Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Strukturální politika
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální a strukturální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Příprava České republiky na vstup do Evropské unie – regionální pohled“ Mgr. Oldřich Hájek.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Regionální a strukturální politika
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Výsledky projednávání
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek

Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD

Regionální politika  Poland and Hungary Aid for Reconstruction of Economies (PHARE, 1989)  Od 1990 pro ČR  Cíle:  Přijetí acquis communautaire  Integrace ČR s infrastrukturou ostatních států  Posílení ČS hospodářství při přípravě integrace do vnitřního trhu EU  Základní formy programů:  Evropská integrace  právní, finanční a správní agendy  Infrastruktura  dopravní a technická, včetně ŽP  Rozvoj lidských zdrojů  trh práce a vzdělávací systémy  Soukromý sektor  MSP, podpora RR  PHARE CBC  1994

Regionální politika  Alokace finančních prostředků PHARE (95-99):  Různé programy v letech  Alokace je určena na celé období programu  Významná je přeshraniční spolupráce  Od roku 1997 posílena Institucionální integrace

Regionální politika  PHARE Cross Border Cooperation (CBC)  Nařízení EK č. 1528/94  ČS – NĚM  Od 1995 ČS - RAK  Nařízení EK č.2760/1998  I pro hranici s PL a SR  Podmínky pro přijetí projektů:  Projekt se týká pouze příhraničního regionu  Projekt musí mít pozitivní dopad na území sousedního státu, přednost společné projekty a projekty obcí  Příspěvek z EU zpravidla formou dotace  Na PHARE CBC navázala iniciativa společenství INTERREG III

Regionální politika  Od roku 2000 zpracovány Společné programové dokumenty (ČS-NĚM, ČS-PL, ČS-RAK) pro období  tato alokace financí:  Německo: 30 mil. Euro  Rakousko: 12 mil. Euro  Polsko: 15 mil. Euro  Do 1998  Menší projekty do 1 mil. Euro  Od 1999  Min. příspěvek 2 mil. Euro  Spolufinacování  Min. 25 %

Regionální politika  ČR – NĚM  Hospodářský rozvoj  Infrastruktura  Rozvoj prostoru a životní prostředí  Lidské zdroje a kooperační sítě  ČR – RAK  Přeshraniční ekonomická kooperace  Dostupnost  Přeshraniční organizační struktury a sítě  Lidské zdroje  Trvale udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí  ČR – POL  Hospodářství  Životní prostředí  Společnost – lidské zdroje  ČR – SR  Rozvoj MSP a zvyšování technologické úrovně  Lidské zdroje a sociálně kulturní rozvoj  Rozvoj venkova a cestovního ruchu  Rozvoj dopravní a technické infrastruktury  Životní prostředí  Druhy projektů v příhraničí:

Regionální politika  Pilotní programy typu SF:  Strukturálně postižená oblast – Most, Chomutov, Teplice  NUTS2 Severozápad  Zaostávající venkovská oblast – Jeseník, Bruntál, Šumperk  NUTS2 Ostravsko  Oblast s růstovým potenciálem – Olomouc, Prostějov, Přerov  NUTS2 Střední Morava  Phare2000  Produktivní sféra: Fond pro podporu rozvoje nehmotných faktorů konkurenceschopnosti MSP – Severozápad i Ostravsko  Infrastruktura pro podporu podnikání:  VTP Ostrava  Grantové schéma pro podporu podnikatelské a turistické inf. (Ostravsko)  Grantové schéma pro podporu podnikatelské infrastruktury (Severozápad)  Rozvoj lidských zdrojů:  (Ostravsko i Severozápad)

Regionální politika  Phare2000  Byly realizovány také tyto projekty:  Průmyslový park Cheb  Dopravně zbožové centrum Lovosice  Průmyslová zóna Ostrava – Mošnov  Průmyslová zóna Kopřivnice Vlčovice  Phare2001  Pokračování projektů  Podpora průmyslových zón  Regenerace lokalit se starými zátěžemi  Rozvoj podnikatelské infrastruktury  Phare2002  Tyto priority:  Doprava  Vnitřní trh  Zemědělství  Životní prostředí  Justice a vnitro  Zaměstnanost a sociální věci  Administrativní kapacita

Regionální politika  SAPARD ( Special Action Programme for Agriculture and Rural Development)  Nařízení Rady č. 1268/1999  Cíle programu:  Zavádění shodných přístupů a pravidel týkajících se SZP  Řešení priorit a místních problémů trvalého přizpůsobování zemědělského sektoru a venkovských oblastí  Financování max. 75% na projekt, technická pomoc až 100%

Regionální politika  ISPA (Instrument for structural policies for pre-accession)  Od roku 2000 pro všechny kandidáty asi 1 mld. € ročně, max. podpora 75% (85%) projektu, studie i 100%  HLAVNÍ PRIORITY ISPA  1. OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ:  DODÁVKY PITNÉ VODY  ÚPRAVA ZNEČIŠTĚNÝCH VOD  LIKVIDACE PEVNÝCH ODPADŮ  ODSTRANĚNÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ  2. OBLAST DOPRAVY:  ŽELEZNIČNÍ INFRASTRUKTURA  SILNIČNÍ INFRASTRUKTURA  PŘÍSTAVY  LETIŠTĚ