v zahraničí je obrovskou událostí, zkušeností a životním zážitkem občanů soutěžící obce.

Řezníček Jiří starosta obce Tučín – Vesnice roku 2009 ředitel soutěže Vesnice roku 2011 tel: